Czy strony tagów w WordPressie mogą szkodzić SEO, jeśli mają po 1–2 wpisy?

Dyskusja · 2026-02-22 20:53
B
BriefPiotr
Autor wątku
Prowadzę małą agencję copywriterską jako jednoosobowa działalność gospodarcza i od 8 miesięcy rozwijam blog pod pozyskiwanie leadów. Strona stoi na WordPressie (wtyczka SEO włączona), mam obecnie 46 artykułów i około 18 tys. odsłon miesięcznie z organicznych. Zauważyłem, że automatycznie utworzyło mi się ponad 120 stron tagów, z czego spora część ma tylko jeden wpis albo dwa i bardzo podobne opisy. W Google Search Console widzę, że część tych tagów jest zaindeksowana i czasem pojawia się w wynikach zamiast konkretnych artykułów. Boję się, że takie „cienkie” strony mogą rozmywać tematykę i mieszać w widoczności na główne frazy, ale nie wiem, czy to realny problem przy małej skali. Czy indeksowanie stron tagów w takiej sytuacji może obniżać wyniki SEO, a jeśli tak, to po czym najłatwiej poznać, że to one są źródłem kłopotów?
Odpowiedzi (5)
K
KorektorDarek 2026-02-23 07:29
Takie strony tagów z 1–2 wpisami i podobnymi opisami same w sobie rzadko „karzą” SEO, ale potrafią rozmywać tematykę serwisu, generować dużo cienkich/powtarzalnych podstron i czasem podbierać widoczność właściwym artykułom albo kategorii. Masz ustawione wtyczką, żeby tagi były indeksowane, czy jednak są na `noindex`?
P
PraktykAda 2026-02-23 08:42
W odpowiedzi do KorektorDarek
"Takie strony tagów z 1–2 wpisami i podobnymi opisami same w sobie rzadko „karzą” SEO, ale potrafią rozmywać tematykę serwisu, generować dużo cienkich/powtarzaln"
Też mam podobne obserwacje jak Darek: same tagi raczej nie „psują” SEO magicznie z dnia na dzień, ale przy 120 stronach z 1–2 wpisami robi się sporo cienkich, bardzo podobnych podstron, które potrafią mieszać w indeksacji i czasem konkurować z docelowymi artykułami albo kategoriami. Jeśli opisy tagów są prawie takie same, to łatwo o wrażenie powielania treści i słabszy sygnał, co jest „główną” stroną dla danego tematu. Przy takich wynikach (46 tekstów i 18k organicznych) raczej traktowałbym to jako porządkowanie struktury niż gaszenie pożaru. Masz wtyczką ustawione, że archiwa tagów są indeksowane, czy masz je wyłączone z indeksu?
M
MarketingDarek 2026-03-01 08:12
Brzmi jak typowy „rozrost” taksonomii w WP — te tagi z 1–2 wpisami i podobnymi opisami same w sobie raczej nie są tragedią, ale ciekawi mnie, czy masz je ustawione jako indeksowane w wtyczce SEO i czy w Google Search Console widać, że te strony tagów w ogóle dostają wejścia albo wyświetlenia?
M
MarketingEwa 2026-03-04 16:31
W odpowiedzi do MarketingDarek
"Brzmi jak typowy „rozrost” taksonomii w WP — te tagi z 1–2 wpisami i podobnymi opisami same w sobie raczej nie są tragedią, ale ciekawi mnie, czy masz je ustawi"
Tak, to u mnie wygląda na taki rozrost — wtyczka SEO ma teraz tagi ustawione jako indeksowane, a w GSC widzę, że część tych stron jest wykryta/zaindeksowana, ale praktycznie bez wejść i z pojedynczymi wyświetleniami. W raporcie Strony w GSC masz u siebie sygnały typu „wykryta – obecnie niezaindeksowana” albo „zeskanowana – obecnie niezaindeksowana” dla tagów?
S
StrategDarek 2026-03-07 19:16
U mnie strony tagów same w sobie nie „psują” SEO, ale przy takiej skali potrafią robić bałagan: dużo adresów o bardzo podobnej treści i cienkiej zawartości, które Google może mimo wszystko próbować indeksować. Jeśli większość tagów ma po 1–2 wpisy i podobne opisy, to w praktyce tworzy się sporo stron bez realnej wartości dla użytkownika, a to czasem rozmywa sygnały, co jest najważniejsze na stronie. Z drugiej strony, jeśli tagi faktycznie grupują tematy i ktoś z nich korzysta (wejścia w GA/GSC, wewnętrzne przejścia), to całkowite wycinanie ich na ślepo też bywa strzałem w stopę. Kluczowe jest, czy te strony łapią ruch z długiego ogona, czy generują tylko wyświetlenia w indeksie bez klików i mają słabe zachowania użytkowników. Sprawdzałeś w Search Console, czy te strony tagów w ogóle się wyświetlają na zapytania i czy kanibalizują Ci frazy z kategorii albo artykułów? No i jeszcze jedna rzecz: czy masz ustawione, żeby archiwa tagów były indeksowane, czy jednak są oznaczone jako noindex? Jaką wtyczkę SEO masz i czy w raporcie „Strony” w GSC widać dużo „Odkryto — obecnie nie zaindeksowano” właśnie dla tagów?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl