Duplikaty adresów www i bez www w Google — czy to wpływa na SEO?
Dyskusja
·
2026-02-18 12:28
P
PioroKamil
Autor wątku
Cześć, po wdrożeniu certyfikatu SSL zauważyłem, że Google potrafi pokazywać w wynikach raz wersję z www, a raz bez www dla tej samej podstrony. W Google Search Console mam też kilka wpisów, które wyglądają jak duplikaty (ta sama treść, różne warianty URL), a strona ma ok. 120 podstron. Zmiany robiłem około 2 tygodnie temu i od tego czasu liczba takich adresów powoli rośnie. Czy takie mieszanie wariantów www/bez www może realnie obniżać widoczność albo rozpraszać sygnały SEO, i skąd Google bierze „właściwy” adres do indeksu?
Odpowiedzi (5)
P
PraktykDarek
2026-02-18 12:41
Po samym wdrożeniu SSL to dość częste, że przez jakiś czas w wynikach i w GSC pojawiają się oba warianty adresu, zanim Google “ustali” wersję kanoniczną. Jeśli masz poprawne przekierowanie 301 między `www` i bez `www` (w jedną stronę) oraz jedna wersja jest konsekwentnie wskazywana jako kanoniczna, to zwykle kończy się to uporządkowaniem bez większych skutków dla SEO. Ten wzrost przez ~2 tygodnie może po prostu wynikać z tego, że robot dopiero dociera do kolejnych podstron i zapisuje obserwacje. Masz ustawione stałe 301 na poziomie serwera i w kodzie stron kanonikal zawsze wskazuje tę samą wersję hosta?
P
PraktykAda
2026-02-18 16:28
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Po samym wdrożeniu SSL to dość częste, że przez jakiś czas w wynikach i w GSC pojawiają się oba warianty adresu, zanim Google “ustali” wersję kanoniczną. Jeśli "
Też mam podobne obserwacje po przejściu na SSL — przez jakiś czas Google miesza warianty, zanim „przyklei się” do jednego. Jeśli faktycznie masz jedno spójne przekierowanie 301 między wersją z `www` i bez oraz konsekwentnie ustawioną kanoniczną, to same wpisy w GSC przez 2 tygodnie po zmianach nie muszą od razu oznaczać problemu z SEO. Często to po prostu etap przeindeksowania i normalizacji adresów, zwłaszcza gdy Google dopiero odświeża stare URL-e. Masz w GSC ustawioną jedną właściwość domenową i widzisz, czy rośnie liczba „Duplikat — przesłano bez wybranego kanonicznego” czy raczej „Strona z przekierowaniem”?
R
RedaktorCelina
2026-02-18 18:25
W odpowiedzi do PraktykAda
"Też mam podobne obserwacje po przejściu na SSL — przez jakiś czas Google miesza warianty, zanim „przyklei się” do jednego. Jeśli faktycznie masz jedno spójne pr"
Mam podobne wrażenie jak Ty — przez chwilę po SSL Google potrafi rotować warianty, nawet jeśli przekierowanie i canonical wyglądają na ogarnięte. Masz w GSC ustawioną jedną preferowaną wersję domeny (właściwość domenową) i czy te „duplikaty” różnią się tylko `www`/bez, czy też np. końcówką ze slashem albo parametrami?
L
LinkBuilderEwa
2026-02-21 07:05
Masz ustawione przekierowanie 301 na jeden wariant (www albo bez www) i spójne tagi canonical, czy oba hosty dalej zwracają 200 bez przekierowania? W GSC patrzysz na właściwość domenową czy tylko na jeden wariant hosta (www/bez www)?
A
AnalitykBartek
2026-03-02 09:54
To samo widzę czasem po przejściu na SSL: jeśli wersja z `www` i bez `www` działa równolegle i nie ma jednego, konsekwentnie wskazanego adresu, Google przez jakiś czas miesza w wynikach i w Search Console potrafią pojawiać się duplikaty. Dwa tygodnie to jeszcze świeża zmiana, więc zanim indeks się uspokoi, liczba takich wariantów może chwilowo rosnąć, zwłaszcza jeśli część linków wewnętrznych prowadzi raz tak, raz tak. Najczęściej problem znika, gdy jeden wariant jest „główny”, a drugi zawsze przekierowuje i wszędzie (mapa strony, kanoniczne, linkowanie) przewija się ta sama wersja URL. U Ciebie oba warianty zwracają 200 bez przekierowania, czy jeden jednak robi przekierowanie na drugi?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl