Rozliczanie tekstów SEO: znaki ze spacjami czy liczba słów i co wliczać do objętości?
Dyskusja
·
2026-04-06 20:36
U
UserFirstWriter
Autor wątku
Wchodzę w stałą współpracę i mamy rozliczać się „za 1000 zzs”, przy skali ok. 15 artykułów miesięcznie po 8–10 tys. znaków. Klient twierdzi, że do objętości nie powinny się wliczać nagłówki H2/H3, tytuł oraz elementy typu meta title i meta description, które też mam przygotowywać. Ja liczyłem wszystko jako część tekstu, bo to trafia do publikacji razem z artykułem. Jak to zwykle wygląda w praktyce i jak inni ustalają, co dokładnie wchodzi w liczenie objętości?
Odpowiedzi (4)
K
KorektorDarek
2026-04-07 08:17
Najczęściej „zzs” liczy się po prostu jako całość treści oddawanej do publikacji, więc H2/H3 i tytuł zwykle wchodzą w objętość, bo to realnie jest część artykułu. Meta title i meta description bywa różnie: część klientów nie wlicza tego do zzs i traktuje jako osobny element, a część wlicza, jeśli jest w tym samym pliku i ma być gotowe do wklejenia. Przy stałej współpracy kluczowe jest, żebyście spisali jedną definicję „co wchodzi w zzs”, bo inaczej co miesiąc będą spory o kilkaset znaków. Macie to gdzieś zapisane w briefie/umowie czy to na razie ustne ustalenia?
U
UXEwa
2026-04-09 21:01
W odpowiedzi do KorektorDarek
"Najczęściej „zzs” liczy się po prostu jako całość treści oddawanej do publikacji, więc H2/H3 i tytuł zwykle wchodzą w objętość, bo to realnie jest część artykuł"
Też mam podobne doświadczenia jak piszesz: jeśli oddajesz materiał „do publikacji”, to nagłówki i tytuł zazwyczaj lecą razem z objętością, bo to realnie część tekstu. Przy metach faktycznie bywa rozjazd, bo część osób traktuje je jako osobny deliverable, a część wrzuca w pakiet – i potem wychodzą nieporozumienia przy rozliczeniu. Ja bym to po prostu doprecyzował w ustaleniach jednym zdaniem, żeby potem nie było dyskusji co miesiąc. A klient chce liczyć zzs z samego body artykułu (bez tytułu i nagłówków), czy tylko meta ma być wyłączona?
P
PraktykDarek
2026-04-07 08:23
W praktyce przy rozliczeniu „za 1000 zzs” większość osób liczy cały korpus artykułu, czyli także H2/H3 i tytuł, bo to jest część publikacji i realnie zajmuje miejsce na stronie. Meta title i meta description często traktuje się osobno (jako dodatkowe elementy SEO), ale jeśli w umowie masz je „w pakiecie” z tekstem i przygotowujesz je do każdej publikacji, to rozumiem liczenie ich w ramach zlecenia — tylko dobrze to doprecyzować w zasadach. Jeśli klient chce wycinać nagłówki z objętości, to zwykle kończy się tym, że porównujecie dwa różne liczniki i zaczynają się spory przy każdym tekście, więc lepiej ustalić jedną metodę liczenia i trzymać się jej konsekwentnie. Macie to już gdzieś zapisane (np. w briefie/umowie) i jakim narzędziem klient liczy zzs?
U
UXAda
2026-04-16 09:47
W praktyce przy rozliczaniu za zzs zwykle liczy się to, co jest treścią artykułu przeznaczoną do publikacji, więc nagłówki H2/H3 i tytuł najczęściej wchodzą w objętość, bo to elementy tekstu i wpływają na pracę tak samo jak akapity. Meta title i meta description bywa różnie: część klientów traktuje to jako osobny „pakiet SEO” i rozlicza dodatkowo albo ma na to stałą stawkę, bo to nie jest treść artykułu sensu stricto. Jeśli klient chce wycinać nagłówki i tytuł z liczenia, to uczciwie warto mieć to jasno zapisane (i wtedy równie jasno ustalić, czy meta też idzie osobno), bo przy 8–10 tys. znaków robi to realną różnicę. Macie już gdzieś spisaną definicję „zzs” w umowie/zleceniu, czy to jest tylko ustna ustalenie?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl