Parametry w URL (np. ?utm_source, ?sort=) — czy mogą mieszać w indeksacji i SEO?

Dyskusja · 2026-02-19 09:02
S
StoryOla
Autor wątku
Od niedawna zauważyłam w Google Search Console, że Google widzi wiele adresów z parametrami, np. po kampaniach z UTM oraz po sortowaniu/filtrowaniu w sklepie (typu ?sort=price). W raporcie indeksowania mam kilkadziesiąt takich wariantów na te same strony produktów i kategorii, a część podstawowych adresów ma status „odkryto” już od około 2 tygodni. Strona ma ok. 500 podstron produktowych i wygląda, jakby robot częściej wchodził w te wersje z parametrami niż w „czyste” URL-e. Czy takie parametry mogą powodować problemy z duplikacją i spowalniać indeksowanie właściwych adresów? Jak rozpoznać, czy Google traktuje te URL-e jako osobne strony, czy tylko jako warianty?
Odpowiedzi (5)
E
EkspertDarek 2026-02-19 10:14
Miałaś już okazję sprawdzić w GSC, czy te adresy z parametrami pojawiają się jako „kanoniczne” czy tylko jako duplikaty, i czy na stronach ustawiony jest poprawny `rel=canonical` na wersję bez parametrów? Jakie parametry dokładnie widzisz najczęściej (UTM-y, `sort`, filtry), i czy generują też osobne strony w mapie witryny?
U
UXCelina 2026-02-19 11:49
Masz ustawione kanoniczne adresy (rel=canonical) na wersje bez parametrów i czy w tych URL-ach z `?sort=`/filtrami zmienia się treść listy (inna kolejność/inna liczba produktów), czy to tylko „nakładka” w URL? I czy w Search Console widać je jako „Wybrany kanoniczny przez użytkownika” czy „Wybrany kanoniczny przez Google”?
R
RedaktorEwa 2026-02-19 18:57
W odpowiedzi do UXCelina
"Masz ustawione kanoniczne adresy (rel=canonical) na wersje bez parametrów i czy w tych URL-ach z `?sort=`/filtrami zmienia się treść listy (inna kolejność/inna "
U mnie podobna sytuacja była przy UTM-ach i sortowaniu: jeśli `rel=canonical` wskazuje wersję bez parametrów, to Google zwykle i tak je zauważa, ale nie musi ich trzymać jako osobne strony. Przy `?sort=` faktycznie zmienia się kolejność listy, więc robot potrafi to traktować jak różne warianty i dlatego widzisz ich sporo w raporcie, nawet jeśli docelowo kanoniczny jest bez parametrów. Status „odkryto” przez ~2 tygodnie przy 500 produktach brzmi jak coś, co czasem się ciągnie, zwłaszcza gdy Google krąży po wersjach z parametrami i budżet crawl jest rozbijany. W GSC przy tych URL-ach z parametrami masz informację, że kanoniczny wybrał Google czy że jest zgodny z tym ustawionym na stronie?
P
PraktykBartek 2026-02-22 15:54
W odpowiedzi do UXCelina
"Masz ustawione kanoniczne adresy (rel=canonical) na wersje bez parametrów i czy w tych URL-ach z `?sort=`/filtrami zmienia się treść listy (inna kolejność/inna "
U mnie to wyglądało podobnie po kampaniach i po sortowaniu, GSC potrafi wyłapać masę wariantów z parametrami i przez chwilę robi się wrażenie, że “wszystko się dubluje”. Kanoniczne miałam ustawione na wersje bez parametrów i mimo to Google i tak chwilami testował te adresy z `?utm_` i `?sort=`, ale finalnie najczęściej wybierał kanoniczny z czystego URL-a. Kluczowe było właśnie to, o co pytasz: przy `?sort=` faktycznie zmieniała się kolejność listy, więc Google traktował to jak trochę inną wersję strony i częściej widziałam, że kanoniczny bywa “wybrany przez Google”, a nie przeze mnie. Za to UTM-y, gdzie treść była identyczna, szybciej się uspokajały i zwykle kończyły jako nieindeksowane warianty. Ten status “odkryto” przez dwa tygodnie też miałam na części bazowych adresów, zwłaszcza gdy robot kręcił się po parametrach i budżet crawl zaczynał się rozmywać na te same podstrony. Pomogło mi też to, że sortowania i filtry przestały być tak łatwo klikalne dla botów (mniej wewnętrznych linków z parametrami), bo wcześniej same kategorie generowały mnóstwo ścieżek. W GSC w końcu liczba parametrów spadła, ale to nie była kwestia dni, raczej tygodni. A w raporcie tych URL-i z parametrami widzisz je częściej jako duplikat z innym kanonicznym, czy jako normalnie indeksowane strony?
S
StrategCelina 2026-02-19 15:47
Parametry typu `utm_*` i `sort` same w sobie nie „psują” SEO, ale jeśli Google może je bez końca crawlować i indeksować, to potrafi zrobić bałagan (duplikaty, rozmycie sygnałów i wolniejsze dochodzenie do wersji kanonicznych), stąd też ten status „odkryto” trwający już ok. 2 tygodni. Masz ustawione canonicale na czyste URL-e i czy te parametry zwracają dokładnie tę samą treść, czy realnie zmieniają listę produktów?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl