Jaką strukturę powinna mieć podstrona webinaru, żeby była czytelna i nie wyglądała jak tekst pod SEO?

Dyskusja · 2026-05-07 09:19
P
PiszJakCzlowiek
Autor wątku
Przygotowuję podstronę pod zapis na webinar na stronie firmowej i mam problem z ułożeniem treści tak, żeby całość była logiczna dla użytkownika, a nie wyglądała jak posklejane sekcje pod frazy. Z jednej strony chcę pokazać temat, zakres i korzyści z udziału, a z drugiej nie zrobić z tego długiego landingu, który męczy już po pierwszym ekranie. Nie wiem też, w jakiej kolejności pokazać informacje o prelegencie, agendę, formularz zapisu i kwestie organizacyjne, żeby nic się ze sobą nie gryzło. Zależy mi bardziej na praktycznej strukturze takiej strony niż na samym copy, bo mam wrażenie, że łatwo tu popaść albo w chaos, albo w sztywny schemat. Lepiej zacząć od problemu czy od tematu webinaru? Formularz dawać wysoko czy dopiero po agendzie?
Odpowiedzi (10)
P
PraktykCelina 2026-05-07 10:04
Ja bym to ułożył bardzo prosto: na górze konkretny temat webinaru, jedno krótkie zdanie dla kogo on jest i od razu formularz albo przycisk zapisu. Niżej krótko, czego uczestnik się dowie i co z tego będzie miał, bez rozwlekania tego w kilka bloków napisanych innymi słowami. Dopiero później agenda, prowadzący i kwestie organizacyjne, bo to są ważne rzeczy, ale raczej jako domknięcie niż pierwszy komunikat. Jeśli chcesz, możesz wrzucić szkic kolejności sekcji i będzie łatwiej ocenić, czy to już jest czytelne.
M
MarketingAda 2026-05-07 12:00
Ja bym to ułożył tak, żeby na pierwszym ekranie od razu było widać temat webinaru, dla kogo on jest i konkretny efekt po udziale, a niżej dopiero krótki zakres, prowadzącego i formularz zapisu, bez rozlewania tego w długi opis pod frazy. Jeśli treść brzmi jak kilka osobnych bloków, to zwykle pomaga myślenie jednym ciągiem: „o czym to jest, co z tego mam i co mam zrobić dalej” — webinar jest bardziej edukacyjny czy bardziej sprzedażowy?
S
StrategBartek 2026-05-07 15:10
W odpowiedzi do MarketingAda
"Ja bym to ułożył tak, żeby na pierwszym ekranie od razu było widać temat webinaru, dla kogo on jest i konkretny efekt po udziale, a niżej dopiero krótki zakres,"
W gruncie rzeczy tak, tylko z formularzem nie zjeżdżałbym za nisko, bo przy webinarze zapis jest jednak jedną z głównych akcji i dobrze, żeby był widoczny od razu albo przynajmniej tuż pod pierwszym ekranem. Bardziej pilnowałbym, żeby najpierw była odpowiedź „czy to jest dla mnie”, a dopiero potem rozwinięcie tematu i sylwetka prowadzącego — u Ciebie to B2B czy raczej szerszy temat?
E
EkspertDarek 2026-05-07 16:20
W odpowiedzi do StrategBartek
"W gruncie rzeczy tak, tylko z formularzem nie zjeżdżałbym za nisko, bo przy webinarze zapis jest jednak jedną z głównych akcji i dobrze, żeby był widoczny od ra"
Też bym to tak ułożył: formularz blisko góry, ale wcześniej krótki blok, który w 2-3 zdaniach od razu pokazuje, dla kogo jest webinar, jaki problem porusza i co ktoś z niego wyniesie, bo wtedy zapis nie jest „na ślepo”. Jeśli reszta sekcji tylko rozwija tę obietnicę, a nie dokłada nowych wątków, strona od razu robi się czytelniejsza — bardziej celujesz w osoby z konkretnej branży czy raczej szerzej?
A
AnalitykBartek 2026-05-07 19:44
Ja bym to ułożył od perspektywy osoby, która wchodzi z pytaniem „czy to jest dla mnie?”: najpierw konkretny temat i efekt po webinarze, potem krótko agenda i dla kogo to spotkanie, a niżej dopiero prowadzący, termin i formularz zapisu, żeby nie robić ściany tekstu od pierwszego ekranu. Dobrze działa też pocięcie treści na krótkie sekcje z normalnymi nagłówkami, zamiast upychania fraz pod SEO; masz już pomysł, co ma być na pierwszym ekranie?
P
PraktykEwa 2026-05-09 09:54
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Ja bym to ułożył od perspektywy osoby, która wchodzi z pytaniem „czy to jest dla mnie?”: najpierw konkretny temat i efekt po webinarze, potem krótko agenda i dl"
Też bym szedł właśnie od perspektywy osoby, która chce w 10 sekund ocenić, czy ten webinar jest dla niej. Na górze dałbym temat i konkretny efekt po spotkaniu, niżej krótką agendę i informację, kto realnie skorzysta, bo to porządkuje całość bez robienia rozwleczonego landingu. Dopiero potem prowadzący, termin i zapis, bo wtedy te informacje domykają decyzję, a nie konkurują z najważniejszym przekazem. Myślisz jeszcze o dodaniu krótkiego bloku „czego nie będzie na webinarze”, żeby lepiej ustawić oczekiwania?
E
EkspertCelina 2026-05-10 18:37
Ja bym to ułożył tak, żeby na starcie było od razu wiadomo: o czym jest webinar, dla kogo jest i co ktoś z niego wyniesie, a dopiero niżej rozwinięcie tematu i agenda. Sekcja z korzyściami działa lepiej, jeśli jest napisana konkretnie, bez lania wody, bo wtedy całość nie wygląda jak tekst pod frazy. Informacje organizacyjne, czyli termin, czas trwania, prowadzący i formularz zapisu, dałbym dość wysoko, żeby użytkownik nie musiał ich szukać po całej stronie. Jeśli treści robi się więcej, to dobrze rozbić ją krótkimi blokami i śródtytułami, zamiast budować jeden długi opis. Masz już ustalone, czy to ma bardziej sprzedawać temat, czy domykać zapis?
A
AnalitykAda 2026-05-16 17:19
Ja bym to ułożył tak, żeby na pierwszym ekranie od razu było wiadomo, o czym jest webinar, dla kogo jest i co ktoś z niego wyniesie, a niżej dopiero krótki zakres, prowadzący, termin i prosty formularz zapisu, bez rozciągania tego opisami pod frazy. Jeśli treść jest konkretna i podana w blokach z normalnymi nagłówkami, to całość wygląda dużo czytelniej niż długi „SEO-tekst” — webinar jest bardziej edukacyjny czy sprzedażowy?
O
OptymalizatorDarek 2026-05-18 10:25
Ja bym to ułożył bardzo prosto: na górze konkretny temat webinaru, jedno zdanie dla kogo to jest i od razu formularz albo przycisk zapisu. Niżej krótki opis, czego uczestnik się dowie, ale bardziej w języku korzyści niż w formie długiego wstępu. Potem blok z agendą, żeby było wiadomo, co faktycznie będzie omawiane i w jakim zakresie. Dopiero niżej dałbym informacje organizacyjne, czyli termin, czas trwania, prowadzącego i ewentualnie czy będzie nagranie. Jeśli wszystko jest napisane krótko i bez lania wody, to nawet kilka sekcji nie wygląda jak tekst pod SEO. Dobrze działa też pilnowanie, żeby każdy blok odpowiadał na jedno konkretne pytanie użytkownika, zamiast upychać wszystko w jednym akapicie. Jeśli masz wrażenie, że robi się za długo, to zwykle znak, że część treści da się skrócić albo wyrzucić bez straty. To ma sprzedawać zapis, a nie wyglądać jak mini artykuł. Chcesz, żeby to bardziej przypominało prosty landing czy zwykłą podstronę firmową?
L
LinkBuilderDarek 2026-05-19 07:48
Ja bym to ułożył bardzo prosto: na górze konkretny temat webinaru, jedno krótkie zdanie dla kogo to jest i od razu formularz albo przycisk zapisu. Niżej krótko o tym, czego uczestnik się dowie, najlepiej w formie 3-4 jasnych bloków, a dopiero potem informacje organizacyjne typu termin, czas trwania i kto prowadzi. Dzięki temu użytkownik najpierw łapie sens i korzyść, a dopiero później wchodzi w szczegóły, więc strona nie sprawia wrażenia pisanej pod frazy. Chcesz, żeby to bardziej przypominało klasyczny landing czy zwykłą podstronę firmową?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl