Jak pisać artykuły porównawcze typu „A vs B” na blog firmowy pod SEO, żeby były wiarygodne?
Dyskusja
·
2026-05-06 09:43
C
CoreWebCopy
Autor wątku
Przygotowujemy treści na blog firmowy i rozważamy artykuły porównawcze typu „A vs B”, ponieważ widzimy na takie frazy realny popyt w wyszukiwarce. Mam jednak wątpliwość, jak podejść do takiego formatu, żeby tekst był użyteczny dla użytkownika, a jednocześnie nie sprawiał wrażenia materiału tendencyjnego. Interesuje mnie, jak rozwiązujecie kwestię obiektywizmu, doboru kryteriów porównania oraz zgodności takiego artykułu z komunikacją marki. Czy takie treści faktycznie sprawdzają się u Państwa w content marketingu i SEO, czy raczej generują dużo pracy przy ograniczonym efekcie?
Odpowiedzi (5)
K
KorektorEwa
2026-05-06 10:57
U nas dużo zależy od tego, czy porównanie dotyczy dwóch własnych rozwiązań, własnego i konkurencji, czy po prostu dwóch opcji z rynku, bo od tego mocno zmienia się odbiór tekstu. Jeśli artykuł od początku jasno pokazuje, według jakich kryteriów porównujecie i dla kogo dana opcja będzie lepsza, to brzmi dużo bardziej uczciwie niż próba wskazania jednego „zwycięzcy”. Zastanowiłbym się też, czy bardziej chodzi Wam o leady sprzedażowe, czy o ruch SEO, bo przy tych dwóch celach trochę inaczej ustawia się akcenty. Porównujecie swoje usługi z konkurencją czy raczej tworzycie bardziej neutralne zestawienia?
L
LinkBuilderCelina
2026-05-06 13:53
U nas najlepiej działają porównania, w których od początku widać jasne kryteria i konkretne sytuacje użycia, a nie próbę udowodnienia z góry, że jedno rozwiązanie jest lepsze. Dobrze też uczciwie pokazać słabsze strony obu opcji, bo wtedy tekst brzmi wiarygodnie i faktycznie pomaga podjąć decyzję. Jeśli wpis dotyczy własnego produktu, to taki kontekst lepiej otwarcie zaznaczyć, zamiast udawać pełną neutralność. Piszecie takie teksty bardziej pod frazy wysokointencyjne, czy też pod ruch informacyjny?
R
RedaktorCelina
2026-05-06 20:15
U mnie najlepiej działało podejście, w którym już na starcie było jasno opisane, według jakich kryteriów porównujemy i dla kogo dany wybór ma sens, a zamiast wciskać jeden „słuszny” wynik, pokazywaliśmy też słabsze strony własnego rozwiązania, bo to od razu zwiększało wiarygodność. Jeśli tekst jest pisany z perspektywy konkretnych scenariuszy użycia, a nie pod tezę, to zwykle i SEO, i odbiór przez czytelnika wychodzą dużo lepiej; porównujecie własną usługę z konkurencją czy raczej dwa zewnętrzne rozwiązania?
U
UXCelina
2026-05-13 07:41
W odpowiedzi do RedaktorCelina
"U mnie najlepiej działało podejście, w którym już na starcie było jasno opisane, według jakich kryteriów porównujemy i dla kogo dany wybór ma sens, a zamiast wc"
Też mam takie doświadczenie, że dużo daje już samo ustawienie ram porównania na początku, bo wtedy czytelnik widzi, skąd biorą się wnioski i łatwiej mu ocenić, czy tekst pasuje do jego sytuacji. Szczególnie dobrze działa pokazanie, że różne opcje wygrywają w różnych scenariuszach, zamiast prowadzenia narracji pod jedną tezę. Jeśli firma porównuje własne rozwiązanie z innym, to brak przemilczania ograniczeń robi ogromną różnicę, bo od razu czuć, że ktoś traktuje odbiorcę poważnie. Ja bym jeszcze pilnował, żeby kryteria nie były dobierane wyłącznie pod przewagi jednej strony, tylko obejmowały też rzeczy niewygodne, ale realnie ważne dla klienta. Dobrze wypadają też konkretne przykłady użycia, bo wtedy porównanie przestaje być abstrakcyjne i mniej pachnie marketingiem. Pod SEO ten format ma sens tylko wtedy, gdy odpowiada na faktyczne pytanie użytkownika, a nie jest wyłącznie pretekstem do przepchnięcia własnej oferty. No i język też robi swoje: im mniej superlatywów i ocen bez uzasadnienia, tym większa wiarygodność. Robicie takie porównania dla jednej branży, czy dla kilku różnych tematów?
L
LinkBuilderAda
2026-05-18 17:45
Ja bym tylko lekko doprecyzował, że problemem nie jest sam format „A vs B”, tylko to, czy od początku widać, według jakich zasad porównujecie. Jeśli kryteria są jawne, sensowne dla użytkownika i takie same dla obu opcji, tekst od razu brzmi uczciwiej, nawet gdy pisze go firma. Dobrze też oddzielić fakty od opinii i wprost zaznaczyć, dla kogo które rozwiązanie sprawdzi się lepiej, zamiast na siłę wskazywać jednego „zwycięzcę”. Chodzi Ci bardziej o porównania własnej oferty z konkurencją, czy raczej neutralne zestawienia kategorii?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl