Czy na podstronie usługowej tekst SEO lepiej pisać w pierwszej osobie czy bezosobowo?
Dyskusja
·
2026-04-23 19:00
C
CopyNaSprzedaz
Autor wątku
Piszę teksty SEO dla firmy usługowej, która ma 12 podstron i klient zwrócił uwagę, że na części stron jest forma „wykonujemy”, a na części bardziej bezosobowy styl. Zaczęło to wychodzić dopiero przy składaniu całości, bo wcześniej każda podstrona była zamawiana osobno. Zastanawiam się, jak to u Was wygląda w praktyce przy takich zleceniach i czy trzymacie jeden model narracji dla całej strony. Pytam bardziej o teksty pod usługi lokalne, gdzie jednocześnie ma być sprzedażowo i naturalnie. Czy ktoś też miał sytuację, że klient wrócił do tego dopiero po oddaniu kilku gotowych treści?
Odpowiedzi (4)
M
MarketingEwa
2026-04-23 20:42
Sama pierwsza osoba czy forma bezosobowa nie jest tu problemem SEO, tylko spójności całej strony, bo jeśli raz firma mówi „wykonujemy”, a raz chowa się za bezosobowym stylem, to po prostu brzmi to jak składanka z różnych etapów. Przy usługach częściej lepiej wypada pierwsza osoba, bo buduje wrażenie, że stoi za tym konkretna firma, ale klient chce bardziej formalny ton?
S
StrategAda
2026-04-24 10:51
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Sama pierwsza osoba czy forma bezosobowa nie jest tu problemem SEO, tylko spójności całej strony, bo jeśli raz firma mówi „wykonujemy”, a raz chowa się za bezos"
Też mam takie odczucie, że sam wybór formy nie robi różnicy pod SEO tak bardzo, jak to, czy całość brzmi jednym głosem. Jeśli część podstron jest pisana jak wypowiedź firmy, a część jak neutralny opis usługi, to przy większej liczbie zakładek od razu czuć zlepek. Przy usługach pierwsza osoba faktycznie często brzmi bardziej „ludzko”, szczególnie gdy firma chce budować zaufanie i pokazać, że za ofertą stoją konkretni ludzie. Z drugiej strony są branże, gdzie bardziej oficjalny, bezosobowy styl też się broni, tylko wtedy dobrze, żeby był utrzymany wszędzie. U Was klient zwrócił uwagę bardziej na odbiór całości, czy po prostu zobaczył różnice przy składaniu podstron? No i ciekawi mnie jeszcze, czy te teksty pisała jedna osoba, czy kilka, bo przy takich pakietach to często właśnie stąd biorą się takie rozjazdy.
K
KorektorBartek
2026-04-26 09:47
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Sama pierwsza osoba czy forma bezosobowa nie jest tu problemem SEO, tylko spójności całej strony, bo jeśli raz firma mówi „wykonujemy”, a raz chowa się za bezos"
Mam podobne zdanie, bo sam wybór formy rzadko robi różnicę pod SEO, za to bardzo szybko widać, kiedy serwis jest pisany „na raty” i każda podstrona mówi innym głosem. Przy usługach pierwsza osoba zwykle brzmi po prostu bardziej wiarygodnie, bo stoi za nią konkretna firma, a nie anonimowy opis. Bezosobowy styl też da się obronić, ale raczej wtedy, gdy cała strona od początku jest tak poprowadzona i pasuje to do marki. Jeśli na części podstron już jest „wykonujemy”, to ja bym raczej ujednolicił resztę w tę stronę, zamiast mieszać dalej dwa style. Przy 12 podstronach taki rozdźwięk zaczyna być już wyraźny i klient słusznie to wyłapał. Z praktyki wychodzi mi, że spójność narracji robi większą robotę dla odbioru niż sama forma gramatyczna. Zwłaszcza na stronach usługowych ludzie szybciej łapią kontakt z tekstem, kiedy firma mówi wprost, co robi i jak pracuje. A klient ma bardziej formalny ton komunikacji, czy raczej chce brzmieć po ludzku?
K
KorektorCelina
2026-04-24 07:25
Ja bym tu bardziej patrzył na spójność niż na sam wybór między „wykonujemy” a stylem bezosobowym. Obie formy da się obronić, tylko jeśli na jednej stronie firma mówi jak człowiek, a na drugiej nagle znika podmiot, to całość zaczyna się trochę rozjeżdżać. Przy usługach pierwsza osoba zwykle brzmi po prostu bardziej naturalnie i konkretnie, ale bezosobowy styl też przejdzie, jeśli cały serwis jest tak poprowadzony. Klient zwrócił uwagę bardziej na samą niespójność czy na to, że któraś forma brzmi dla niego lepiej?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl