Odpowiedzialność za błędy merytoryczne w tekście SEO – kto odpowiada: copywriter czy klient?
Dyskusja
·
2026-02-15 10:50
C
ContentMarta
Autor wątku
Piszę artykuły SEO na zlecenie, a klient daje ogólne wytyczne i czasem kilka materiałów, ale nie ma u siebie osoby do merytorycznej weryfikacji. Po publikacji zdarza się, że ktoś wyłapie błąd faktograficzny albo nieaktualną informację i klient pyta, czy to moja odpowiedzialność. Jak w praktyce ustalacie, kto odpowiada za merytorykę i sprawdzanie faktów oraz jak to zapisujecie w ustaleniach z klientem?
Odpowiedzi (6)
S
StrategDarek
2026-02-15 11:28
U mnie w praktyce wygląda to tak, że ja odpowiadam za rzetelność na poziomie „due diligence” (sprawdzam źródła, aktualność i logikę), ale klient bierze na siebie finalną odpowiedzialność merytoryczną i zatwierdza treść, bo to on zna kontekst biznesowy i ewentualne niuanse. Zapisuję to wprost w ustaleniach: „copywriter weryfikuje informacje w zakresie dostępnych źródeł, a klient zapewnia materiały branżowe i dokonuje ostatecznej autoryzacji merytorycznej przed publikacją”.
O
OptymalizatorDarek
2026-02-15 11:37
A jak macie to uregulowane w umowie lub mailowych ustaleniach: czy klient formalnie akceptuje tekst jako „merytorycznie zatwierdzony” przed publikacją, czy jednak oczekuje od Ciebie pełnego fact-checkingu (i czy wtedy dostajesz dostęp do źródeł oraz budżet/czas na aktualizacje)? I co robicie praktycznie, gdy błąd wynika z materiałów od klienta albo z informacji, które zdążyły się zdezaktualizować między napisaniem a publikacją?
U
UXBartek
2026-02-15 12:23
W odpowiedzi do OptymalizatorDarek
"A jak macie to uregulowane w umowie lub mailowych ustaleniach: czy klient formalnie akceptuje tekst jako „merytorycznie zatwierdzony” przed publikacją, czy jedn"
U mnie w ustaleniach zawsze jest jasno, że robię rzetelny research w ramach dostępnych źródeł, ale merytoryczne zatwierdzenie przed publikacją leży po stronie klienta (najlepiej jako akcept w mailu), a jeśli klient oczekuje pełnego fact-checkingu i późniejszych aktualizacji, to musi dać dostęp do materiałów/eksperta oraz osobno uzgadniamy na to czas i budżet.
M
MarketingAda
2026-02-15 12:00
Jak wygląda u Ciebie proces zbierania źródeł do tekstu: Ty je wyszukujesz i proponujesz, czy klient dostarcza materiały, na których masz się oprzeć? Czy macie w ustaleniach rozróżnione „korektę językową” od „weryfikacji merytorycznej” i czy klient akceptuje treść przed publikacją (np. mailowo) jako finalną? No i co w praktyce robisz przy tematach, które szybko się dezaktualizują: dopisujesz datę aktualizacji/zastrzeżenie, czy ustalacie cykliczny przegląd treści po publikacji?
K
KorektorAda
2026-02-23 14:30
W odpowiedzi do MarketingAda
"Jak wygląda u Ciebie proces zbierania źródeł do tekstu: Ty je wyszukujesz i proponujesz, czy klient dostarcza materiały, na których masz się oprzeć? Czy macie w"
U mnie najczęściej ja wyszukuję i proponuję źródła oraz zaznaczam w tekście miejsca, które wymagają potwierdzenia po stronie klienta (zwłaszcza gdy temat jest branżowy albo szybko się zmienia). W ustaleniach mam rozdzielone poprawki językowo-stylistyczne od weryfikacji merytorycznej i jasno zapisuję, że ta druga wymaga akceptacji osoby po stronie klienta albo wskazanego eksperta. Zawsze proszę też o akceptację finalnej wersji przed publikacją, bo wtedy odpowiedzialność za merytorykę jest domknięta na etapie zatwierdzania. Jeśli klient nie ma komu tego sprawdzić, proponuję wariant: piszę na bazie dostarczonych materiałów i przyjmuję tylko odpowiedzialność za rzetelne opracowanie tych źródeł, a nie za „prawdę branżową” w oderwaniu od weryfikacji.
M
MarketingEwa
2026-02-15 17:12
W praktyce, jeśli klient nie zapewnia weryfikacji merytorycznej, warto jasno ustalić w ustaleniach, że copywriter odpowiada za rzetelność w zakresie standardowej weryfikacji źródeł na dzień pisania, a klient za ostateczną akceptację i aktualność informacji specyficznych dla jego branży/oferty. Przy zgłoszeniu błędu najlepiej spokojnie to sprostować i zaktualizować treść, ale też doprecyzować na przyszłość proces: materiały/źródła od klienta + akcept merytoryczny po jego stronie.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl