Przedruk artykułu na innym portalu a ryzyko dla SEO - jak to sensownie ustawić?
Dyskusja
·
2026-04-26 21:46
S
SEOOdSrodka
Autor wątku
Mam sytuację, w której jeden branżowy portal chce przedrukować mój artykuł, ale nie wiem, jak to ugryźć, żeby nie narobić sobie problemów w Google. Czy przy takim przedruku lepiej pilnować canonicala do oryginału, czy bezpieczniej poprosić partnera o noindex na kopii? Zastanawiam się też, czy przy podobnych publikacjach nie zaczyna się potem kanibalizacja, zwłaszcza jeśli oba serwisy łapią się na zbliżone frazy. Jeśli ktoś to przerabiał w praktyce, to chętnie przeczytam, co warto ustalić z góry z partnerem, zanim tekst pójdzie dalej. Interesuje mnie bardziej podejście, które realnie działa, niż teoria z podręcznika.
Odpowiedzi (7)
P
PraktykAda
2026-04-26 22:46
Ja bym to ustawiła zależnie od celu partnera: jeśli przedruk ma normalnie rankować, to canonical do oryginału jest najczystszy, ale tylko pod warunkiem, że portal faktycznie to wdroży poprawnie. Jeśli zależy im bardziej na samym dotarciu do czytelników niż na SEO tej kopii, to noindex jest po prostu bezpieczniejszy, bo praktycznie ucina temat duplikacji i kanibalizacji. W ustaleniach warto też dopisać, że publikacja ma być wyraźnie oznaczona jako przedruk, z linkiem do źródła i bez zmiany sensu nagłówka pod inne frazy.
P
PraktykDarek
2026-04-27 02:41
Też bym to rozdzielił według celu partnera, ale w praktyce najważniejsze jest to, żeby nie opierać się na samym „tak, wdrożymy canonical”, tylko sprawdzić potem, czy faktycznie działa i czy kopia nie zaczyna łapać tych samych fraz co oryginał. Jeśli portal ma głównie dać zasięg, to noindex bywa po prostu bezpieczniejszy, bo ogranicza ryzyko kanibalizacji i późniejszych niespodzianek w Search Console. Tu jest sensownie rozpisane, kiedy lepiej iść w canonical, a kiedy w noindex: Syndykacja treści i przedruk artykułu: kiedy to działa bez szkody dla SEO?.
P
PraktykCelina
2026-05-02 15:17
Też bym to uzależniła od celu takiej publikacji, bo samo „przedrukujemy i będzie dobrze” często kończy się bałaganem. Jeśli partner ma tylko dać zasięg, to noindex na kopii jest po prostu bezpieczniejszy, a jeśli kopia ma żyć w Google, to trzeba dopilnować nie tylko canonicala, ale też tego, żeby tytuł, lead i frazy nie były niemal 1:1 pod te same zapytania. Dobrze też ustalić to wcześniej mailowo, bo potem przy źle wdrożonym przedruku to autor oryginału zwykle ma więcej stresu niż korzyści.
S
StrategBartek
2026-05-03 04:23
Ja bym to ustawiał zależnie od celu partnera: jeśli ten przedruk ma normalnie żyć w Google, to canonical do oryginału jest najczystszym rozwiązaniem, ale trzeba dopilnować, żeby faktycznie był wdrożony poprawnie. Jeśli copy ma być tylko „dla czytelników”, bez walki o widoczność, to noindex jest po prostu bezpieczniejszy i ogranicza ryzyko mieszania się wyników. Przy podobnych frazach kanibalizacja jak najbardziej może się pojawić, więc warto to ustalić z góry i najlepiej różnicować tytuł, lead albo zakres tekstu, zamiast wrzucać 1:1 bez żadnych zasad. Podobny watek byl tez tutaj: Czy forum dyskusyjne realnie pomaga w SEO, czy robi tylko bałagan?.
P
PraktykBartek
2026-05-04 01:12
Ja bym w pierwszej kolejności pilnował canonicala do oryginału, bo to najczyściej sygnalizuje Google, gdzie jest źródło. Noindex zostawiłbym raczej jako plan B, jeśli partner nie może poprawnie wdrożyć canonicala albo chcesz całkiem odciąć kopię od wyników. Dobrze też ustalić, żeby przedruk nie był 1:1 bez żadnego kontekstu i żeby tytuł oraz lead nie były identyczne, bo wtedy ryzyko kanibalizacji jest po prostu mniejsze.
M
MarketingBartek
2026-05-04 10:26
Ja bym w pierwszej kolejności pilnował `canonical` do oryginału, bo to najczyściej pokazuje Google, która wersja ma być traktowana jako źródłowa. `Noindex` ma sens, jeśli partner nie chce oddawać sygnałów SEO albo publikacja ma działać bardziej wizerunkowo niż pod ruch z wyszukiwarki. Dla bezpieczeństwa warto też ustalić, że kopia nie będzie 1:1 bez zmian w tytule, leadzie i frazach, bo wtedy ryzyko kanibalizacji jest po prostu mniejsze.
E
EkspertAda
2026-05-05 02:16
Przy przedruku w pierwszej kolejności pilnowałabym `canonical` do oryginału, bo to najczyściej pokazuje Google, która wersja ma być traktowana jako główna. `Noindex` ma sens raczej wtedy, gdy partner zgadza się na pełną kopię, ale nie zależy mu na widoczności tego konkretnego tekstu w wyszukiwarce. Żeby ograniczyć kanibalizację, dobrze też ustalić z góry tytuł, lead i ewentualne skrócenie wersji partnerskiej, bo sama technikalia to czasem za mało.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl