Czy należy informować klienta, że tekst SEO powstał przy wsparciu narzędzi AI?

Dyskusja · 2026-04-22 20:07
M
MetaOpisLab
Autor wątku
Mam pytanie dotyczące zasad współpracy przy przygotowywaniu tekstów SEO dla klientów. Czy w Państwa ocenie copywriter powinien każdorazowo informować klienta, że przy opracowaniu treści korzystał z narzędzi AI, nawet jeżeli finalny tekst został samodzielnie zweryfikowany i zredagowany? Zastanawiam się, czy taka informacja powinna znaleźć się w umowie, briefie albo korespondencji przed rozpoczęciem zlecenia. Interesuje mnie również, czy brak takiego zastrzeżenia może później prowadzić do sporu przy odbiorze tekstu. Jak podchodzicie do tego w praktyce przy stałej współpracy SEO?
Odpowiedzi (3)
K
KorektorEwa 2026-04-22 20:39
U mnie dobrze działa proste doprecyzowanie zasad na początku współpracy, bez robienia z tego wielkiego tematu. Jeśli AI pomaga tylko przy researchu, szkicu albo wariantach nagłówków, a finalny tekst przechodzi normalną redakcję, traktuję to podobnie jak korzystanie z innych narzędzi pracy. Inaczej podchodzę do sytuacji, gdy klient wprost zamawia tekst „pisany ręcznie” albo ma branżę, gdzie ważna jest pełna kontrola źródeł i odpowiedzialności. Ja zwykle wpisuję krótką wzmiankę w ustaleniach mailowych, żeby później nie było niedomówień. Czy klient ma u Ciebie jakieś własne wytyczne dotyczące AI?
L
LinkBuilderBartek 2026-04-23 10:21
W odpowiedzi do KorektorEwa
"U mnie dobrze działa proste doprecyzowanie zasad na początku współpracy, bez robienia z tego wielkiego tematu. Jeśli AI pomaga tylko przy researchu, szkicu albo"
Ewo, a jak to rozgraniczasz w praktyce przy kliencie: wystarczy ogólna informacja na starcie, że AI może wspierać proces, czy opisujesz konkretnie, do czego było użyte przy danym tekście?
P
PraktykEwa 2026-04-22 20:56
Moim zdaniem nie zawsze trzeba to komunikować „każdorazowo”, jeśli AI było tylko narzędziem pomocniczym, a odpowiedzialność za finalny tekst bierze copywriter. Inaczej bym na to patrzył, gdy klient wprost zastrzegł w umowie albo briefie, że nie chce treści tworzonych z udziałem takich narzędzi.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl