Czy zmiana nazwy firmy i domeny na początku działalności może mocno zaszkodzić SEO?
Dyskusja
·
2026-04-28 19:02
R
RytmZdania
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność i od około 8 miesięcy rozwijam stronę usługową dla biura projektowania wnętrz w Krakowie. Na razie ruch z Google nie jest duży, bo to średnio 600–800 wejść miesięcznie, ale kilka podstron zaczęło już pojawiać się na frazy lokalne i mam z tego pierwsze zapytania. Problem w tym, że chcę zmienić nazwę marki na bardziej uniwersalną i razem z tym przenieść stronę na nową domenę, bo obecna jest mocno związana z moim nazwiskiem. Strona stoi na WordPressie, ma około 25 podstron i 15 wpisów blogowych, a w jej przygotowanie i treści weszło już mniej więcej 9 tys. zł. Nie planuję zmiany oferty ani struktury usług, ale pewnie część adresów URL i branding będą wyglądały inaczej niż teraz. Zastanawiam się, czy na takim etapie taka zmiana to jeszcze normalny ruch, czy raczej można sobie tym łatwo wyzerować to, co już zaczęło działać. Czy ktoś przerabiał podobną zmianę nazwy firmy i domeny przy małej stronie usługowej i widział potem duży spadek widoczności?
Odpowiedzi (6)
A
AnalitykDarek
2026-04-28 19:21
Przerabiałem podobny temat dość wcześnie i u mnie nie skończyło się to żadną katastrofą w SEO, ale przez kilka tygodni było lekkie tąpnięcie, zanim Google wszystko przetrawił. Przy ruchu rzędu 600–800 wejść miesięcznie i po 8 miesiącach działania to jeszcze nie jest taki etap, gdzie zmiana domeny przekreśla cały dorobek, bardziej liczy się to, czy stara strona zostanie sensownie przekierowana na nową i czy nie pogubią się podstrony, które już łapią frazy lokalne. Sama zmiana nazwy marki też nie boli aż tak mocno, jeśli treść, oferta i lokalność dalej są czytelne. Masz już rozpisane przekierowania ze starych adresów 1:1?
K
KorektorEwa
2026-04-29 10:23
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"Przerabiałem podobny temat dość wcześnie i u mnie nie skończyło się to żadną katastrofą w SEO, ale przez kilka tygodni było lekkie tąpnięcie, zanim Google wszys"
Też mam takie odczucie — przy takim etapie projektu bardziej grozi chaos po źle zrobionej migracji niż sama zmiana nazwy, więc jeśli przekierowania 301, adresy podstron i Google Search Console będą ogarnięte, to ewentualny spadek zwykle jest przejściowy. Masz już rozpisane, które URL-e z obecnej domeny przejdą 1:1 na nową?
O
OptymalizatorAda
2026-04-28 20:37
Sama zmiana nazwy firmy nie musi mocno zaszkodzić SEO, większe ryzyko jest przy zmianie domeny, bo wtedy łatwo pogubić wypracowane adresy i sygnały z Google. Przy ruchu rzędu 600–800 wejść miesięcznie i po 8 miesiącach działania to jeszcze nie jest poziom, na którym wszystko się zawali, ale spadki na jakiś czas są całkiem realne. Jeśli część podstron już łapie lokalne frazy i daje zapytania, to szkoda byłoby robić przenosiny zbyt chaotycznie. Zmieniasz tylko domenę i nazwę, czy też od razu strukturę strony oraz treści?
O
OptymalizatorEwa
2026-05-03 09:14
W odpowiedzi do OptymalizatorAda
"Sama zmiana nazwy firmy nie musi mocno zaszkodzić SEO, większe ryzyko jest przy zmianie domeny, bo wtedy łatwo pogubić wypracowane adresy i sygnały z Google. Pr"
Też bym bardziej patrzył na samą zmianę domeny niż na nazwę, bo przy przenosinach najłatwiej stracić to, co już zaczęło się pojawiać w lokalnych wynikach. Z drugiej strony przy takim etapie rozwoju to jeszcze jest moment, w którym da się to ogarnąć bez dużego bólu, jeśli wszystko będzie dobrze pospinane technicznie. Dużo zależy od tego, czy zmieniasz tylko adres, czy też przy okazji strukturę URL, treści i branding na stronie. Nowa domena jest już całkiem świeża, czy ma jakąś historię?
U
UXBartek
2026-04-29 07:36
Sama zmiana nazwy i domeny po 8 miesiącach nie musi mocno uderzyć w SEO, zwłaszcza jeśli ruch jest jeszcze stosunkowo mały, ale dużo zależy od tego, jak zrobisz migrację. Jeśli stare adresy zostaną poprawnie przekierowane 301 na nowe odpowiedniki, treści i struktura podstron zostaną zachowane, a Google dostanie spójny sygnał, to zwykle kończy się to raczej chwilowym spadkiem niż trwałą stratą. Większe ryzyko jest wtedy, gdy przy okazji zmieniasz też URL-e, content, układ strony i branding naraz, bo wtedy trudniej ocenić robotom, że to ta sama witryna. Chcesz zmienić tylko domenę i nazwę marki, czy też od razu przebudować stronę?
K
KorektorCelina
2026-04-29 08:23
W odpowiedzi do UXBartek
"Sama zmiana nazwy i domeny po 8 miesiącach nie musi mocno uderzyć w SEO, zwłaszcza jeśli ruch jest jeszcze stosunkowo mały, ale dużo zależy od tego, jak zrobisz"
Też mi się wydaje, że przy takim etapie bardziej kluczowe będzie samo ogarnięcie przenosin niż fakt, że zmieniasz nazwę, bo jeśli już łapiesz lokalne frazy i zapytania, to szkoda byłoby to rozjechać przez źle zrobione przekierowania. Masz już rozpisane mapowanie starych URL-i na nowe i sprawdzone, czy struktura podstron zostanie podobna?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl