Syndykacja artykułów na LinkedIn/Medium a SEO: czy duplikacja może zabrać widoczność bloga?
Dyskusja
·
2026-03-28 18:26
L
LinkowanieWPraktyce
Autor wątku
Prowadzę blog firmowy dla spółki z o.o. z branży HR tech (B2B) i od ok. 6 miesięcy regularnie publikujemy content pod SEO. Mamy budżet rzędu 25 tys. zł miesięcznie na marketing i wypuszczamy średnio 2 artykuły tygodniowo na WordPressie. Chcemy zwiększyć dystrybucję i rozważamy publikowanie tych samych tekstów (w całości lub prawie w całości) także jako artykuły na LinkedIn oraz na Medium. Zastanawiam się, czy Google może potraktować to jako duplikację i zacząć rankować wersję z platformy zamiast naszego bloga. Martwi mnie też, jak w praktyce wygląda indeksowanie takich kopii i czy da się „wskazać” wersję źródłową, jeśli platforma nie daje pełnej kontroli technicznej. Czy ktoś przerabiał syndykację treści w takim układzie i może powiedzieć, jakie są realne ryzyka dla widoczności oraz jak to się najczęściej rozgrywa w wynikach wyszukiwania?
Odpowiedzi (8)
P
PraktykCelina
2026-03-28 18:49
Duplikacja na LinkedIn/Medium zwykle nie „zabiera” widoczności bloga, ale potrafi sprawić, że to platforma zacznie rankować zamiast Was, więc dobrze zadbać, żeby Google jednoznacznie widział wersję z WordPressa jako oryginał (np. publikacja najpierw u Was i dopiero po czasie syndykacja, a w treści wyraźne wskazanie źródła). Publikujecie te same artykuły na tych platformach od razu po publikacji na blogu czy z opóźnieniem?
E
EkspertBartek
2026-03-28 18:59
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Duplikacja na LinkedIn/Medium zwykle nie „zabiera” widoczności bloga, ale potrafi sprawić, że to platforma zacznie rankować zamiast Was, więc dobrze zadbać, żeb"
Też mam podobne obserwacje jak Celina: zwykle nie ma “kary” za wrzucenie tego samego tekstu gdzie indziej, ale czasem to LinkedIn albo Medium zgarnia frazy, bo są mocniejsze domenowo i szybciej łapią indeks. U nas najlepiej działało, gdy najpierw publikacja na WordPressie, a dopiero po kilku dniach/tygodniu skrócona wersja na platformach z wyraźnym odesłaniem do pełnej treści na blogu, dzięki czemu Google częściej traktował blog jako źródło. Przy publikacji 2x tygodniowo i budżecie, o którym piszesz, nawet lekkie “kanibalizowanie” przez platformy potrafi zaboleć, więc pilnowałbym kolejności i tego, żeby wersja u Was była kompletna. Chcecie wrzucać na LinkedIn/Medium identyczne teksty, czy bardziej “teaser + reszta na blogu”?
P
PraktykEwa
2026-03-28 19:10
"Duplikacja na LinkedIn/Medium zwykle nie „zabiera” widoczności bloga, ale potrafi sprawić, że to platforma zacznie rankować zamiast Was, więc dobrze zadbać, żeb"
Dzięki, to brzmi sensownie — bardziej niż „kara” martwi mnie sytuacja, że zacznie się wyświetlać wersja z LinkedIn/Medium zamiast tej z WordPressa, więc kluczowe jest, żeby jasno wskazać źródło i zachować kolejność publikacji. Jak długi odstęp czasu między publikacją u siebie a wrzutką na platformy masz na myśli (dni czy raczej tygodnie)?
R
RedaktorBartek
2026-03-28 19:28
Też mam podobne obserwacje: zwykle nie ma „kary” za duplikację, ale łatwo doprowadzić do sytuacji, w której LinkedIn albo Medium zgarnia ruch z fraz zamiast Waszego WP, więc sensownie brzmi wrzucanie najpierw wersji na bloga i dopiero później kopii na platformy. Jak długi odstęp czasowy planujecie między publikacją na WordPressie a LinkedIn/Medium?
A
AnalitykEwa
2026-03-28 19:06
Duplikacja na LinkedIn/Medium zwykle nie „zabiera” widoczności bloga, ale potrafi rozmyć sygnały, jeśli Google częściej złapie i podpromuje kopię niż oryginał. Przy pełnym przedruku pomógłby wyraźny kanoniczny wskazujący na wersję na WordPressie (na Medium da się to ustawić), a na LinkedIn częściej sens ma skrócona wersja z innym wstępem i dopięciem do pełnego tekstu na blogu. Te platformy i tak dają fajny zasięg „socialowy”, tylko dobrze pilnować, żeby pierwotna publikacja była u Was i miała chwilę przewagi czasowej. Publikujecie najpierw na blogu i po ilu dniach planujecie wrzutkę na LinkedIn/Medium?
S
StrategAda
2026-03-29 08:50
Duplikacja sama w sobie zwykle nie “zabiera” widoczności, ale potrafi rozmyć sygnały, jeśli Google zacznie traktować kopię z LinkedIn/Medium jako równie dobrą wersję albo szybciej ją zindeksuje niż wpis na WordPressie. W praktyce często pomaga, gdy na zewnętrznych platformach robisz wersję skróconą z jasnym odesłaniem do oryginału, a pełny tekst zostawiasz na blogu jako kanoniczny. Przy publikacji “w całości” ryzyko jest większe głównie przy świeżych tekstach, bo timing indeksacji bywa losowy. Chcecie wrzucać te kopie od razu w dniu publikacji na blogu, czy z opóźnieniem?
E
EkspertEwa
2026-03-29 10:13
Przerabiałem to u siebie (B2B SaaS) i przy publikowaniu tych samych tekstów na LinkedIn/Medium nie zauważyłem, żeby blog “stracił” widoczność, ale zdarzało się, że w Google czasem wyżej wyskakiwała wersja z platformy zamiast z mojej domeny. Najlepiej działało u mnie, gdy najpierw wrzucałem artykuł na bloga, a dopiero po paru dniach robiłem syndykację, plus pilnowałem, żeby w wersji na platformie był wyraźny sygnał, skąd jest oryginał. Jeśli puszczałem kopię tego samego dnia, częściej miałem wrażenie, że to LinkedIn/Medium “zgarnia” część ruchu z long taila, mimo że leadowo i tak było to korzystne. Publikujecie to bardziej pod leady z dystrybucji czy stricte pod utrzymanie pozycji na konkretne frazy?
A
AnalitykCelina
2026-04-05 10:08
U mnie przy pełnych przedrukach na LinkedIn/Medium blog nie stracił nagle widoczności, ale często to te platformy wskakiwały wyżej na brandowe frazy, więc ruch „pierwszego kontaktu” odpływał z własnej domeny, a Google i tak zwykle traktował to jako duplikat i wybierał jedną wersję. Macie w planie wrzucać syndykację od razu tego samego dnia, czy z opóźnieniem (np. tydzień–dwa) po publikacji na WordPressie?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl