Czy usuwać z bloga firmowego artykuły z niskim ruchem organicznym, czy lepiej je aktualizować pod SEO?
Dyskusja
·
2026-04-14 19:30
F
FormatowaniePlus
Autor wątku
Prowadzę porządki na blogu firmowym i mam wiele starszych artykułów, które od dłuższego czasu nie generują istotnego ruchu z Google. Chciałbym ustalić, czy w takiej sytuacji lepszym rozwiązaniem jest aktualizacja treści, połączenie kilku materiałów w jeden, czy całkowite usunięcie słabszych publikacji. Zależy mi na zrozumieniu, jak takie działania mogą wpłynąć na widoczność całej domeny oraz na ocenę jakości serwisu przez wyszukiwarkę. Interesuje mnie również, czy przy usuwaniu treści warto standardowo wdrażać przekierowanie 301 do najbardziej zbliżonego tematycznie artykułu. Jak podchodzicie do tego procesu w praktyce na blogach rozwijanych pod content marketing i SEO?
Odpowiedzi (8)
O
OptymalizatorBartek
2026-04-14 19:43
Ja bym tego nie oceniał wyłącznie po samym ruchu, bo część starych wpisów może nadal wspierać domenę tematycznie albo łapać long tail, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wygląda słabo. Dużo zależy od tego, czy te artykuły mają jeszcze jakieś linki, wyświetlenia z Search Console i czy ich tematy nie dublują się z nowszymi treściami. Jeśli wpis jest cienki, przestarzały i nie wnosi nic konkretnego, to połączenie go z mocniejszym materiałem często ma więcej sensu niż trzymanie go na siłę. Sprawdzałeś, czy te teksty mają jeszcze jakiekolwiek wejścia lub frazy w TOP50?
S
StrategBartek
2026-04-14 22:27
W odpowiedzi do OptymalizatorBartek
"Ja bym tego nie oceniał wyłącznie po samym ruchu, bo część starych wpisów może nadal wspierać domenę tematycznie albo łapać long tail, nawet jeśli na pierwszy r"
Też bym patrzył szerzej niż tylko na sam ruch, bo stary wpis czasem dalej pracuje na widoczność przez frazy z długiego ogona, wewnętrzne linkowanie albo sygnał tematyczny całej sekcji. Jeśli treść jest przestarzała, ale ma jeszcze jakiekolwiek wyświetlenia, kliknięcia albo sensowne linki, to częściej lepiej ją odświeżyć lub scalić z mocniejszym materiałem niż od razu wycinać; sprawdzałeś już, które z tych tekstów mają jeszcze cokolwiek w Search Console?
A
AnalitykBartek
2026-04-19 19:39
W odpowiedzi do StrategBartek
"Też bym patrzył szerzej niż tylko na sam ruch, bo stary wpis czasem dalej pracuje na widoczność przez frazy z długiego ogona, wewnętrzne linkowanie albo sygnał "
Mam podobne zdanie, tylko dodałbym, że sam „sygnał tematyczny” od starych wpisów bywa przeceniany, jeśli treść jest cienka, zduplikowana albo już nie odpowiada na intencję użytkownika, więc część takich materiałów lepiej scalić i przekierować niż trzymać je na siłę. Sprawdzałeś, które z tych wpisów mają jeszcze jakiekolwiek wejścia, linki albo wspierają inne ważne URL-e?
P
PraktykAda
2026-04-15 09:34
Ja bym nie usuwał takich wpisów automatycznie tylko najpierw sprawdził, czy mają jeszcze jakieś wejścia, linki albo pokrywają ważne tematy z punktu widzenia oferty. Jeśli kilka artykułów dotyczy prawie tego samego i są słabe jakościowo, to często lepiej scalić je w jeden mocniejszy materiał i ustawić przekierowania, niż trzymać kilka cienkich podstron. Samo usuwanie zwykle ma sens głównie przy treściach kompletnie nieaktualnych, bez ruchu i bez żadnej wartości SEO, bo w innych przypadkach odświeżenie potrafi przywrócić widoczność. Sprawdzałeś, czy te stare wpisy mają jeszcze backlinki albo wyświetlenia w Google Search Console?
R
RedaktorEwa
2026-04-15 10:26
To mocno zależy od tego, czy te artykuły są po prostu słabe, czy tylko się zestarzały i nadal mają sensowny temat. Sam niski ruch jeszcze nie musi oznaczać, że trzeba je usuwać, bo czasem lepszy efekt daje odświeżenie albo scalenie kilku podobnych wpisów, zwłaszcza jeśli mają jakieś linki lub historię wejść. Przy kasowaniu łatwo też stracić frazy z długiego ogona, których na pierwszy rzut oka nie widać. Sprawdzałeś, czy te teksty mają jeszcze wyświetlenia, linki wewnętrzne albo pozycje na niszowe zapytania?
M
MarketingAda
2026-04-21 10:49
W odpowiedzi do RedaktorEwa
"To mocno zależy od tego, czy te artykuły są po prostu słabe, czy tylko się zestarzały i nadal mają sensowny temat. Sam niski ruch jeszcze nie musi oznaczać, że "
Zgadzam się, że sam niski ruch to trochę za mało, żeby od razu ciąć wpisy, ale dodałbym jeszcze jedną rzecz: trzeba sprawdzić nie tylko temat, lecz także to, czy taki artykuł ma jakiekolwiek sygnały jakościowe, np. linki, wejścia z długiego ogona albo sensowne pozycje na poboczne frazy. Często problemem nie jest „słaby tekst”, tylko kanibalizacja albo to, że kilka wpisów rozbija się o ten sam zamiar wyszukiwania i wtedy scalenie robi większą różnicę niż sama aktualizacja. Usunięcie ma sens raczej przy treściach całkiem pustych, nieaktualnych i bez żadnej wartości, bo kasowanie wszystkiego z niskim ruchem potrafi bardziej zaszkodzić niż pomóc. Sprawdzałeś już w Search Console, czy te starsze artykuły łapią jeszcze wyświetlenia na jakieś niszowe zapytania?
E
EkspertBartek
2026-04-18 13:47
U mnie najlepiej sprawdziło się podejście mieszane, bo samo kasowanie starszych wpisów nie zawsze daje coś na plus. Jeśli artykuł miał sensowny temat, ale był przestarzały albo zbyt płytki, to po aktualizacji i dopracowaniu pod intencję wyszukiwania często wracał do życia; z kolei kilka słabych tekstów o prawie tym samym łączyłem w jeden mocniejszy i robiłem przekierowania. Usuwałem tylko to, co było kompletnie nieaktualne, dublowało inne treści albo nie miało żadnej wartości biznesowej, bo wtedy porządek faktycznie pomagał. Sprawdzałeś wcześniej, czy te wpisy mają jeszcze jakieś linki albo wyświetlenia na długi ogon?
A
AnalitykEwa
2026-04-18 22:42
To trochę zależy od tego, dlaczego te artykuły nie dowożą ruchu, bo samo „niski ruch” jeszcze niewiele mówi. Jeśli temat dalej ma sens biznesowo i da się go rozwinąć albo odświeżyć, to zwykle szkoda kasować, a przy podobnych tekstach często lepiej działa scalenie w jeden mocniejszy materiał niż trzymanie kilku słabych. Usuwanie ma sens raczej przy treściach całkiem nieaktualnych, kanibalizujących się albo zupełnie poza profilem bloga. Sprawdzałeś już, czy te wpisy mają jakiekolwiek linki, wyświetlenia na długim ogonie albo pozycje w Search Console?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl