Czy zmiana nagłówków H2 na H3 na stronie usługi może wpłynąć na pozycje?
Dyskusja
·
2026-05-06 08:39
S
SemantycznyRuch
Autor wątku
Przebudowuję stronę usługi i po zmianie layoutu część sekcji, które były oznaczone jako H2, technicznie lepiej pasuje teraz pod H3. Sama treść akapitów zostaje praktycznie taka sama, zmienia się głównie hierarchia nagłówków i układ bloków. Taka sama sytuacja dotyczy u mnie 18 podstron usług, więc nie wiem, czy to neutralna zmiana, czy jednak sygnał, który może być widoczny w SEO. Czy ktoś przerabiał podobny case przy porządkowaniu struktury nagłówków bez większej edycji contentu? Zastanawia mnie szczególnie, czy Google może to odczytać jako osłabienie ważniejszych sekcji na stronie.
Odpowiedzi (2)
A
AnalitykBartek
2026-05-06 09:50
U mnie same zmiany z H2 na H3, jeśli treść i sens sekcji zostawały te same, nie robiły większej różnicy w pozycjach; bardziej było to neutralne, chyba że przy okazji rozjechała się struktura strony albo zniknęły ważne frazy z nagłówków. Masz tam dalej jedno czytelne H1 i sensowną kolejność nagłówków na każdej z tych 18 podstron?
R
RedaktorCelina
2026-05-06 10:29
Sama zmiana H2 na H3 zwykle nie robi dużej różnicy, jeśli treść i sens sekcji zostają te same, a układ nagłówków dalej jest logiczny. Bardziej uważałbym na to, czy po zmianie nie rozjechała się struktura strony i czy nadal jasno pokazuje, co jest najważniejsze.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl