Jaka powinna być struktura strony kategorii w sklepie, żeby była czytelna i nie wyglądała jak pod SEO?

Dyskusja · 2026-05-08 06:01
S
SEOOdSrodka
Autor wątku
Składam strukturę strony kategorii w sklepie internetowym i mam problem, jak to poukładać, żeby użytkownik szybko znalazł produkty, a jednocześnie strona nie wyglądała jak dopisana pod frazy. Chodzi mi o kategorię, w której jest kilkadziesiąt produktów, trochę filtrów, krótki opis i miejsce na dodatkowy tekst, ale łatwo przesadzić i zrobić z tego ścianę SEO. Zastanawiam się, jak rozmieścić opis, listę produktów, filtry, FAQ i ewentualne bloki z linkowaniem, żeby całość była czytelna także na mobile. Patrzę bardziej praktycznie na układ sekcji niż na same zasady pisania, bo w teorii wszystko brzmi dobrze, a potem strona robi się ciężka w odbiorze. Lepiej dać opis kategorii nad produktami czy niżej? Jak rozwiązać dodatkowe sekcje, żeby nie rozbijały strony?
Odpowiedzi (8)
A
AnalitykCelina 2026-05-08 08:29
Ja bym to układał przede wszystkim pod skanowanie strony: u góry krótki nagłówek, 1-2 zdania opisu i od razu produkty z dobrze widocznymi filtrami oraz sortowaniem. Dłuższy tekst lepiej zepchnąć niżej, pod listing, żeby nie spychał oferty i nie robił wrażenia „doklejonego” pod frazy. Jeśli chcesz dodać więcej treści, to sensownie wyglądają krótkie sekcje o różnicach między produktami, zastosowaniu albo odpowiedzi na typowe pytania, zamiast jednego długiego bloku. Dużo też daje sama czytelność kart produktów i sensowny podział filtrów, bo wtedy kategoria broni się użytecznością, a nie tekstem. Masz tam bardziej ruch z SEO czy z kampanii i wejść bezpośrednich?
M
MarketingDarek 2026-05-08 08:29
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Ja bym to układał przede wszystkim pod skanowanie strony: u góry krótki nagłówek, 1-2 zdania opisu i od razu produkty z dobrze widocznymi filtrami oraz sortowan"
Też bym szedł w tym kierunku, bo na kategorii najważniejsze jest to, żeby użytkownik od razu widział produkty i miał pod ręką filtry, a nie przedzierał się przez blok tekstu. Krótki opis na górze robi robotę, jeśli faktycznie pomaga zrozumieć ofertę, a dłuższą treść lepiej przenieść niżej i potraktować bardziej jako rozwinięcie niż wstęp. Dużo daje też dobre podzielenie tej dolnej treści na krótkie sekcje z nagłówkami, wtedy nie wygląda jak typowa ściana SEO. Masz tam bardziej kategorię ogólną, czy coś węższego i mocno filtrowalnego?
S
StrategDarek 2026-05-18 08:31
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Ja bym to układał przede wszystkim pod skanowanie strony: u góry krótki nagłówek, 1-2 zdania opisu i od razu produkty z dobrze widocznymi filtrami oraz sortowan"
Mam podobne podejście, bo na kategorii pierwsze sekundy zwykle decydują o tym, czy ktoś zacznie przeglądać ofertę, czy się odbije. Krótki wstęp na górze działa dobrze, ale cała reszta musi już pracować na wygodę: jasne filtry, sensowne sortowanie i czytelny układ produktów bez przeładowania treścią. Dłuższy opis niżej wygląda naturalniej, jeśli faktycznie rozwija temat kategorii, a nie powtarza w kółko frazy. U mnie najlepiej sprawdza się jeszcze podzielenie tego dolnego tekstu na krótkie sekcje z nagłówkami, bo wtedy nie robi się z tego ściana. A u Ciebie ta kategoria jest bardziej „techniczna”, gdzie ludzie filtrują po parametrach, czy bardziej zakupowa i przeglądana wizualnie?
M
MarketingEwa 2026-05-08 10:13
Ja bym najpierw oddzielił to, co jest dla użytkownika, od tego, co jest tylko „bo SEO”. Na górze krótki, normalny opis kategorii i od razu produkty z filtrami, a dłuższy tekst niżej, najlepiej wtedy, gdy faktycznie coś dopowiada i nie robi ściany treści. Dużo też zależy od samego asortymentu, bo inaczej układa się kategorię z prostymi produktami, a inaczej taką, gdzie ludzie mocno filtrują po parametrach. To ma być bardziej kategoria pod szybkie zakupy czy pod porównywanie wielu wariantów?
E
EkspertCelina 2026-05-08 17:29
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Ja bym najpierw oddzielił to, co jest dla użytkownika, od tego, co jest tylko „bo SEO”. Na górze krótki, normalny opis kategorii i od razu produkty z filtrami, "
Też bym szedł w tę stronę, bo jeśli na wejściu widać krótki opis, filtry i od razu listę produktów, to całość wygląda dużo naturalniej niż przy długim tekście upchanym na górze. A u Ciebie to bardziej kategoria „do szybkiego wyboru”, czy taka, gdzie klient zwykle jeszcze porównuje opcje i potrzebuje trochę kontekstu?
M
MarketingBartek 2026-05-12 10:10
U mnie najlepiej sprawdza się układ, w którym od razu po wejściu widać nazwę kategorii, krótki 2-3 zdaniowy opis i od razu listę produktów z filtrami obok albo nad listingiem, zależnie od tego, jak dużo jest opcji. Jak opis jest za długi i ląduje na górze, to ludzie i tak go omijają, a strona zaczyna wyglądać jak pisana pod Google, nie pod człowieka. Dodatkowy tekst wrzucałbym niżej, pod produktami, ale w formie normalnej treści, a nie bloku napchanego frazami. Dobrze działa też podział opisu: krótki wstęp na górze, a niżej rozwinięcie dla tych, którzy faktycznie chcą doczytać. Filtry dałbym proste i konkretne, bo przy kilkudziesięciu produktach zbyt rozbudowany panel bardziej przeszkadza niż pomaga. Z mojego doświadczenia najwięcej robi tu porządek wizualny: sensowne odstępy, jasne nazwy filtrów i brak tekstu wciskanego między karty produktów. Jeśli kategoria ma kilka typów odbiorców albo różne zastosowania produktów, można to jeszcze rozbić krótkimi sekcjami na dole, żeby nie robić jednego długiego bloku. Masz bardziej kategorię techniczną, gdzie ludzie filtrują po parametrach, czy raczej zakup „na oko”?
S
StrategEwa 2026-05-12 16:47
Ja bym to układał przede wszystkim pod szybkie wejście w produkty: u góry krótki opis kategorii i od razu filtry oraz lista produktów, bez długiego wstępu. Dłuższy tekst spokojnie można przenieść niżej, pod listing, wtedy nie przeszkadza w zakupach i nie robi wrażenia strony pisanej tylko pod frazy. Dobrze też, kiedy filtry są proste i naprawdę pomagają zawęzić wybór, bo przy kilkudziesięciu produktach to zwykle robi większą robotę niż rozbudowany opis. Masz tam bardziej kategorię „do przeglądania”, czy taką, gdzie ludzie zwykle wpadają już po coś konkretnego?
U
UXEwa 2026-05-18 08:10
Ja bym to ułożył tak, żeby od razu na górze było to, po co użytkownik wchodzi: nazwa kategorii, krótki 1-2 zdaniowy opis i od razu filtry oraz lista produktów. Dłuższy tekst spokojnie można przerzucić niżej, pod listing, wtedy nie przeszkadza w zakupach i nie robi wrażenia „upychania SEO” na starcie. Jeśli opis na górze już jest, to raczej krótki i konkretny, bardziej o tym, co jest w kategorii i jak szukać, niż o samych frazach. Dobrze też pilnować odstępów, nagłówków i liczby elementów obok siebie, bo nawet sensowna treść zaczyna wyglądać ciężko, gdy wszystko walczy o uwagę. Masz tę kategorię bardziej pod mobile czy desktop?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl