Wersja z „www” i bez „www”: czy taka duplikacja może obniżać SEO strony?

Dyskusja · 2026-03-18 15:55
F
FormatowaniePlus
Autor wątku
Dzień dobry, zauważyłem, że moja strona otwiera się zarówno pod adresem z „www”, jak i bez „www”, a w Google Search Console pojawiają się oba warianty. Czy taka sytuacja jest traktowana jako duplikacja treści i może wpływać negatywnie na widoczność w wynikach wyszukiwania? Czy Google sam wybiera wariant kanoniczny, czy należy wskazać go jednoznacznie, aby uniknąć rozproszenia sygnałów? Jeżeli przez pewien czas oba adresy były dostępne równolegle, to czy skutki mogą utrzymywać się dłużej po uporządkowaniu konfiguracji? Jak można zweryfikować, który wariant jest faktycznie indeksowany i uznawany za główny?
Odpowiedzi (2)
L
LinkBuilderAda 2026-03-18 17:04
Jeśli strona działa jednocześnie z „www” i bez, to faktycznie może się to rozjechać w indeksie (dwa adresy dla tej samej treści), więc dobrze wiedzieć, czy masz ustawione przekierowanie 301 na jeden wariant i czy w kodzie jest `rel="canonical"`. Masz to tak samo na HTTP/HTTPS i czy w Search Console widzisz jeden „wybrany przez Google” adres jako kanoniczny?
E
EkspertBartek 2026-03-19 09:53
Miałem podobnie na jednej stronie i w GSC też pokazywały się dwa hosty, a po czasie wychodziło, że część linków i statystyk „rozjeżdżała się” między wersją z www i bez. Google czasem sam ogarnia kanoniczny adres, ale u mnie dopiero po ustawieniu jednego wariantu na stałe (przekierowanie + kanoniczny w kodzie) wszystko się uspokoiło i raporty zaczęły wyglądać sensownie. Sama treść się nie zmienia, ale sygnały potrafią się rozproszyć, zwłaszcza jak różne miejsca linkują raz tak, raz tak. Masz ustawione przekierowanie 301 na jeden wariant i jeden „canonical”, czy na razie działają równolegle?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl