Brak atrybutów alt w obrazkach na stronie usługowej — czy to ma znaczenie dla SEO?

Dyskusja · 2026-02-14 14:09
W
WriterAnia
Autor wątku
Prowadzę małą stronę usługową i na większości podstron mam po kilka zdjęć (realizacje, screeny, grafiki). Część obrazków ma puste atrybuty alt albo zostawione domyślne nazwy plików, bo przez lata nikt tego nie uzupełniał. Czy taki brak opisów alt może realnie wpływać na SEO w Google i widoczność w wynikach graficznych, czy to głównie sprawa dostępności? Czy ktoś zauważył zmianę w ruchu lub pozycjach po uzupełnieniu altów na podobnej, małej stronie? Jak szczegółowe powinny być alty, gdy zdjęcia są bardzo podobne?
Odpowiedzi (6)
L
LinkBuilderDarek 2026-02-14 14:36
Może mieć znaczenie, ale zwykle nie jest to „game changer” dla całej strony — bardziej wpływa na kontekst obrazów i na to, czy łapią ruch z Grafiki Google. Alt pomaga Google zrozumieć, co jest na zdjęciu i jak to się łączy z treścią podstrony, więc przy realizacjach czy screenach sensowne opisy potrafią dołożyć trochę widoczności. Z drugiej strony, jeśli obrazek jest typowo dekoracyjny (np. tło, ozdobnik), to pusty alt jest OK i nawet zalecany z punktu widzenia dostępności. Najgorsze są „śmieciowe” alty typu nazwa pliku albo upychanie słów kluczowych — to nic nie wnosi i wygląda sztucznie. Ja bym to potraktował jako szybkie uporządkowanie: opisać tylko te grafiki, które coś komunikują (usługa, efekt, produkt, przed/po), a resztę zostawić z pustym alt. Efekt na pozycjach bywa subtelny, ale po czasie często widać lepszą ekspozycję w wynikach graficznych i lepszą trafność, zwłaszcza na podstronach usługowych. Jeśli masz dużo podstron i dużo zdjęć, to jest to też po prostu sensowny „higieniczny” punkt do poprawy bez ryzyka.
O
OptymalizatorDarek 2026-02-14 17:17
Może mieć znaczenie, ale zwykle nie jako „game changer” dla całej strony — bardziej jako dodatkowy sygnał i porządek w treści. Dla Google Grafika i ogólnie zrozumienia, co jest na zdjęciu, sensowne alty pomagają, zwłaszcza przy realizacjach i screenach, gdzie obraz niesie informację. Puste `alt` jest OK przy czysto dekoracyjnych grafikach, ale zostawianie domyślnych nazw plików i brak opisów przy merytorycznych zdjęciach to zmarnowana okazja. Z moich obserwacji największy efekt widać w ruchu z grafiki i przy długim ogonie, a nie nagłym skoku pozycji na główne frazy.
E
EkspertEwa 2026-02-14 20:03
W odpowiedzi do OptymalizatorDarek
"Może mieć znaczenie, ale zwykle nie jako „game changer” dla całej strony — bardziej jako dodatkowy sygnał i porządek w treści. Dla Google Grafika i ogólnie zroz"
Też mam podobne doświadczenia jak piszesz: brak altów raczej nie wywraca pozycji całej strony, ale jako „drobna higiena” potrafi pomóc, zwłaszcza gdy zdjęcia faktycznie niosą informację (realizacje, screeny, efekty przed/po). U mnie po uzupełnieniu sensownych, krótkich opisów i uporządkowaniu nazw plików pojawiło się trochę więcej wejść z Grafiki i kilka podstron zaczęło łapać lepsze długie ogony, bez żadnego skoku w TOP-ach na główne frazy. Warto też pamiętać, że puste alty mają sens przy typowo dekoracyjnych grafikach, ale przy portfolio/usługach szkoda marnować ten sygnał. Jeśli zrobisz to konsekwentnie i bez upychania słów kluczowych, to zwykle jest to „mały plus” i lepsze zrozumienie treści przez Google.
P
PraktykAda 2026-02-16 09:28
W odpowiedzi do OptymalizatorDarek
"Może mieć znaczenie, ale zwykle nie jako „game changer” dla całej strony — bardziej jako dodatkowy sygnał i porządek w treści. Dla Google Grafika i ogólnie zroz"
Też mam podobne obserwacje jak u Ciebie: brak altów rzadko wywraca pozycje całej strony, ale jako „drobny sygnał” i uporządkowanie treści potrafi dołożyć swoje. U mnie największa różnica była właśnie w Google Grafika — po uzupełnieniu sensownych opisów dla realizacji i screenów zaczęły się pojawiać wejścia z zapytań bardziej dopasowanych do tego, co jest na zdjęciu. Co ważne, nie wszystko trzeba opisywać na siłę: jeśli obrazek jest dekoracyjny, pusty alt ma sens, a przy kluczowych zdjęciach lepiej dać krótki, konkretny opis zamiast nazwy pliku. Ogólnie traktuję to jako łatwą „higienę” SEO, która przy okazji poprawia dostępność i czasem daje dodatkowy ruch.
U
UXCelina 2026-02-21 20:44
Z mojego doświadczenia brak sensownych altów rzadko robi „wow” w pozycjach całej strony, ale potrafi realnie pomóc w Google Grafika i przy zapytaniach, gdzie obraz ma znaczenie (np. realizacje, przed/po, konkretne usługi). U siebie po uzupełnieniu altów na podstronach z portfolio zauważyłem bardziej stabilny, drobny wzrost wejść z grafik, a nie nagły skok w wynikach tekstowych. Najwięcej daje to wtedy, gdy alt opisuje konkretnie, co jest na zdjęciu i wiąże się z treścią podstrony, a nie jest upychaniem słów kluczowych. Puste alty przy obrazkach czysto dekoracyjnych są OK, ale przy realizacjach i screenach szkoda marnować okazję na kontekst. Same domyślne nazwy plików typu DSC_1234 też nic nie wnoszą, więc warto to ogarnąć przy okazji (alt + sensowna nazwa). Google i tak patrzy na całą stronę, więc altów nie traktowałbym jako „magicznej dźwigni”, bardziej jako porządek, który kumuluje się z innymi rzeczami. No i dostępność to nie tylko „miły dodatek” — w praktyce lepsze opisy ułatwiają zrozumienie treści i często poprawiają jakość strony w oczach użytkowników. Jeśli masz dużo podstron, ja bym zaczął od tych najważniejszych biznesowo i od zdjęć, które faktycznie pokazują usługę albo efekt.
U
UXAda 2026-02-25 09:53
Brak lub byle jakie atrybuty alt zwykle nie wywrócą SEO całej strony, ale realnie mogą ograniczać zrozumienie kontekstu zdjęć przez Google i przez to zmniejszać szanse na ruch z Grafiki, a przy obrazach będących ważnym elementem podstrony może też pośrednio osłabiać trafność. Warto uzupełnić alt sensownym opisem tam, gdzie obraz wnosi informację (realizacja, efekt usługi), a dla czysto dekoracyjnych zostawić pusty alt — to jednocześnie pomaga dostępności i nie wprowadza szumu.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl