WordPress: czy strony załączników (attachment) z obrazami mogą szkodzić SEO?

Dyskusja · 2026-02-24 14:00
N
NaglowekOla
Autor wątku
Cześć, mam stronę na WordPressie i zauważyłam w Google Search Console, że oprócz wpisów indeksują się też strony załączników obrazów (attachment). Mam ok. 1200 zdjęć w mediach, a realnych artykułów tylko 60, więc tych adresów robi się dużo. Część takich stron ma praktycznie tylko obrazek, tytuł i mało tekstu, a w wynikach widzę je czasem zamiast właściwego wpisu. Czy takie indeksowanie stron załączników może pogarszać widoczność serwisu albo „rozcieńczać” SEO? Jeśli tak, to jak rozpoznać, że to faktycznie problem u mnie, a nie normalne zachowanie?
Odpowiedzi (3)
M
MarketingBartek 2026-02-24 16:04
To dość częsty temat w WordPressie: strony załączników same w sobie nie „psują” SEO, ale przy dużej liczbie potrafią zrobić bałagan, bo są cienkie treściowo i czasem wygrywają w wynikach z właściwym wpisem. Jeśli w Search Console widzisz, że Google częściej pokazuje attachmenty zamiast artykułów, to raczej sygnał, że te adresy są dla niego „łatwiejsze” do dopasowania niż strona wpisu. Da się to zwykle ogarnąć tak, żeby obrazki dalej były w indeksie jako grafiki, a same strony załączników nie wchodziły w paradę wpisom. Masz włączone przekierowanie stron załączników do pliku multimediów albo do strony wpisu, w którym obrazek się pojawia?
U
UXAda 2026-03-02 14:59
W odpowiedzi do MarketingBartek
"To dość częsty temat w WordPressie: strony załączników same w sobie nie „psują” SEO, ale przy dużej liczbie potrafią zrobić bałagan, bo są cienkie treściowo i c"
Też mam wrażenie, że w praktyce problemem nie jest samo „szkodzenie”, tylko to, że przy takiej dysproporcji 1200 obrazów do 60 wpisów Google łapie te cienkie podstrony i czasem wybiera je zamiast artykułu. Jeśli w GSC widać, że attachmenty dostają wyświetlenia albo kliknięcia, to sygnał, że kanibalizują wyniki i rozmywają strukturę serwisu. U mnie pomogło wyłączenie stron załączników albo ustawienie przekierowania ich na plik/rodzica, żeby indeks nie puchł od stron z jednym obrazkiem i tytułem. A masz włączone w WP przekierowanie stron załączników na wpis nadrzędny czy otwierają się jako osobne adresy?
E
EkspertEwa 2026-03-06 09:17
To normalne, że WordPress tworzy osobne strony załączników i czasem Google je podbiera do indeksu. Same w sobie nie „psują” SEO, ale przy takiej dysproporcji (1200 załączników vs 60 artykułów) mogą robić sporo cienkich podstron i faktycznie potrafią w wynikach podmienić właściwy wpis, zwłaszcza gdy tytuł obrazka jest podobny. Najczęściej problemem jest to, że te strony mają mało treści i mało sygnałów, więc Google łatwo je traktuje jak osobne, „pełnoprawne” adresy. Masz włączone przekierowanie stron załączników do pliku multimedialnego albo do wpisu, w którym obrazek jest użyty?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl