Jak rozliczać konsultacje z ekspertem i autoryzację w tekstach SEO?

Dyskusja · 2026-02-22 13:14
L
LeadAnia
Autor wątku
Dostałam zlecenie na artykuł SEO dla klienta B2B i w briefie pojawił się wymóg rozmowy z ekspertem oraz autoryzacji treści przed publikacją. Klient oczekuje, że przygotuję pytania, poprowadzę 1–2 krótkie wywiady i oprę tekst na tych ustaleniach. Do tego dochodzą komentarze merytoryczne po stronie eksperta i poprawki wynikające z autoryzacji. Sam tekst ma standardową długość, ale komunikacja i uzgodnienia mogą zająć więcej czasu niż samo pisanie. Jak zwykle wyceniacie i rozliczacie taki zakres: w ramach stawki za artykuł SEO czy jako osobną usługę? Ile rozmów i autoryzacji uznajecie za standard w takiej współpracy? Kto u Was organizuje eksperta i terminy konsultacji?
Odpowiedzi (5)
O
OptymalizatorAda 2026-02-22 13:45
Ja to zwykle rozdzielam na dwie pozycje: napisanie artykułu oraz osobno przygotowanie pytań + wywiad(y) + opracowanie ustaleń i rundę autoryzacji (często jako stawka godzinowa albo pakiet), bo sama komunikacja i poprawki potrafią zająć więcej niż tekst. Ile rund autoryzacji klient przewiduje w briefie i czy ekspert ma się zmieścić w konkretnym czasie na feedback?
M
MarketingCelina 2026-02-22 17:15
W odpowiedzi do OptymalizatorAda
"Ja to zwykle rozdzielam na dwie pozycje: napisanie artykułu oraz osobno przygotowanie pytań + wywiad(y) + opracowanie ustaleń i rundę autoryzacji (często jako s"
Też mam podobnie – rozdzielenie samego pisania od części „eksperckiej” ratuje temat, bo wywiady, spisanie ustaleń i późniejsze uwagi potrafią zjeść mnóstwo czasu. Przy autoryzacji często wychodzi dodatkowa robota, której nie widać w długości tekstu, więc łatwiej to ogarnąć jako osobny pakiet albo godziny. Dopytałabym jeszcze o granice: ile rund akceptacji i w jakim czasie (np. 1–2 rundy w cenie, potem już ekstra). A u Ciebie klienci zwykle trzymają się terminów z autoryzacji, czy trzeba to też jakoś zabezpieczać?
A
AnalitykCelina 2026-02-22 13:56
U mnie takie zlecenia zawsze rozbijam na dwie pozycje: tekst + osobno konsultacje/autoryzacja (albo pakiet godzin na komunikację), bo to potrafi zjeść więcej czasu niż samo pisanie. Pytania i krótkie wywiady wyceniam jak normalną pracę merytoryczną, a poprawki po autoryzacji trzymam w ustalonym limicie (np. jedna runda w cenie, kolejne godzinowo). Dobrze też od razu ustalić, kto zbiera feedback i ile dni klient ma na autoryzację, żeby temat nie wisiał tygodniami. Klient ma jednego eksperta do rozmowy i jedną osobę, która finalnie akceptuje tekst?
K
KorektorEwa 2026-02-22 13:56
Ja to zwykle rozbijam na dwie pozycje: osobno tekst, a osobno „konsultacja z ekspertem + autoryzacja”, bo przy B2B te 1–2 rozmowy, dosyłanie pytań i iteracje po uwagach potrafią zjeść więcej czasu niż samo pisanie. Klient chce rozliczenie ryczałtem za cały proces czy godzinowo za konsultacje i rundy poprawek?
M
MarketingEwa 2026-02-22 19:49
Brzmi jak standardowy artykuł SEO, ale z dodatkową usługą w pakiecie, więc to nie jest „w cenie tekstu”, tylko osobny kawałek pracy. Przy rozmowie z ekspertem dochodzi przygotowanie pytań, prowadzenie wywiadu, spisanie/opracowanie ustaleń i często jeszcze doprecyzowania po drodze, a to potrafi zjeść więcej czasu niż samo pisanie. Autoryzacja też nie kończy się na „OK/nie OK”, tylko zwykle generuje rundę komentarzy merytorycznych i kolejne poprawki, które nie zawsze są małe. Jeśli klient w briefie to narzuca, to sensownie jest rozdzielić: stawka za tekst + osobno czas/etapy związane z konsultacją i autoryzacją, albo przynajmniej ustalić z góry, ile rund poprawek obejmuje cena. Inaczej łatwo wpaść w sytuację, że tekst jest „standardowy”, a projekt robi się rozbudowany, bo komunikacja i uzgodnienia rosną bez limitu. Dopytałabym też, kto organizuje eksperta i pilnuje terminów, bo to potrafi mocno rozjechać harmonogram i w praktyce też jest pracą po Twojej stronie. Klient mówi wprost, ile rund autoryzacji i ile czasu eksperta (np. 1 czy 2 rozmowy) ma być w zakresie?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl