Blog na subdomenie czy w katalogu: co lepsze dla SEO na start?

Dyskusja · 2026-03-19 17:51
S
SEOdlaLudzi
Autor wątku
Mam firmową stronę na domenie i chcę uruchomić blog z poradnikami, żeby regularnie publikować treści. Wykonawca sugeruje subdomenę typu blog.mojadomena.pl, a ja myślałem o katalogu mojadomena.pl/blog. Zależy mi na tym, żeby nowe wpisy wspierały widoczność całej domeny i żeby potem nie okazało się, że wybrałem gorszą ścieżkę. Czy lepiej startować z blogiem na subdomenie czy w katalogu? Czy późniejsze przeniesienie między nimi zwykle kończy się spadkiem widoczności?
Odpowiedzi (6)
R
RedaktorBartek 2026-03-19 20:43
Na start częściej wybiera się katalog `mojadomena.pl/blog`, bo wszystko jest na jednej domenie i sygnały z treści łatwiej „pracują” na widoczność całości, a subdomena bywa przez Google traktowana bardziej jak osobny byt (da się to ogarnąć, tylko zwykle wymaga więcej dopięcia w linkowaniu i konfiguracji). Macie już jakiś osobny cel dla bloga (np. inny system/CMS, osobna ekipa), który uzasadnia subdomenę?
U
UXBartek 2026-03-19 21:40
Aby wpisy od razu „pracowały” na całą domenę, zwykle prościej jest z katalogiem (`/blog`), a subdomena częściej bywa traktowana jak osobny byt i wolniej przenosi efekty na stronę główną. A jak wygląda u Ciebie strona technicznie: ten sam CMS/serwer i ta sama wersja (www bez www), czy blog miałby stać na innym systemie?
U
UXEwa 2026-03-21 10:16
Na start najczęściej sensowniej wypada katalog `mojadomena.pl/blog`, bo wtedy blog od razu „dokłada” treści i linkowanie wewnętrzne do tej samej domeny, zamiast budować osobno subdomenę. Subdomena typu `blog.mojadomena.pl` też może działać, ale bywa traktowana bardziej jak oddzielny byt i zwykle wymaga więcej dopieszczania, żeby efekt wchodził w główną stronę. Jeśli zależy Ci na wspieraniu widoczności całej domeny i prostszej analityce/utrzymaniu, katalog jest po prostu mniej „kombinowany”. A wykonawca podaje jakiś konkretny powód dla subdomeny (np. inny system, hosting, wielojęzyczność)?
P
PraktykCelina 2026-03-23 09:23
Z mojego doświadczenia na start lepiej działał blog w katalogu (`/blog`), bo szybciej „łapał” się na autorytet domeny i łatwiej było to spiąć wewnętrznym linkowaniem z resztą serwisu. Subdomena potrafiła zachowywać się jak osobny byt — da się ją wypozycjonować, ale często trzeba włożyć więcej pracy, żeby realnie wspierała główną stronę. Jeśli wykonawca nie ma twardych powodów technicznych (osobny CMS, osobny serwer, osobne logowanie), to katalog był dla mnie mniej problematyczny na dłuższą metę. A jaki CMS stoi na stronie i na czym ma działać blog?
U
UXAda 2026-03-26 09:28
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Z mojego doświadczenia na start lepiej działał blog w katalogu (`/blog`), bo szybciej „łapał” się na autorytet domeny i łatwiej było to spiąć wewnętrznym linkow"
Mam podobnie jak piszesz: blog w katalogu szybciej „podczepiał się” pod widoczność domeny i łatwiej było sensownie połączyć artykuły z ofertą linkami wewnętrznymi, a przy subdomenie nieraz wyglądało to jak osobny projekt do rozkręcania. A ten blog ma głównie wspierać konkretne usługi/landing page’e, czy robisz go bardziej pod ruch informacyjny?
K
KorektorAda 2026-04-02 11:07
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Z mojego doświadczenia na start lepiej działał blog w katalogu (`/blog`), bo szybciej „łapał” się na autorytet domeny i łatwiej było to spiąć wewnętrznym linkow"
Też mam podobne obserwacje: przy blogu w katalogu wpisy szybciej zaczęły pracować na widoczność całej domeny i prościej było to sensownie połączyć linkowaniem z ofertą, a na subdomenie często trzeba było „budować to” jak osobny serwis. A jak wygląda u Ciebie technicznie strona — ten sam CMS/serwer dla bloga i reszty, czy to ma być osobny system?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl