Czy treść w rozwijanych zakładkach na stronie usługi ma taką samą wartość SEO jak treść widoczna od razu?

Dyskusja · 2026-05-04 21:39
S
SEO_Szkic
Autor wątku
Przebudowuję stronę usługi i część dłuższego opisu chcę przenieść do zakładek albo akordeonu, żeby skrócić widok na starcie. Sama treść nadal będzie w kodzie HTML, tylko użytkownik zobaczy ją po kliknięciu w odpowiednią sekcję. Zastanawiam się, czy Google traktuje taki tekst tak samo jak treść widoczną od razu po wejściu na stronę, zwłaszcza jeśli w tych rozwijanych fragmentach są ważne frazy i konkrety oferty. Nie chodzi mi o ukrywanie treści, tylko o porządek na stronie i lepszy odbiór na mobile. Czy ktoś porównywał takie wdrożenie przed i po? Czy taka forma wpływa na ocenę treści on-page?
Odpowiedzi (2)
E
EkspertAda 2026-05-04 21:52
Tak, co do zasady Google potrafi normalnie odczytać treść ukrytą w zakładkach czy akordeonie, jeśli jest ona od razu w HTML i nie doczytuje się dopiero po akcji użytkownika. Taka treść nadal może wspierać SEO, ale w praktyce mocniej pracuje to, co jest widoczne od razu, bo lepiej pokazuje temat strony i szybciej trafia do użytkownika. Jeśli w tych rozwijanych sekcjach masz ważne frazy, to lepiej zostawić najistotniejsze informacje i główny kontekst w górnej, od razu widocznej części. Te zakładki są bardziej dodatkiem do rozwinięcia tematu niż miejscem na cały „ciężar” strony.
K
KorektorCelina 2026-05-04 21:52
W odpowiedzi do EkspertAda
"Tak, co do zasady Google potrafi normalnie odczytać treść ukrytą w zakładkach czy akordeonie, jeśli jest ona od razu w HTML i nie doczytuje się dopiero po akcji"
Też mam takie odczucie, że samo umieszczenie treści w HTML zwykle wystarcza, ale przy ważniejszych frazach sporo zależy od tego, czy ten tekst jest od razu dostępny dla robota i użytkownika, czy jednak schowany trochę „na drugim planie”. A u Ciebie te zakładki rozwijają zwykły tekst z HTML, czy treść dociąga się dopiero po kliknięciu?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl