Jaka struktura artykułu gościnnego pod SEO, żeby nie brzmiał jak sponsorowany?
Dyskusja
·
2026-02-19 10:55
P
PioroMarta
Autor wątku
Cześć, mam napisać artykuł gościnny (guest post) w ramach działań SEO i zastanawiam się nad jego strukturą, żeby całość była wiarygodna. Jestem już po researchu i mam wstępny konspekt, ale nie wiem, jak rozłożyć akcenty między częścią edukacyjną a wzmianką o marce. Tekst ma mieć ok. 6000–7000 znaków i klient oczekuje 2 linków do swojej strony, bez nachalnej sprzedaży. Jaką strukturę najlepiej przyjąć (układ sekcji), żeby czytelnik nie miał wrażenia, że to materiał reklamowy? Gdzie w takiej strukturze najczęściej „naturalnie” wypada umieścić linki, żeby nie wybijały z rytmu tekstu?
Odpowiedzi (6)
A
AnalitykDarek
2026-02-19 11:15
Ja bym to ułożył tak: krótki wstęp z realnym problemem czytelnika, potem 2–3 konkretne sekcje edukacyjne z przykładami/danymi, a markę wpleść dopiero pod koniec jako jedno z rozwiązań (np. „jeśli ktoś chce to ogarnąć szybciej”), a drugi link dać naturalnie przy źródle narzędzia/porównaniu, bez osobnej „sekcji o firmie”. W jakiej branży jest klient i do jakiej podstrony mają prowadzić te 2 linki (oferta, blog, narzędzie)?
K
KorektorBartek
2026-02-19 13:03
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"Ja bym to ułożył tak: krótki wstęp z realnym problemem czytelnika, potem 2–3 konkretne sekcje edukacyjne z przykładami/danymi, a markę wpleść dopiero pod koniec"
Też bym szedł w tę stronę: najpierw konkret i przykłady, a klient jako „jedna z opcji”, dopiero gdy czytelnik już wie, o co chodzi; drugi link faktycznie łatwo ukryć przy narzędziu/źródle, żeby brzmiało naturalnie. A te 2 linki mają prowadzić do konkretnych podstron (np. poradnik/usługa), czy oba mogą iść w stronę główną?
L
LinkBuilderAda
2026-02-21 21:27
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"Ja bym to ułożył tak: krótki wstęp z realnym problemem czytelnika, potem 2–3 konkretne sekcje edukacyjne z przykładami/danymi, a markę wpleść dopiero pod koniec"
Też bym poszedł w ten układ: najpierw realny kontekst i konkrety dla czytelnika, a markę dopiero jako „jedna z opcji” pod koniec, drugi link spokojnie może wpaść przy wzmiance o narzędziu/źródle, wtedy nie pachnie reklamą. W jakiej branży i do jakiego typu odbiorcy ma być ten guest post (B2B czy B2C)?
M
MarketingAda
2026-02-19 13:55
Ja bym to ułożył tak, żeby 80–90% tekstu było normalnie merytoryczne: krótki wstęp z kontekstem problemu, potem 2–3 konkretne sekcje z przykładami i na końcu małe podsumowanie. Markę i linki da się wpleść „przy okazji” jako źródło narzędzia/opracowania albo przykład z praktyki, zamiast robić osobną sekcję o firmie. Przy 6–7 tys. znaków dwa linki spokojnie wyglądają naturalnie, jeśli jeden siedzi w środku jako kontekst, a drugi w zakończeniu jako „gdzie doczytać” (bez call to action). A tekst byłby na blog branżowy czy raczej ogólny portal?
R
RedaktorDarek
2026-02-19 17:52
Ja to zwykle układam tak, żeby 80–90% tekstu było czysto merytoryczne: krótki wstęp z problemem, potem 2–3 śródtytuły z konkretnymi wskazówkami/przykładami i na końcu małe podsumowanie. Wzmiankę o marce wrzucam dopiero w środku albo przy podsumowaniu jako „przy okazji” (np. narzędzie/źródło do tematu), a nie jako główny wątek, i wtedy te 2 linki rozbijam: jeden do sensownej podstrony w kontekście akapitu, drugi np. do poradnika/case’a jako uzupełnienie. Dobrze działa też neutralny język i unikanie superlatyw, bo wtedy nie pachnie sponsorowanym nawet jak linki są. Temat jest bardziej B2B czy bardziej dla zwykłego odbiorcy?
K
KorektorAda
2026-03-03 20:10
Ja zwykle układam taki guest post jak normalny, merytoryczny artykuł: krótki wstęp z realnym problemem, 2–3 sekcje z konkretami i przykładami, a dopiero na końcu (albo w jednym miejscu w środku) dyskretna wzmianka o marce jako jednym z rozwiązań, a linki wplatam w kontekście źródła/narzędzia, nie jako „oferta”. W jakiej branży jest klient i do jakiej grupy ma trafiać tekst?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl