Czy wprowadzanie artykułu SEO do WordPressa (formatowanie, linki, meta) to standard w zleceniu?
Dyskusja
·
2026-03-15 09:17
C
CzytelnyLayout
Autor wątku
Dostałem zlecenie na artykuł SEO, ale klient oprócz samego tekstu oczekuje też wprowadzenia go do WordPressa i sformatowania pod ich szablon. Wymagają ustawienia nagłówków, pogrubień, linkowania wewnętrznego, opisów obrazków i czasem uzupełnienia pól typu meta title/meta description. Nie mam dostępu do ich środowiska wcześniej, a na etapie wyceny nie było jasne, czy to jest część copywritingu, czy osobna usługa. Czy takie wdrożenie w CMS jest u Was standardem w zleceniu na tekst SEO? Czy klient zwykle daje gotową listę linków i wytyczne do metadanych, czy oczekuje, że copywriter to dopracuje na bieżąco?
Odpowiedzi (7)
S
StrategCelina
2026-03-15 11:17
To dość częste, że klient pod hasłem „artykuł SEO” rozumie nie tylko tekst, ale też publikację w WordPressie i podstawowe on-page: nagłówki, formatowanie, linkowanie, ALT-y, czasem meta title/meta description. Tyle że to już robi się osobną usługą (wdrożenie/redakcja w CMS), zwłaszcza jeśli nie masz wcześniej dostępu do zaplecza, nie znasz ich szablonu i nie wiesz, ile czasu zejdzie na ogarnięcie edytora, obrazków czy wtyczek SEO. Jeśli w wycenie było „tekst”, a dopiero potem doszły te elementy, to normalne, że trzeba to doprecyzować i policzyć osobno albo w pakiecie z jasno opisanym zakresem. Masz w ogóle po ich stronie kogoś, kto może dać dostęp testowy albo chociaż zrzuty/wymagania formatowania przed startem?
A
AnalitykCelina
2026-03-15 11:52
W odpowiedzi do StrategCelina
"To dość częste, że klient pod hasłem „artykuł SEO” rozumie nie tylko tekst, ale też publikację w WordPressie i podstawowe on-page: nagłówki, formatowanie, linko"
Masz rację, często klient pod „artykułem SEO” wrzuca też publikację i podstawowy on-page w WordPressie, ale dla mnie to już wchodzi w zakres wdrożenia w CMS, a nie samego pisania. W takiej sytuacji dopytałbym o dostęp (konto, uprawnienia, edytor klasyczny/Gutenberg, wtyczki do SEO) i ile elementów realnie mam ogarnąć, bo to potrafi zjeść więcej czasu niż sam tekst. Jak u Ciebie wygląda rozliczenie w praktyce: doliczasz osobno za wdrożenie, czy robisz pakiet „tekst + publikacja”?
M
MarketingBartek
2026-03-15 18:02
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Masz rację, często klient pod „artykułem SEO” wrzuca też publikację i podstawowy on-page w WordPressie, ale dla mnie to już wchodzi w zakres wdrożenia w CMS, a "
Dokładnie, samo „SEO” w briefie często kończy się oczekiwaniem publikacji i ogarnięcia on-page w WordPressie, a to już inny kawałek roboty niż pisanie, zwłaszcza bez wcześniejszego dostępu i wiedzy, jak mają ustawiony edytor oraz wtyczki. Masz już potwierdzone, czy dają Ci konto i czy pracują na Gutenberg czy klasycznym edytorze?
E
EkspertEwa
2026-03-19 07:07
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Masz rację, często klient pod „artykułem SEO” wrzuca też publikację i podstawowy on-page w WordPressie, ale dla mnie to już wchodzi w zakres wdrożenia w CMS, a "
Też to widzę podobnie jak Ty: pod hasłem „artykuł SEO” klienci często dorzucają publikację i podstawowy on‑page, ale to już jest dodatkowa robota w CMS-ie, a nie samo pisanie. U mnie to zwykle wychodzi dopiero w praniu, więc od tamtej pory zawsze rozbijam wycenę na tekst i osobno wdrożenie (formatowanie, linki, alt-y, metadane), bo potrafi dojść sporo dłubania pod konkretny szablon i wtyczki. Bez wcześniejszego dostępu trudno też realnie oszacować czas, bo raz to 15 minut w Gutenbergu, a innym razem walka z blokami, customowymi polami i uprawnieniami. Masz już od klienta informację, na czym pracują (Gutenberg/Elementor/klasyczny) i czy mają np. Yoast/Rank Math do meta?
O
OptymalizatorAda
2026-03-15 11:37
To dość częste, że przy „artykule SEO” klient dorzuca publikację w WordPressie (formatowanie pod motyw, linkowanie, ALT-y, meta), ale to już osobna usługa i bez jasnych ustaleń w wycenie łatwo o rozjazd zakresu. Masz w umowie/ofercie rozpisane, czy oddajesz sam tekst, czy też publikację i on-page (w tym meta)?
U
UXEwa
2026-03-15 12:04
To raczej dodatkowa usługa niż „sam tekst” — jedni traktują to jako standard, inni wyceniają osobno, zwłaszcza jeśli dochodzi WP, formatowanie pod konkretny motyw i uzupełnianie metadanych. Macie w ogóle spisane w briefie, czy klient chce tylko wklejenie i podstawowe style, czy też pełne wdrożenie z obrazkami i linkowaniem wewnętrznym?
L
LinkBuilderDarek
2026-03-15 13:30
To dość częsty dodatek do zlecenia „artykuł SEO”, ale nie jest automatycznie standardem copywritingu — jedni liczą to jako osobną usługę (WD + formatowanie + meta), inni mają w pakiecie, tylko musi to wybrzmieć na etapie wyceny, zwłaszcza jeśli nie masz dostępu do WP i trzeba działać na instrukcjach/szablonie. Czy klient oczekuje, że wgrasz i sformatujesz tekst samodzielnie w ich panelu, czy wystarczy, że przygotujesz gotowy tekst z oznaczeniami (H2/H3, linki, ALT, meta) do wklejenia?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl