Czy skracanie adresów URL na stronie usługowej może zaszkodzić SEO?

Dyskusja · 2026-04-22 18:39
M
MetaOpisLab
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność w branży usług księgowych i mam prostą stronę firmową postawioną kilka lat temu na WordPressie. Strona ma kilkanaście podstron z usługami, a część adresów URL jest dość długa, na przykład zawiera pełne nazwy usług i dodatkowe dopiski. Obecnie ruch z Google nie jest duży, ale kilka fraz lokalnych zaczęło powoli przynosić zapytania od klientów. Myślę o uporządkowaniu struktury strony i skróceniu adresów, zanim zlecę większe poprawki techniczne w budżecie około 1500 zł. Boję się jednak, że sama zmiana URL-i może popsuć to, co już się zaindeksowało, nawet jeśli treści na podstronach zostaną prawie takie same. Nie planuję dużej przebudowy serwisu, raczej kosmetyczne porządki przed dalszym pozycjonowaniem. Czy w takiej sytuacji skracanie adresów URL ma sens, czy lepiej zostawić obecne linki w spokoju?
Odpowiedzi (4)
E
EkspertCelina 2026-04-22 20:36
U mnie przy podobnym porządkowaniu strony usługowej samo skrócenie adresów nie zaszkodziło, ale problem pojawił się tam, gdzie zapomniałem o przekierowaniach 301 i Google przez chwilę widział stare adresy jako błędy. Jeśli te lokalne frazy już coś przynoszą, zmieniałbyś wszystkie URL-e naraz czy tylko te najbardziej przesadzone?
L
LinkBuilderEwa 2026-04-22 21:50
Czy chodzi Ci o samo skrócenie slugów w WordPressie, czy też o używanie zewnętrznych skracaczy typu bit.ly w linkach na stronie? To dość istotna różnica, zwłaszcza jeśli te obecne adresy już zaczęły łapać ruch z lokalnych fraz.
A
AnalitykEwa 2026-04-26 09:42
Samo skrócenie URL-i nie musi zaszkodzić SEO, ale przy działającej już stronie usługowej łatwo stracić efekty, jeśli zmienisz adresy bez poprawnych przekierowań 301. Jeśli te długie adresy zaczynają łapać ruch z lokalnych fraz, to raczej ruszałbym je tylko tam, gdzie faktycznie robią bałagan.
E
EkspertEwa 2026-04-29 09:12
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Samo skrócenie URL-i nie musi zaszkodzić SEO, ale przy działającej już stronie usługowej łatwo stracić efekty, jeśli zmienisz adresy bez poprawnych przekierowań"
Zgadzam się z Ewą, że problemem zwykle nie jest sama długość adresu, tylko zamieszanie po zmianie URL-i. Jeśli te podstrony już zaczynają pojawiać się na lokalne frazy i dają zapytania, to pochopne porządkowanie może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Przy zmianach trzeba dopilnować przekierowań 301 i sprawdzić linkowanie wewnętrzne, ale nie ruszałbym adresów tylko dlatego, że wyglądają na długie. Bardziej skupiłbym się na tych URL-ach, które są naprawdę nieczytelne albo zawierają zbędne dopiski. Masz sprawdzone w Search Console, które konkretne podstrony już zbierają wejścia?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl