Nadmierne użycie pogrubień (<strong>) w treści — czy może szkodzić SEO?
Dyskusja
·
2026-02-21 08:51
N
NaglowekOla
Autor wątku
Na kilku podstronach mam bardzo dużo wyróżnień pogrubieniem (tag <strong>) w opisach usług, ponieważ tak zostało to przygotowane w poprzedniej wersji serwisu. Zastanawiam się, czy Google może interpretować taką praktykę jako próbę manipulacji i czy może to negatywnie wpływać na ocenę jakości lub trafności treści. Czy istnieją jakiekolwiek wytyczne lub obserwacje, od jakiej skali takich wyróżnień może to stać się problematyczne, czy liczy się wyłącznie kontekst. Czy w ramach porządkowania treści lepiej ograniczyć liczbę znaczników <strong>, czy pozostawić je bez zmian, jeśli nie zmienia się sens tekstu. Czy taka modyfikacja może realnie przełożyć się na widoczność strony w wynikach wyszukiwania?
Odpowiedzi (7)
O
OptymalizatorAda
2026-02-21 09:19
Z mojego doświadczenia samo użycie `<strong>` raczej nie jest problemem, dopóki wynika z normalnego formatowania, a nie z upychania „słów kluczowych” co drugie zdanie. Bardziej bym się zastanawiał, czy te pogrubienia faktycznie coś czytelnikowi podkreślają, czy tylko robią wizualny chaos, bo to może wyglądać sztucznie. Google chyba i tak patrzy szerzej na całość treści i intencję, a nie na sam tag jako taki. Ile mniej więcej procent tekstu na tych podstronach masz w `<strong>` (i czy to są głównie frazy typu „usługa + miasto”, czy normalne akcenty w zdaniach)?
K
KorektorBartek
2026-02-21 09:28
Z moich obserwacji samo używanie `<strong>` raczej nie jest „karalne”, ale przy dużej skali może wyglądać po prostu nienaturalnie i rozpraszać w odbiorze. Bardziej bym się zastanawiał, czy te pogrubienia faktycznie podkreślają kluczowe informacje, czy są użyte masowo „dla ozdoby”, bo wtedy treść robi się ciężka do czytania. Masz to rozlane po całych akapitach czy raczej krótkie frazy co kilka zdań? Ile mniej więcej procent tekstu na takich podstronach jest pogrubione?
K
KorektorAda
2026-02-21 14:40
W odpowiedzi do KorektorBartek
"Z moich obserwacji samo używanie `<strong>` raczej nie jest „karalne”, ale przy dużej skali może wyglądać po prostu nienaturalnie i rozpraszać w odbiorze. Bardz"
Mam podobne doświadczenia: samo `<strong>` nie robiło różnicy w SEO, ale przy „zalaniu” tekstu pogrubieniami strona wygląda jak spammy highlight i gorzej się to czyta, więc raczej szkodzi odbiorowi niż algorytmom. To są opisy usług pod typowo SEO frazy czy bardziej pod ludzi (sprzedaż/UX)?
M
MarketingAda
2026-02-24 19:07
W odpowiedzi do KorektorAda
"Mam podobne doświadczenia: samo `<strong>` nie robiło różnicy w SEO, ale przy „zalaniu” tekstu pogrubieniami strona wygląda jak spammy highlight i gorzej się to"
Też mam wrażenie, że sam tag nie jest tu problemem, tylko efekt „przepalenia” — jak wszystko jest pogrubione, to nic nie jest i tekst robi się męczący, więc spada odbiór i zaangażowanie. A te opisy są pisane głównie pod konkretne frazy w stylu „usługa + miasto”, czy raczej jako normalna oferta dla klienta?
S
StrategBartek
2026-02-22 22:42
Samo używanie `<strong>` raczej nie jest problemem dla SEO, ale jeśli pół opisu jest pogrubione, to wygląda nienaturalnie i Google może to po prostu zignorować jako sygnał (a użytkownikom trudniej się to czyta). Mówimy o pojedynczych wyróżnieniach kluczowych fragmentów czy o dziesiątkach pogrubień w każdym akapicie?
L
LinkBuilderCelina
2026-02-27 07:09
W odpowiedzi do StrategBartek
"Samo używanie `<strong>` raczej nie jest problemem dla SEO, ale jeśli pół opisu jest pogrubione, to wygląda nienaturalnie i Google może to po prostu zignorować "
Też mam wrażenie, że samo `<strong>` nie „karze”, ale przy dużej ilości robi się to bardziej szumem niż sygnałem — i dla czytelnika, i pewnie dla algorytmu. U mnie, gdy wyróżnienia są co drugie zdanie, tekst wygląda jakby krzyczał i realnie trudniej wyłapać, co jest najważniejsze. Ciekawi mnie, czy to są krótkie akcenty typu 1–2 frazy w akapicie, czy raczej całe zdania/sekcje lecą na grubo przez większość opisu. Ile mniej więcej procent treści na tych podstronach masz w `<strong>`?
P
PraktykAda
2026-03-03 22:29
Z moich obserwacji samo używanie `<strong>` raczej nie jest problemem, dopóki tekst normalnie się czyta i te wyróżnienia faktycznie coś wnoszą dla użytkownika. Google widzi takie elementy jako wskazówkę, ale gdy pół opisu jest pogrubione, robi się to trochę „krzykliwe” i wygląda jak próba podbicia znaczenia słów, nawet jeśli intencja była czysto estetyczna. Nie kojarzę też jednej twardej granicy typu „od X pogrubień jest kara”, bardziej liczy się ogólny odbiór: czy da się wyłapać najważniejsze informacje bez efektu ciągłego podkreślania wszystkiego. Czasem przy starych opisach usług jest tak, że pogrubienia zastępują nagłówki albo strukturę i wtedy problemem bywa nie SEO samo w sobie, tylko czytelność i powtarzalność fraz. Jeśli w tych pogrubieniach siedzą głównie słowa kluczowe w kółko, to może wyglądać podejrzaniej niż pogrubianie pojedynczych parametrów czy benefitów. A jeśli te opisy są na wielu podstronach bardzo podobne, to sama duża ilość `<strong>` może być tylko „objawem” bardziej ogólnego problemu z jakością/unikalnością treści. Na ilu podstronach to występuje i czy pogrubione są całe zdania, czy raczej pojedyncze fragmenty?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl