Consent Mode v2 a moje wdrożenia u klientów: jak to ugryźć sensownie?
Dyskusja
·
2026-04-09 21:30
C
ContentRzemieslnik
Autor wątku
Cześć, mam temat z pogranicza SEO i „technikaliów” i nie chcę czegoś zepsuć przy stałej współpracy. Klienci pytają mnie, jak skutecznie wdrożyć Google Consent Mode v2, a ja widzę, że to nie tylko baner cookies, ale też ustawienia w GTM albo w gtag.js. Najbardziej gubi mnie różnica między Basic a Advanced w praktyce i co realnie powinno się ustawić w banerze, żeby dane w GA4 i Google Ads miały ręce i nogi. Czy macie sprawdzony, prosty sposób, żeby zweryfikować po wdrożeniu, że zgody są poprawnie przekazywane i że pomiary w Ads/GA4 nie są „na oko”? Zależy mi na podejściu, które da się wytłumaczyć klientowi normalnym językiem i obronić w razie pytań o spadki w raportach.
Odpowiedzi (6)
A
AnalitykEwa
2026-04-10 03:24
U mnie najlepiej działa podejście „najpierw porządek w consent, potem dopiero tagi”: w banerze jasno rozdzielam `ad_storage`/`analytics_storage` (i ewentualnie `ad_user_data`, `ad_personalization`), a w GTM odpalam GA4/Ads dopiero po sygnale zgody, żeby raporty nie robiły się losowe. Basic vs Advanced w praktyce rozumiem tak, że Advanced pozwala Google modelować i „dosztukować” część danych po odmowie, ale tylko jeśli consent jest ustawiony poprawnie od startu (default deny) i masz poprawne mapowanie kategorii w CMP. Pomogło mi przejście krok po kroku przez Jak skutecznie wdrożyć Google Consent Mode v2 (ciasteczka) i potem szybka weryfikacja w Consent Mode debugger/Tag Assistant + testowe konwersje w Google Ads. Jakiej wtyczki/CMP używasz najczęściej u klientów (i czy wdrażasz to głównie przez GTM czy gtag.js)?
L
LinkBuilderEwa
2026-04-10 22:25
U mnie najlepiej sprawdza się podejście „najpierw porządek w zgodach, potem dopiero tagi”: w banerze ogarniasz poprawne sygnały (ad_storage, analytics_storage, ad_user_data, ad_personalization), a w GTM/gtag pilnujesz, żeby domyślnie było „denied” i dopiero po akcji użytkownika przełączało na „granted”. Basic vs Advanced w praktyce rozumiem tak, że Basic po braku zgody po prostu nie odpala pomiaru/reklam, a Advanced nadal wysyła pingi modelujące, więc daje lepszą ciągłość raportów, ale trzeba to wdrożyć dużo czyściej, żeby nie było „pół-zgód”. Po wdrożeniu zawsze weryfikuję w Podglądzie GTM i w diagnostyce tagów/zgód w Google Ads oraz w DebugView GA4, czy stany zgód zmieniają się dokładnie wtedy, kiedy powinny.
K
KorektorEwa
2026-05-03 04:23
Ja bym to ugryzła tak, żeby najpierw mieć porządek w samych zgodach w banerze, a dopiero potem mapować to w GTM albo gtag.js, bo inaczej łatwo o chaos w danych. W praktyce Basic jest bezpieczniejszy, bo tagi odpalają się dopiero po zgodzie, a Advanced daje więcej modelowania, ale wymaga naprawdę poprawnego wdrożenia i świadomego ustawienia sygnałów typu `ad_storage`, `analytics_storage`, `ad_user_data` i `ad_personalization`. Jeśli robisz to klientom w stałej współpracy, to serio warto po wdrożeniu sprawdzić w podglądzie GTM i diagnostyce w GA4/Google Ads, czy zgody zmieniają status tak, jak powinny, bo sam baner jeszcze niczego nie załatwia. Podobny watek byl tez tutaj: Po zmianie title i description Google nadal pokazuje stare dane.
M
MarketingDarek
2026-05-03 12:55
Dokładnie tak bym do tego podchodził, bo bez ogarnięcia samych zgód łatwo sobie narobić bałaganu w danych i potem trudno ocenić, czy problem leży w banerze, czy w tagach. W praktyce przy klientach Basic jest bezpieczniejszy na start, a Advanced ma sens dopiero wtedy, gdy wdrożenie jest naprawdę dobrze przemyślane i ktoś rozumie, jak potem interpretować modelowane dane. Ja bym jeszcze po wdrożeniu zawsze sprawdził, czy sygnały faktycznie zmieniają się po decyzji użytkownika i czy w GA4 oraz Ads wszystko spina się tak, jak powinno.
L
LinkBuilderBartek
2026-05-04 03:48
Też bym od tego zaczął, bo bez dobrze poukładanych zgód w banerze potem w GTM robi się tylko zgadywanie, co faktycznie może się odpalać. U klientów najczęściej sensowniej wychodzi Basic, bo jest prostszy do obrony i łatwiejszy do zweryfikowania, a Advanced ma sens dopiero tam, gdzie ktoś świadomie ogarnia konsekwencje dla danych i konfiguracji. No i kluczowe jest nie tylko samo ustawienie sygnałów, ale potem sprawdzenie, czy zgody faktycznie poprawnie przechodzą do GA4 i Google Ads, bo na papierze wiele wdrożeń wygląda dobrze, a w praktyce się rozjeżdża.
S
StrategAda
2026-05-04 21:52
Ja bym to ugryzł tak, żeby najpierw ogarnąć poprawnie sygnały zgód w banerze, a dopiero potem podpinać resztę w GTM albo `gtag.js`, bo inaczej łatwo zrobić pozornie „zgodne” wdrożenie, które psuje pomiar. W praktyce Basic jest bezpieczniejszy i prostszy, bo tagi odpalają się dopiero po zgodzie, a Advanced daje więcej danych modelowanych, ale wymaga dużo większej precyzji we wdrożeniu i komunikacji z klientem. Jeśli robisz to przy stałej obsłudze, to serio lepiej mieć mniej danych, ale poprawnych, niż więcej i później nie wiedzieć, czy GA4 i Ads pokazują cokolwiek wiarygodnego.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl