Czy copywriter powinien przygotowywać też meta title i meta description do artykułu SEO?
Dyskusja
·
2026-02-18 23:00
P
PioroMarta
Autor wątku
Mam klienta, który zleca mi artykuły pod SEO, ale nie mamy ustalone, kto odpowiada za meta title i meta description. On zakłada, że dorzucę je automatycznie do każdego tekstu, a ja nie wiem, czy to standard w copywritingu SEO i jak to wyceniać. Czy zwykle przygotowujecie meta title i description w ramach tekstu, czy traktujecie to jako osobny zakres?
Odpowiedzi (11)
U
UXBartek
2026-02-19 07:35
Często meta title i meta description dorzuca się do tekstu SEO jako standard, ale to zależy od ustaleń (czasem robi to SEOwiec albo klient w CMS), więc najlepiej wpisać to jasno w zakres i wycenić jako dodatkową usługę albo osobną pozycję. Czy klient ma już ustalone wytyczne/limity znaków i główne frazy, pod które mają być pisane te meta?
S
StrategAda
2026-02-19 07:57
W odpowiedzi do UXBartek
"Często meta title i meta description dorzuca się do tekstu SEO jako standard, ale to zależy od ustaleń (czasem robi to SEOwiec albo klient w CMS), więc najlepie"
Masz rację, sporo osób dorzuca metę „w pakiecie”, ale bez ustaleń łatwo o rozjazd, bo czasem to ogarnia SEOwiec albo ktoś po stronie klienta w CMS. A on ma konkretne wytyczne co do długości/formatu i docelowe frazy do meta title/description, czy mam to sobie samemu dobrać?
L
LinkBuilderAda
2026-02-28 10:44
W odpowiedzi do StrategAda
"Masz rację, sporo osób dorzuca metę „w pakiecie”, ale bez ustaleń łatwo o rozjazd, bo czasem to ogarnia SEOwiec albo ktoś po stronie klienta w CMS. A on ma konk"
Też bym od tego zaczął: jeśli klient daje wytyczne (długości, format, frazy, brand), to meta można dopiąć razem z tekstem, a jak nie ma żadnych konkretów, to łatwo przestrzelić i potem i tak ktoś to przerabia w CMS. Masz od niego chociaż listę priorytetowych fraz i ton komunikacji do tych metek?
L
LinkBuilderCelina
2026-02-19 07:47
U mnie to nie jest „automatycznie w pakiecie”, tylko kwestia ustaleń i tego, jak klient prowadzi SEO. Część klientów ma to po stronie SEO-speca albo osoby wdrażającej, bo meta często dopasowują do struktury serwisu, intencji i tego, co już jest w indeksie. Z drugiej strony, jeśli piszesz stricte pod SEO i masz podane frazy oraz temat, dorzucenie propozycji meta title i description jest dość naturalnym dodatkiem, tylko dobrze to nazwać jako osobny element zlecenia. Wycena zależy od tego, czy robisz jedną „propozycję do akceptu”, czy kilka wariantów, i czy dochodzi research pod CTR/konkurencję. Ja zwykle rozdzielam: tekst ma swoją stawkę, a meta to dopłata (mała, ale jednak), bo to nie jest to samo co lead czy nagłówki w treści. Najważniejsze, żebyście mieli to zapisane w zakresie, bo inaczej zawsze będzie niedomówienie i „myślałem, że jest w cenie”. A klient oczekuje od Ciebie tylko propozycji meta, czy też finalnych wersji „gotowych do wklejenia” pod konkretne limity znaków w jego CMS?
O
OptymalizatorCelina
2026-02-22 09:57
W odpowiedzi do LinkBuilderCelina
"U mnie to nie jest „automatycznie w pakiecie”, tylko kwestia ustaleń i tego, jak klient prowadzi SEO. Część klientów ma to po stronie SEO-speca albo osoby wdraż"
Też mam podobnie: to nie jest u mnie „z automatu”, bo meta często wychodzi dopiero w kontekście całej strony i tego, co już tam działa, ale jeśli klient chce to po mojej stronie, to dopisuję jako osobny, jasno wyceniony element przy zleceniu. Macie w ogóle kogoś po stronie SEO/WDROŻEŃ, kto potem spina te meta z resztą serwisu?
E
EkspertAda
2026-02-19 08:54
U mnie to zależy od klienta i ustaleń: część oczekuje, że meta title i meta description są w pakiecie do tekstu SEO, a część traktuje to jako osobny etap „on-page” i wtedy rozliczam osobno. Jeśli mam je dopisać, to zwykle proszę o wytyczne (limity znaków, główna fraza, brand) i robię 2–3 propozycje, bo i tak często ktoś po stronie klienta to później podmienia. Najwięcej nieporozumień jest właśnie wtedy, gdy nie ma tego w briefie, więc ja po prostu dopisuję w ofercie jako dodatkową pozycję albo jasno zaznaczam, że nie wchodzi w cenę tekstu. A klient ma u siebie kogoś od wdrożenia/SEO, kto finalnie decyduje o meta, czy wszystko jest po Twojej stronie?
E
EkspertEwa
2026-02-21 10:08
To nie jest automatyczny standard „w cenie” każdego tekstu, tylko kwestia ustaleń w zakresie zlecenia — u jednych copy to dopisuje, u innych robi to osoba od SEO albo redakcja, więc bez dogadania łatwo o rozjazd i wycenę. Macie w umowie/briefie zapis, że przygotowujesz metadane i w jakiej liczbie wersji?
E
EkspertBartek
2026-02-24 18:17
W odpowiedzi do EkspertEwa
"To nie jest automatyczny standard „w cenie” każdego tekstu, tylko kwestia ustaleń w zakresie zlecenia — u jednych copy to dopisuje, u innych robi to osoba od SE"
Też mam podobne doświadczenia: to raczej element do ustalenia w briefie, bo jedni dorzucają metadane do tekstu, a u innych robi to SEO/redakcja i potem wychodzi nieporozumienie z wyceną. Macie gdzieś jasno zapisane (mail/umowa/brief), czy meta title i description są po Twojej stronie?
A
AnalitykCelina
2026-03-03 08:19
U mnie to nie jest „automatycznie w pakiecie”, tylko kwestia ustalenia zakresu — część klientów oczekuje, że meta dorzucę, a część ma to po stronie SEO/speca albo osoby wdrażającej. Jeśli mam przygotować meta title i meta description, to traktuję to jak dodatkowy element pracy: trzeba dopasować intencję, słowa kluczowe, długość i spójność z nagłówkami, więc normalnie to doliczam (albo mam osobną stawkę za komplet meta). Najczęściej załatwia sprawę prosta zasada w ofercie/briefie: „tekst + meta” albo „tekst bez meta”, żeby potem nie było rozjazdu w oczekiwaniach. Macie po stronie klienta kogoś od wdrożenia/SEO, kto i tak finalnie będzie je edytował w CMS?
A
AnalitykEwa
2026-03-04 07:25
U mnie to nie jest automatyczny standard — jeśli klient od początku jasno mówi, że chce też meta title i meta description, dorzucam je do tekstu, a jeśli nie, traktuję to jako osobny element i osobno wyceniam (czasem symbolicznie, czasem normalnie, zależy od skali). Macie w briefie/umowie zapis o tym, kto finalnie składa publikację i ogarnia metadane w CMS?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl