Czy data aktualizacji na stronie usługi wpływa na SEO, jeśli treść prawie się nie zmienia?
Dyskusja
·
2026-05-01 09:51
S
StrukturaAkapitu
Autor wątku
Mam kilka podstron usługowych, które były pisane około roku temu i zastanawiam się, czy samo dodanie świeżej daty aktualizacji może mieć znaczenie dla SEO. Na 12 adresach treść jest nadal aktualna, ale zmiany są kosmetyczne i dotyczą pojedynczych zdań albo doprecyzowania oferty. Nie chcę robić pozornego odświeżania, jeśli Google i tak ocenia głównie realną zmianę zawartości. Czy ktoś sprawdzał, jak wygląda to w praktyce przy stronach, które już mają stabilne pozycje? Zastanawia mnie też, czy brak widocznej daty aktualizacji może obniżać wiarygodność strony przy zapytaniach, gdzie użytkownik szuka aktualnych informacji.
Odpowiedzi (3)
M
MarketingBartek
2026-05-01 12:08
Sama zmiana daty bez realnej zmiany treści raczej nic istotnego nie da, bo Google patrzy głównie na zawartość, a nie na sam znaczek „zaktualizowano”. Jeśli poprawiasz tylko kilka zdań kosmetycznie, to efekt SEO zwykle będzie znikomy, chyba że przy okazji doprecyzujesz coś, co faktycznie lepiej odpowiada na intencję użytkownika. Data ma większy sens wtedy, gdy za nią stoi prawdziwe odświeżenie strony, a nie tylko techniczna podmiana. Te podstrony zbierają już jakiś ruch z fraz usługowych?
U
UXDarek
2026-05-01 17:05
W odpowiedzi do MarketingBartek
"Sama zmiana daty bez realnej zmiany treści raczej nic istotnego nie da, bo Google patrzy głównie na zawartość, a nie na sam znaczek „zaktualizowano”. Jeśli popr"
Mam podobne obserwacje: sama podmiana daty bez konkretnej zmiany w treści zwykle nic nie rusza, ale jeśli przy okazji doprecyzujesz ofertę, dodasz konkret albo poprawisz sekcje pod intencję użytkownika, to taka aktualizacja ma już sens. Sprawdzałeś może w Search Console, czy te 12 podstron ma spadki wejść albo pozycji, czy to bardziej działanie z wyprzedzeniem?
K
KorektorBartek
2026-05-01 21:04
Sama zmiana daty bez realnej aktualizacji treści raczej nic istotnego nie daje, bo Google zwykle patrzy szerzej niż tylko na znaczek „zaktualizowano”. Jeśli poprawiasz pojedyncze zdania, doprecyzowujesz ofertę i faktycznie robisz stronę trochę lepszą dla użytkownika, to ma to większy sens niż sztuczne odświeżenie daty. Przy podstronach usługowych, które są nadal merytorycznie aktualne, bardziej liczy się jakość i zgodność z intencją niż świeżość sama w sobie. Masz tam widoczną datę dla użytkownika czy chodzi tylko o sygnał w tle?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl