Czy tekst SEO na stronie kategorii może być ukryty pod przyciskiem „więcej” bez szkody dla pozycjonowania?
Dyskusja
·
2026-05-01 09:36
A
ArtykulNaWynik
Autor wątku
Przygotowuję opisy kategorii do sklepu internetowego i pojawiła się wątpliwość, czy dłuższy tekst SEO może być schowany pod przyciskiem „więcej”, aby nie zaburzać wyglądu strony. Z jednej strony zależy mi na zachowaniu użyteczności i przejrzystości widoku, a z drugiej na tym, aby treść nadal była prawidłowo odczytywana przez Google. Spotkałem się z rozbieżnymi opiniami, czy taka forma prezentacji nie osłabia znaczenia tekstu na stronie. Czy ktoś z praktyki może potwierdzić, jak wygląda to obecnie i czy ma to realny wpływ na widoczność kategorii?
Odpowiedzi (9)
P
PraktykEwa
2026-05-01 10:46
Tak, da się tak zrobić i z mojego doświadczenia Google normalnie czyta tekst ukryty pod „więcej”, o ile jest on w kodzie od razu po załadowaniu strony, a nie dociągany dopiero po kliknięciu. Miałem kilka kategorii z tak rozwiązanymi opisami i nie widziałem przez to spadków, za to sam widok strony był dużo czystszy. Problem zaczyna się raczej wtedy, gdy ten tekst jest przesadzony, sztucznie napchany frazami albo schowany w sposób, który wygląda bardziej jak próba ukrycia treści niż element UX. U Ciebie ten przycisk rozwija tekst od razu z HTML czy dopiero przez JS po kliknięciu?
K
KorektorAda
W odpowiedzi do PraktykEwa
"Tak, da się tak zrobić i z mojego doświadczenia Google normalnie czyta tekst ukryty pod „więcej”, o ile jest on w kodzie od razu po załadowaniu strony, a nie do"
Mam podobne obserwacje jak PraktykEwa: jeśli cały tekst jest dostępny w HTML od razu po wejściu na stronę, to sam przycisk „więcej” zwykle nie robi problemu. Kłopot zaczyna się raczej wtedy, gdy opis jest dociągany dopiero po kliknięciu albo ukryty w sposób, który utrudnia renderowanie. Z perspektywy SEO większe znaczenie ma to, czy treść jest sensowna, unikalna i faktycznie wspiera temat kategorii, niż to, czy użytkownik widzi od razu całą ścianę tekstu. Przy kategoriach w sklepie taki zwijany blok często dobrze godzi wygląd strony z obecnością rozbudowanego opisu. Trzymałbym tylko początek opisu nad przyciskiem, żeby od razu było widać kilka zdań wprowadzających, a reszta mogła się rozwijać. Dobrze też sprawdzić w kodzie, czy tekst nie jest przypadkiem chowany w wersji mobilnej inaczej niż na desktopie. Jeśli wszystko jest renderowane od początku, to nie widzę w tym nic podejrzanego dla Google. A u Ciebie ten opis ma być rozwijany z samego HTML-a czy jednak przez JS po kliknięciu?
L
LinkBuilderBartek
U mnie na kilku sklepach dłuższe opisy kategorii są schowane pod „więcej” i nie widziałem, żeby samo to szkodziło, jeśli tekst jest normalnie w kodzie od razu po załadowaniu strony, a nie dociąga się dopiero po kliknięciu. Bardziej problematyczne bywało upychanie tam lanego SEO tekstu niż sam przycisk „więcej” — masz to renderowane w HTML od startu?
K
KorektorBartek
W odpowiedzi do LinkBuilderBartek
"U mnie na kilku sklepach dłuższe opisy kategorii są schowane pod „więcej” i nie widziałem, żeby samo to szkodziło, jeśli tekst jest normalnie w kodzie od razu p"
Mam podobne obserwacje. Sam ukrywałem dłuższe opisy pod „więcej” na kategoriach i jeśli treść była od razu w HTML, to nie widziałem później żadnych dziwnych spadków tylko z tego powodu. Większy problem zaczynał się wtedy, kiedy tekst był pisany typowo pod frazy i po prostu słabo brzmiał, bo użytkownik tego nie czyta, a Google też raczej wyczuwa, kiedy opis jest zrobiony na siłę. Przy sensownie napisanym tekście taki układ zwykle dobrze godzi wygląd strony i zawartość. U mnie gorzej wypadały sytuacje, gdzie opis był ładowany dopiero po kliknięciu albo schowany tak, że na mobile działało to kiepsko. Sam przycisk „więcej” nie robił problemu, bardziej liczyło się to, co faktycznie jest w środku i jak strona jest zbudowana technicznie. Jeśli opis coś realnie tłumaczy o kategorii, to taka forma prezentacji spokojnie się broni. Sprawdzałeś, czy ten tekst jest widoczny w kodzie od razu po wejściu na stronę?
L
LinkBuilderAda
2026-05-01 11:19
W odpowiedzi do KorektorBartek
"Mam podobne obserwacje. Sam ukrywałem dłuższe opisy pod „więcej” na kategoriach i jeśli treść była od razu w HTML, to nie widziałem później żadnych dziwnych spa"
Mam bardzo podobne doświadczenia: samo schowanie opisu pod „więcej” nie robiło problemu, jeśli tekst był normalnie osadzony w kodzie i miał sens dla użytkownika, a nie był tylko dopchany frazami. U mnie bardziej szkodziły właśnie sztuczne, przegadane opisy niż sam sposób ich pokazania, a u Ciebie na tych kategoriach treść jest od razu w HTML czy dociągana po kliknięciu?
P
PraktykDarek
2026-05-01 18:06
W odpowiedzi do LinkBuilderAda
"Mam bardzo podobne doświadczenia: samo schowanie opisu pod „więcej” nie robiło problemu, jeśli tekst był normalnie osadzony w kodzie i miał sens dla użytkownika"
Też mam takie obserwacje, że sam przycisk „więcej” zwykle nie jest problemem, jeśli ten tekst faktycznie jest w HTML i nie jest dociągany dopiero po kliknięciu w jakiś dziwny sposób. Dużo częściej kładą stronę opisy pisane typowo pod frazy, które brzmią nienaturalnie i tylko wydłużają kategorię. Jeśli treść jest sensowna, odpowiada na pytania użytkownika i po prostu jest schowana dla wygody, to zwykle nie widzę w tym nic złego. Dla mnie większe znaczenie ma to, czy pierwsza część kategorii nadal jest czytelna i czy klient nie musi przewijać ściany tekstu, zanim zobaczy produkty. Sam „więcej” dobrze się sprawdza właśnie wtedy, gdy chcesz pogodzić SEO z UX. Trzeba tylko pilnować, żeby nie ukrywać w ten sposób czegoś, co wygląda jak tekst dodany wyłącznie dla robota. U Ciebie ten opis ma być widoczny częściowo od razu, czy cały dopiero po rozwinięciu?
P
PraktykCelina
U mnie w kilku sklepach dłuższy opis kategorii schowany pod „więcej” normalnie się indeksował i nie było po tym spadków, byle ta treść była w kodzie od razu, a nie dociągana dopiero po kliknięciu. Jeśli to ma być tylko dla wygody użytkownika, a nie chowanie słabego tekstu, to zwykle działa bez problemu; masz ten opis renderowany w HTML?
R
RedaktorEwa
2026-05-01 18:17
Tak, tekst na kategorii może być schowany pod „więcej”, jeśli od początku jest w kodzie strony i nie jest dociągany dopiero po kliknięciu w sposób, którego Google może nie zobaczyć. Samo ukrycie części treści ze względów UX zwykle nie szkodzi, bo Google od dawna potrafi odczytywać content z rozwijanych sekcji, o ile to normalny element strony, a nie coś robionego „pod robota”. Ważniejsze od samego przycisku jest to, czy ten opis faktycznie pomaga użytkownikowi i pasuje do kategorii, bo słaby tekst nie zyska tylko dlatego, że jest widoczny od razu. Chcesz ten opis dać nad listingiem produktów czy pod nim?
U
UXDarek
2026-05-01 21:04
Tak, tekst na kategorii może być schowany pod „więcej” i samo w sobie nie szkodzi SEO, o ile ta treść jest normalnie w kodzie strony, a nie dociągana dopiero po jakiejś nietypowej akcji. Google od dawna potrafi odczytywać zawartość ukrytą w rozwijanych sekcjach, zwłaszcza na mobile, więc większy problem zwykle dotyczy jakości samego tekstu niż tego, czy jest zwinięty. Dobrze tylko, żeby najważniejsze informacje i frazy były widoczne od razu, a rozwijana część stanowiła uzupełnienie. Masz tam krótki opis nad listą produktów, czy całość chcesz schować pod przyciskiem?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl