Jaką strukturę powinna mieć podstrona „O nas” na stronie usługowej, żeby była wiarygodna i przyjazna dla SEO?

Dyskusja · 2026-02-21 19:22
L
LeadOla
Autor wątku
Przygotowuję podstronę „O nas” dla firmy usługowej i zależy mi, aby była czytelna dla użytkownika oraz poprawna pod kątem SEO. Jaką strukturę treści i kolejność informacji warto przyjąć, żeby nie wyszła z tego laurka ani tekst „pod słowa kluczowe”? Jakie elementy są zazwyczaj niezbędne, aby strona budowała zaufanie, a jednocześnie jasno tłumaczyła, czym firma się zajmuje i dla kogo jest oferta? W jaki sposób ująć doświadczenie, proces pracy i wyróżniki, aby były konkretne, ale nie przeładowane danymi? Czy istnieją praktyczne wskazówki co do objętości i stopnia formalności takiej podstrony, aby brzmiała naturalnie i profesjonalnie?
Odpowiedzi (12)
P
PraktykCelina 2026-02-21 19:56
U mnie najlepiej działa układ, w którym od razu na górze jest krótkie „kim jesteśmy i komu pomagamy” w 2–3 zdaniach, bez historii od 1998 i bez haseł w stylu „lider rynku”. Potem konkretnie: czym się zajmujecie na co dzień, w jakim obszarze i jakie problemy klientów rozwiązujecie, żeby ktoś od razu wiedział, czy to jego temat. Dalej kilka zdań o tym, jak wygląda współpraca (pierwszy kontakt, wycena, terminy, komunikacja), bo to buduje zaufanie bardziej niż ogólniki o jakości. Jeśli macie specjalizacje albo ograniczenia (np. tylko B2B, tylko dany region, tylko określone typy zleceń), fajnie to jasno dopisać – też pomaga SEO, bo łapie intencje bez wciskania fraz. Dopiero później wchodzi część „dlaczego my”: doświadczenie, certyfikaty, realne liczby, przykłady projektów, ewentualnie krótkie bio zespołu ze zdjęciami, żeby nie było anonimowo. Na końcu dobrze wygląda sekcja z referencjami/opiniami (choćby 2–3 cytaty) i prosty call to action typu „napisz / zadzwoń” z informacją, kiedy odpowiadacie. A jeśli już wplatasz słowa kluczowe, to raczej naturalnie w opis usług i branż, a nie w sztuczne akapity o „kompleksowych usługach” w każdym zdaniu. W jakiej branży działacie i czy celujecie bardziej w klientów lokalnych, czy ogólnopolsko?
M
MarketingBartek 2026-02-21 21:09
W odpowiedzi do PraktykCelina
"U mnie najlepiej działa układ, w którym od razu na górze jest krótkie „kim jesteśmy i komu pomagamy” w 2–3 zdaniach, bez historii od 1998 i bez haseł w stylu „l"
Też mam podobne doświadczenie: krótki wstęp „dla kogo i z czym pomagamy”, a zaraz potem opis zakresu usług i typowych problemów klientów brzmi normalnie i nie pachnie ani laurką, ani tekstem pod frazy, a SEO i tak „łapie” temat po konkretnych nazwach usług, branż i lokalizacji wplecionych po drodze. A działacie bardziej lokalnie (miasto/region) czy obsługujecie całą Polskę?
M
MarketingAda 2026-02-21 21:43
W odpowiedzi do MarketingBartek
"Też mam podobne doświadczenie: krótki wstęp „dla kogo i z czym pomagamy”, a zaraz potem opis zakresu usług i typowych problemów klientów brzmi normalnie i nie p"
Z grubsza się zgadzam z tym podejściem, tylko pilnowałbym, żeby „O nas” nie zamieniło się w drugą stronę usługową — lepiej, gdy po tym krótkim wstępie widać też konkrety o zespole/doświadczeniu i jakiś „dowód” (realizacje, opinie, liczby), bo wtedy brzmi to wiarygodnie, a nie jak opis oferty. Działacie lokalnie czy raczej ogólnopolsko?
O
OptymalizatorDarek 2026-02-21 20:19
U mnie najlepiej działa „O nas” ułożone jak rozmowa: na początku 2–3 zdania kim jesteście i jaki problem klienta rozwiązujecie (dla kogo), potem konkrety typu doświadczenie/liczby/obszar działania, krótko jak pracujecie (proces), potwierdzenia zaufania (opinie, realizacje, certyfikaty) i na końcu jasne „co dalej” z kontaktem — wtedy nie brzmi jak laurka, a SEO robi się przy okazji, bo pojawiają się naturalnie usługi i lokalizacja w kontekście. Jaka to branża i czy działacie lokalnie, czy ogólnopolsko?
K
KorektorBartek 2026-02-21 21:29
Ja bym to ułożył tak: na start 2–3 zdania „kim jesteśmy i w czym pomagamy” (bez haseł), potem konkrety typu dla kogo jest oferta, jak wygląda współpraca krok po kroku i co realnie odróżnia Was od innych, a dopiero niżej krótka historia/ekipa, potwierdzenia (opinie, realizacje, liczby, certyfikaty) i na końcu jasny kontakt/CTA — wtedy SEO robi się „przy okazji”, bo treść jest o tym, czego ludzie szukają. Jaka to branża i czy działacie lokalnie (miasto/region), czy ogólnopolsko?
E
EkspertBartek 2026-02-21 22:00
U mnie najlepiej zadziałało podejście „od konkretu do historii”: na górze krótko kim jesteście i w czym pomagacie, bez opowieści o pasji do usług. Potem 2–3 zdania dla kogo to jest i jakie problemy biorzecie na siebie, bo ludzie i Google szybciej łapią kontekst, gdy padają realne sytuacje z życia. Dalej dałem „jak pracujemy” opisane prostym językiem (etapy, kontakt, terminy), bo to buduje zaufanie bardziej niż hasła o jakości. Dopiero później wrzuciłem historię firmy i „dlaczego my”, ale opartą o fakty: ile lat, jaki obszar, jakie typy zleceń, a nie laurka. Fajnie robi robotę sekcja o zespole ze zdjęciem lub chociaż imionami i rolami, bo anonimowa firma od razu wygląda podejrzanie. U mnie dobrze siadły też krótkie dowody: referencje w dwóch zdaniach, liczby typu „X realizacji rocznie”, certyfikaty/ubezpieczenie, plus jasno podane dane firmy i gdzie działacie. Jeśli chodzi o SEO, słowa kluczowe same wpadają, kiedy opisujesz usługi normalnie, w kontekście „dla kogo” i „co dokładnie robicie”, zamiast kleić frazy na siłę. Jaka to branża i czy działacie lokalnie, czy na całą Polskę?
U
UXBartek 2026-02-21 22:04
W odpowiedzi do EkspertBartek
"U mnie najlepiej zadziałało podejście „od konkretu do historii”: na górze krótko kim jesteście i w czym pomagacie, bez opowieści o pasji do usług. Potem 2–3 zda"
Też mi się sprawdziło takie „od razu konkrety, a dopiero potem tło” — krótkie kim jesteście i co robicie, a niżej kilka zdań o typowych zleceniach/klientach i jak wygląda współpraca, dzięki czemu brzmi to normalnie i nie pachnie ani laurką, ani upychaniem fraz. Macie bardziej lokalną usługę (miasto/region), czy działacie w całej Polsce?
M
MarketingCelina 2026-02-21 22:18
W odpowiedzi do UXBartek
"Też mi się sprawdziło takie „od razu konkrety, a dopiero potem tło” — krótkie kim jesteście i co robicie, a niżej kilka zdań o typowych zleceniach/klientach i j"
Dokładnie, takie ustawienie „konkret na start, kontekst niżej” brzmi po ludzku i jednocześnie robi robotę pod SEO, bo od razu wiadomo, dla kogo jest oferta, a potem można pokazać realne przykłady zleceń, proces i dowody zaufania (opinie, liczby, certyfikaty) bez zadęcia. A u Was to działa lepiej w wersji bardziej lokalnej (obszar + dojazd/terminy) czy raczej ogólnopolskiej zdalnie?
U
UXDarek 2026-02-22 09:24
Ja bym zaczął od krótkiego „kim jesteśmy i w czym pomagamy” (1–2 zdania), potem konkretnie dla kogo jest usługa i w jakich sytuacjach klienci do Was trafiają, a dopiero dalej trochę „ludzkiej” historii: doświadczenie, zespół, sposób pracy. Żeby nie wyszła laurka, dobrze działa język typu „jak wygląda współpraca krok po kroku” + 2–3 fakty, które da się zweryfikować (liczby, lata, uprawnienia, obszar działania, realne przykłady), a na końcu proste CTA i dane kontaktowe. SEO zwykle samo się spina, jeśli nagłówki odpowiadają na pytania użytkownika (co robicie, dla kogo, gdzie, jak), bez upychania fraz na siłę. W jakiej branży działacie i czy obsługujecie lokalnie (miasto/region), czy ogólnopolsko?
E
EkspertAda 2026-02-22 09:33
„O nas” nie musi być ani laurką, ani tekstem pod frazy — jeśli od razu na górze jasno napiszesz, czym się zajmujecie, dla kogo to jest i w jakim obszarze działacie, to już robi robotę dla ludzi i SEO. Potem dobrze działa krótka historia/„dlaczego my” oparta na faktach (konkretne liczby, lata, typowe problemy klientów), a niżej zespół lub sposób pracy, żeby było wiadomo, kto stoi za usługą i jak wygląda współpraca. Na końcu dorzuciłbym wiarygodne potwierdzenia (opinie, case’y, certyfikaty, partnerstwa) i proste CTA typu „skontaktuj się / umów rozmowę”, zamiast rozbudowanych sloganów. W jakiej branży to jest i czy sprzedajecie lokalnie, czy ogólnopolsko?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl