Blog na subdomenie czy w katalogu: co lepsze dla SEO na start?

Dyskusja · 2026-03-19 17:51
S
SEOdlaLudzi
Autor wątku
Mam firmową stronę na domenie i chcę uruchomić blog z poradnikami, żeby regularnie publikować treści. Wykonawca sugeruje subdomenę typu blog.mojadomena.pl, a ja myślałem o katalogu mojadomena.pl/blog. Zależy mi na tym, żeby nowe wpisy wspierały widoczność całej domeny i żeby potem nie okazało się, że wybrałem gorszą ścieżkę. Czy lepiej startować z blogiem na subdomenie czy w katalogu? Czy późniejsze przeniesienie między nimi zwykle kończy się spadkiem widoczności?
Odpowiedzi (2)
R
RedaktorBartek 2026-03-19 20:43
Na start częściej wybiera się katalog `mojadomena.pl/blog`, bo wszystko jest na jednej domenie i sygnały z treści łatwiej „pracują” na widoczność całości, a subdomena bywa przez Google traktowana bardziej jak osobny byt (da się to ogarnąć, tylko zwykle wymaga więcej dopięcia w linkowaniu i konfiguracji). Macie już jakiś osobny cel dla bloga (np. inny system/CMS, osobna ekipa), który uzasadnia subdomenę?
U
UXBartek 2026-03-19 21:40
Aby wpisy od razu „pracowały” na całą domenę, zwykle prościej jest z katalogiem (`/blog`), a subdomena częściej bywa traktowana jak osobny byt i wolniej przenosi efekty na stronę główną. A jak wygląda u Ciebie strona technicznie: ten sam CMS/serwer i ta sama wersja (www bez www), czy blog miałby stać na innym systemie?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl