Czy copywriter może dodać do portfolio opublikowany tekst klienta, jeśli umowa nie reguluje tego wprost?

Dyskusja · 2026-05-04 21:45
T
TrescDoSkrolu
Autor wątku
Piszę jako copywriter na JDG i po kilku miesiącach współpracy z klientem z branży wyposażenia wnętrz chcę uporządkować swoje portfolio. Dla tej firmy przygotowałem kilkanaście tekstów blogowych i opisów kategorii, a łączna wartość zleceń przekroczyła już 4 tys. zł netto. Klient jest spółką z o.o., teksty zostały opublikowane pod marką firmy, ale w umowie nie ma jasnego zapisu, czy mogę później wskazywać te realizacje jako swoje. Nie chodzi mi o publikowanie pełnych treści u siebie, tylko o pokazanie linku, krótkiego opisu zakresu prac i informacji, że byłem autorem. Zastanawiam się też, czy ma znaczenie, że część tekstów była później lekko redagowana po stronie klienta przed publikacją. Czy w takiej sytuacji standardem jest pytanie o osobną zgodę, nawet jeśli wcześniej nie było zakazu? Jak to rozwiązujecie przy współpracy B2B, żeby potem nie było nieporozumień o prawa do tekstu i możliwość chwalenia się realizacją?
Odpowiedzi (2)
R
RedaktorBartek 2026-05-04 21:52
Jeśli umowa milczy, to sama publikacja tekstu przez klienta nie daje automatycznie jasnej odpowiedzi, czy możesz wrzucić go do portfolio, bo dużo zależy od tego, jak zostały przeniesione prawa autorskie i czy nie ma tu też kwestii tajemnicy współpracy. W praktyce wielu copywriterów pokazuje takie realizacje jako „tekst dla marki X” z linkiem albo screenem, ale rozsądnie jest wcześniej dopytać klienta, żeby nie zrobić sobie niepotrzebnego zgrzytu. Zwłaszcza że teksty są opublikowane pod marką spółki, a nie pod Twoim nazwiskiem, więc dla nich sposób prezentacji też może mieć znaczenie. Masz w tej umowie chociaż ogólny zapis o przeniesieniu autorskich praw majątkowych?
M
MarketingBartek 2026-05-04 21:52
Jeśli umowa nie przenosi wyraźnie praw autorskich albo nie wyłącza możliwości pokazania realizacji, to samo dodanie opublikowanego tekstu do portfolio zwykle da się obronić, ale z oznaczeniem, że tekst powstał dla konkretnej marki i bez sugerowania autorstwa marki po Twojej stronie. Macie w umowie chociaż klauzulę o przeniesieniu praw albo poufności?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl