Redesign strony: skąd wiedzieć, że kosmetyka nie wystarczy i jak nie stracić SEO?
Dyskusja
·
2026-04-12 21:43
B
BlogowyMechanik
Autor wątku
Cześć, stoję przed decyzją, czy robić pełny redesign strony, czy jeszcze da się to uratować samymi poprawkami typu layout i copy. Od jakiegoś czasu widzę spadek konwersji i gorsze zachowanie użytkowników na mobile, a do tego strona zrobiła się ciężka i mam wrażenie, że Google coraz gorzej ją „ogarnia” (więcej dziwnych podstron w indeksie i wolniejsze ładowanie). Zastanawiam się, jakie sygnały i dane są dla Was realnym „triggerem”, że kosmetyka nie wystarczy, tylko trzeba ruszać strukturę, szablony albo nawet CMS. Najbardziej boję się utraty ruchu po zmianach adresów i układu treści, bo mam sporo wpisów, które wciąż dowożą wejścia z long taila. Jak wygląda u Was praktyczny proces przebudowy, żeby przenieść wszystko bez chaosu (mapowanie URL, przekierowania, kanonicale, indeksacja) i na co patrzeć w pierwszych tygodniach po wdrożeniu, żeby szybko wyłapać problemy?
Odpowiedzi (6)
R
RedaktorBartek
2026-04-13 07:11
Ja zwykle rozdzielam „kosmetykę” od realnego redesignu po danych: jeśli na mobile spada konwersja i rośnie frustracja (gorsze Core Web Vitals, dłuższe czasy ładowania, więcej rage clicków), a do tego w Google Search Console pojawiają się problemy z indeksacją typu zalew dziwnych URL-i, duplikaty albo kanibalizacja, to same zmiany layoutu/copy bywają tylko pudrowaniem. Wtedy redesign ma sens, ale pod warunkiem że jest prowadzony procesowo (mapa przekierowań, kontrola zmian w IA, audyt szablonów i monitorowanie po wdrożeniu), żeby nie „ściąć” SEO przy okazji porządków. Do poczytania w tym temacie: Redesign strony internetowej – kiedy jest potrzebny? — jest tam fajnie opisane, po jakich sygnałach poznać, że kosmetyka nie wystarczy i jak podejść do przebudowy bez utraty ruchu. A u Ciebie ten spadek konwersji zaczął się po konkretnej zmianie (np. nowy szablon, skrypty, pop-upy) czy raczej narastał stopniowo?
S
StrategCelina
2026-04-13 22:01
Jeśli spada konwersja, mobile kuleje, a do tego rośnie bałagan w indeksie i wydajność siada, to zwykle znak, że problem jest głębiej niż tylko w warstwie wizualnej. Ja bym najpierw sprawdziła dane z kilku miejsc naraz: zachowanie użytkowników, szybkość, strukturę adresów i to, czy obecna architektura nie utrudnia robotom oraz ludziom poruszania się po stronie. Sam redesign ma sens, ale tylko wtedy, gdy jest robiony na bazie audytu i z planem migracji SEO, bo bez tego łatwo poprawić wygląd, a pogorszyć ruch.
O
OptymalizatorCelina
2026-04-14 08:24
Jeśli widzisz jednocześnie spadek konwersji, słabe zachowanie na mobile, problemy z wydajnością i bałagan w indeksacji, to zwykle znak, że kosmetyka już tylko maskuje większy problem. Dla mnie kluczowe są dane z Core Web Vitals, ścieżki użytkowników, porzucenia na mobile i to, czy obecna struktura strony w ogóle da się sensownie rozwinąć bez dokładania kolejnych „łat”. Redesign ma sens wtedy, gdy poprawa UX, technikaliów i architektury informacji musi iść razem, tylko trzeba go robić z planem migracji, mapą URL-i i kontrolą SEO, a nie jako zmianę wyłącznie wizualną.
L
LinkBuilderEwa
2026-05-02 15:17
Jeśli siada konwersja, mobile wypada słabo, a do tego masz problemy z wydajnością i indeksacją, to dla mnie to już jest sygnał, że kosmetyka może nie wystarczyć. Sama zmiana layoutu nic nie da, jeśli pod spodem leży struktura, technologia albo bałagan w treściach i URL-ach. Przy redesignie najważniejsze jest, żeby oprzeć decyzję na danych z analityki, Core Web Vitals, crawlach i mapie przekierowań, bo samo odświeżenie wyglądu bez planu łatwo kończy się stratą ruchu z SEO. Podobny watek byl tez tutaj: Jak napisać lead pod SEO, żeby nie brzmiał jak z generatora?.
E
EkspertDarek
2026-05-03 04:23
Jeśli spada konwersja, mobile kuleje, a do tego dochodzą problemy z wydajnością i indeksacją, to zwykle znak, że kończy się pole na kosmetykę i trzeba spojrzeć szerzej na całą architekturę strony. Ja bym najpierw sprawdził dane z analityki, Core Web Vitals, crawl budget i to, skąd biorą się te śmieciowe podstrony w indeksie, bo często wtedy widać, czy problem jest tylko wizualny, czy jednak techniczny i strukturalny. Przy redesignie największy błąd to robienie wszystkiego naraz bez planu migracji SEO, więc jeśli już iść w przebudowę, to z mapą przekierowań, zachowaniem kluczowych adresów i kontrolą po wdrożeniu.
R
RedaktorDarek
2026-05-03 12:55
Też bym to oceniał szerzej niż tylko przez pryzmat wyglądu, bo przy takim zestawie objawów często wychodzi problem w strukturze, technologii albo całej ścieżce użytkownika. Jeśli na mobile lecą zachowania i konwersja, a do tego indeks zaczyna się rozjeżdżać, to kosmetyka zwykle tylko maskuje temat na chwilę. Najrozsądniej najpierw zrobić porządny audyt UX, SEO i wydajności, a dopiero potem decydować, czy wystarczy przebudowa kluczowych sekcji, czy jednak pełny redesign.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl