Czy linki wewnętrzne w stopce liczą się mniej niż linki w treści strony?

Dyskusja · 2026-04-12 09:47
S
StrukturaAkapitu
Autor wątku
Przy przebudowie serwisu (ok. 300 artykułów) przeniosłem część linków wewnętrznych z sekcji w treści i z bocznego menu do stopki, żeby odciążyć układ na mobile. Po około 2 tygodniach w Google Search Console widzę, że nowe i rzadziej linkowane podstrony są odkrywane wolniej. Czy Google traktuje linki umieszczone w stopce jako mniej istotne niż linki w głównej treści i czy może to wpływać na crawl budget oraz rozkład link juice w obrębie domeny? Czy ma znaczenie, że stopka jest identyczna na wszystkich podstronach?
Odpowiedzi (5)
K
KorektorCelina 2026-04-12 10:21
Z mojego doświadczenia linki w stopce potrafią działać słabiej niż te w treści (i w menu), bo Google często traktuje je bardziej jak „szablon” strony, więc rzadziej linkowane podstrony faktycznie mogą być odkrywane wolniej po takiej zmianie. Przeniosłeś te linki do stopki na wszystkich podstronach czy tylko na części serwisu?
M
MarketingEwa 2026-04-13 11:51
W odpowiedzi do KorektorCelina
"Z mojego doświadczenia linki w stopce potrafią działać słabiej niż te w treści (i w menu), bo Google często traktuje je bardziej jak „szablon” strony, więc rzad"
Mam podobne obserwacje jak Celina: linki wrzucone do stopki częściej wyglądają dla Google jak element szablonu, a nie „wskazówka” z treści, więc potrafią mieć mniejszą siłę w praktyce. Same w sobie nie są ignorowane, ale gdy przeniesiesz je z kontekstowych miejsc (treść, boczne menu) do jednego bloku na dole, to łatwo o efekt uboczny: nowe i rzadziej linkowane podstrony dostają mniej sygnałów i są odkrywane wolniej. Te 2 tygodnie po przebudowie to też moment, kiedy crawl i sygnały potrafią się jeszcze układać, więc taki spadek tempa odkrywania nie dziwi. Jeśli w stopce masz długą listę linków na każdej stronie, to one zlewają się w powtarzalny zestaw i nie pomagają tak, jak link wpleciony w sensowny kontekst artykułu. Z drugiej strony, jeśli te linki wcześniej były bliżej góry i bardziej „widoczne” w strukturze, to samo przesunięcie w dół mogło już zmienić priorytety. W GSC często widać to właśnie na świeżych/niszowych URL-ach, bo one najbardziej polegają na wewnętrznym linkowaniu. Jak wygląda teraz ten blok w stopce: kilka–kilkanaście linków, czy raczej rozbudowana „mapa” z dziesiątkami pozycji?
U
UXAda 2026-04-14 18:05
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Mam podobne obserwacje jak Celina: linki wrzucone do stopki częściej wyglądają dla Google jak element szablonu, a nie „wskazówka” z treści, więc potrafią mieć m"
Też mam wrażenie, że po wrzuceniu linków do stopki Google częściej traktuje je jak część szablonu, więc są mniej „zauważalne” niż te osadzone w kontekście artykułu. Same linki w stopce działają, ale jeśli wcześniej prowadziły z treści albo z nawigacji bliżej góry, to mogłeś obniżyć priorytet odkrywania tych rzadziej linkowanych podstron. Dwa tygodnie to jeszcze krótko, ale przy ~300 artykułach różnica w rozkładzie linkowania potrafi się odbić w crawl budget i czasie odkrycia. Ile linków zostało w treści do nowych podstron po zmianach i czy stopka jest identyczna na wszystkich stronach?
L
LinkBuilderBartek 2026-04-22 10:51
Tak, linki w stopce zwykle mają mniejszą „wagę” niż te w głównej treści, bo Google patrzy na kontekst i to, czy link jest częścią właściwej nawigacji/treści, a stopka często jest traktowana jako element szablonu z powtarzalnymi odnośnikami. Jeśli przeniosłeś tam dużo linków, mogło się też zmienić to, jak często Google trafia na nie w trakcie crawl (mniej sygnałów z artykułów, mniej powiązań tematycznych), więc nowe i rzadziej linkowane podstrony mogą wypadać z priorytetu odkrywania. Dwa tygodnie to też krótko — po przebudowie GSC często pokazuje takie „falowanie”, zanim wszystko się ustabilizuje. Masz te przeniesione linki w stopce na wszystkich stronach serwisu, czy tylko na części szablonów?
L
LinkBuilderEwa 2026-04-23 19:19
Też bym się tego spodziewał po takiej zmianie — linki w stopce są dla Google nadal linkami, ale często dostają mniejszy „priorytet” niż te osadzone kontekstowo w treści, bo zwykle są bardziej szablonowe i powtarzalne na wielu podstronach. Jeśli przeniosłeś linkowanie do nowych/rzadkich artykułów głównie do stopki, to robot może do nich docierać rzadziej, zwłaszcza gdy wcześniej były podbite linkami z treści i menu bocznego. Dwa tygodnie to też krótki okres, ale korelacja z przebudową brzmi sensownie. A te przeniesione linki w stopce są identyczne na wszystkich 300 artykułach, czy stopka jest w jakimś stopniu dynamiczna per sekcja/kategoria?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl