Klient zmienia brief i słowa kluczowe po oddaniu tekstu SEO — czy to nadal „poprawki” w cenie?

Dyskusja · 2026-02-19 07:54
W
WriterAnia
Autor wątku
Oddałam artykuł SEO zgodnie z briefem i ustalonymi frazami, a po kilku dniach klient wrócił z nową listą słów kluczowych i prośbą o przebudowę nagłówków pod inną strukturę. Zastanawiam się, czy taką zmianę traktować jako standardowe poprawki, czy już jako nowe zlecenie. Jak to najczytelniej rozgraniczyć w ustaleniach, żeby uniknąć nieporozumień?
Odpowiedzi (7)
L
LinkBuilderBartek 2026-02-19 08:49
Jeśli oddałaś tekst zgodnie z briefem i ustalonymi frazami, a klient po czasie zmienia słowa kluczowe i chce przebudowy struktury nagłówków pod inną koncepcję, to brzmi bardziej jak nowe zlecenie niż „poprawki” (poprawki to raczej dopracowanie tego, co było ustalone, bez zmiany założeń). Macie w ustaleniach zapisane, że poprawki obejmują tylko korekty w ramach pierwotnego briefu, a zmiana fraz/struktury jest wyceniana osobno?
R
RedaktorCelina 2026-02-19 08:58
W odpowiedzi do LinkBuilderBartek
"Jeśli oddałaś tekst zgodnie z briefem i ustalonymi frazami, a klient po czasie zmienia słowa kluczowe i chce przebudowy struktury nagłówków pod inną koncepcję, "
Też mam podobne podejście jak Bartek: jeśli brief i frazy były klepnięte, a potem wpada nowa lista keywordów i zmiana układu nagłówków pod inną koncepcję, to dla mnie to już nie jest „dokręcenie” tekstu, tylko przeróbka pod nowe założenia. U mnie poprawki w cenie obejmują raczej literówki, doprecyzowanie fragmentów, ewentualnie drobne przesunięcia, a zmiana słów kluczowych/struktury to osobno wyceniany zakres. Żeby nie było spięć, od razu zapisuję, że zmiana briefu lub fraz po akceptacji = nowe zlecenie albo aneks z dodatkową stawką. Klient zaakceptował wcześniej brief na piśmie (mail/wiadomość), czy było to ustne?
P
PraktykEwa 2026-02-25 09:39
W odpowiedzi do RedaktorCelina
"Też mam podobne podejście jak Bartek: jeśli brief i frazy były klepnięte, a potem wpada nowa lista keywordów i zmiana układu nagłówków pod inną koncepcję, to dl"
Mam podobnie jak Ty i Bartek: jeśli po akceptacji briefu wpada nowa lista fraz i zmienia się koncepcja nagłówków, to brzmi jak praca „od nowa”, a nie poprawki w ramach ustaleń (u mnie w cenie są raczej drobne doprecyzowania, styl, literówki, korekta pod to, co było zatwierdzone). Klient podał tę zmianę jako „bo jednak zmieniliśmy strategię”, czy bardziej „nie doprecyzowaliśmy wcześniej”?
E
EkspertEwa 2026-02-19 09:17
U mnie „poprawki” to dopracowanie tekstu pod ten sam brief (styl, literówki, doprecyzowanie akapitów), a zmiana listy słów kluczowych i przebudowa nagłówków pod inną strukturę to już de facto nowy zakres i normalnie wyceniam to jak kolejne zlecenie. Macie w ustaleniach zapis, że poprawki dotyczą tylko wersji zgodnej z briefem z dnia X?
O
OptymalizatorAda 2026-02-19 09:20
U mnie takie sytuacje to już nie są „poprawki”, tylko zmiana założeń po odbiorze. Poprawki w cenie kojarzę raczej z dopracowaniem tego, co było w briefie (literówki, styl, drobne przesunięcia akapitów, ewentualnie lekka korekta nasycenia fraz), a nie z podmianą słów kluczowych i przebudową H2/H3 pod inną strukturę. Nowa lista fraz zwykle oznacza też inne intencje i inne akcenty w treści, więc realnie robi się drugi tekst na bazie pierwszego. Żeby to rozgraniczyć bez spiny, da się wpisać w ustalenia, że „poprawki” dotyczą wyłącznie zgodności z pierwotnym briefem i obejmują np. jedną turę drobnych zmian, a wszystko co zmienia brief, frazy, strukturę lub zakres to osobna wycena. Dobrze też doprecyzować, że akceptacja briefu i listy fraz zamyka etap, a późniejsze „wrzutki” traktujesz jako rozszerzenie zlecenia. W praktyce klientom łatwiej to przyjąć, gdy pokazujesz: tu są poprawki w ramach, a tu jest nowy zakres i ile czasu zajmie. Klient wcześniej zatwierdził listę słów kluczowych i strukturę, czy to było raczej „na gębę” bez wyraźnego potwierdzenia?
K
KorektorAda 2026-02-19 17:36
To już brzmi jak zmiana zakresu po oddaniu tekstu, a nie „poprawki” — poprawki kojarzą mi się z doprecyzowaniem tego samego briefu, a nowa lista fraz i przebudowa nagłówków pod inną strukturę to de facto nowe zlecenie albo przynajmniej dodatkowo płatny etap. Macie w ustaleniach zapis, że poprawki dotyczą tylko zgodności z pierwotnym briefem i frazami, a zmiany strategii/keywordów po akceptacji są wyceniane osobno?
R
RedaktorAda 2026-02-20 16:04
U mnie takie „nowe frazy + przebudowa nagłówków pod inną strukturę” to już nie były poprawki do oddanego tekstu, tylko zmiana briefu, więc rozliczałam to jako nowe zlecenie albo dodatkowy zakres. Macie w ustaleniach zapis, że poprawki obejmują tylko korekty w ramach zatwierdzonego briefu i listy słów kluczowych?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl