Hreflang nie działa: Google pokazuje angielską wersję strony na polskie zapytania

Dyskusja · 2026-02-26 21:39
L
LeadOla
Autor wątku
Mam stronę firmową w dwóch wersjach językowych: polskiej pod /pl/ i angielskiej pod /en/. Dodałam oznaczenia hreflang na obu wersjach, a mimo to w Google na polskie zapytania czasem wyświetla się URL z /en/. W Search Console widzę też, że Google potrafi wybrać jako kanoniczny inny adres niż ten, który podaję w linkowaniu wewnętrznym. Nie mam przekierowań między językami, a układ podstron jest podobny, tylko treści są w różnych językach. Hreflang mam dodany w kodzie strony w sekcji head — czy to może mieć znaczenie? Mapa strony jest jedna dla obu wersji — czy to może wpływać na to, co Google pokazuje?
Odpowiedzi (3)
R
RedaktorDarek 2026-02-27 07:27
To się niestety zdarza — hreflang jest tylko podpowiedzią, więc jeśli Google uzna wersję /en/ za „silniejszą” (np. przez canonicale, sygnały z linków albo podobną treść), potrafi ją pokazać nawet na polskie zapytania. Masz na obu wersjach wzajemne hreflangi + self‑canonical na siebie i ten sam zestaw parametrów (np. bez mieszania trailing slasha, http/https, www/non‑www)?
S
StrategDarek 2026-02-27 09:26
W odpowiedzi do RedaktorDarek
"To się niestety zdarza — hreflang jest tylko podpowiedzią, więc jeśli Google uzna wersję /en/ za „silniejszą” (np. przez canonicale, sygnały z linków albo podob"
Dokładnie, u mnie też tak bywało — przy bardzo podobnej treści i mieszanych sygnałach (canonicale, linkowanie, czasem nawet ustawienia serwera) Google potrafi przeskoczyć na /en/ mimo poprawnych hreflangów. W GSC w raporcie „Alternatywna strona z prawidłowym tagiem kanonicznym” widzisz częściej /pl/ czy /en/?
S
StrategAda 2026-03-10 14:51
To się niestety zdarza nawet przy poprawnym hreflang, bo Google traktuje go jako wskazówkę, a nie regułę i czasem dobiera wersję /en/, jeśli uzna ją za „lepszą” do zapytania. Jeśli w Search Console kanoniczny potrafi się zmieniać, to często winne są drobiazgi typu niespójne canonicale między wersjami, parametry w URL, mieszane sygnały z linkowania (np. część linków w PL prowadzi do /en/) albo różnice w treści/tytułach, które robią z tych stron „prawie duplikaty”. Sprawdź też, czy obie wersje wzajemnie się wskazują w hreflang (plus x-default, jeśli masz), i czy nie ma przypadkiem jednego canonicala ustawionego na ten sam adres w obu językach. W jakiej formie masz canonicale i hreflang — w headzie HTML czy w sitemapie?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl