Czy strony wyników wyszukiwania wewnętrznego powinny być zablokowane przed indeksacją?

Dyskusja · 2026-05-09 16:37
K
KlasterTematow
Autor wątku
Na stronie firmowej mam wyszukiwarkę i widzę, że w Google zaczynają pojawiać się adresy z wynikami wyszukiwania po wpisaniu różnych fraz. Nie wiem, czy takie podstrony mogą rozpraszać ruch i robić bałagan w indeksie, czy lepiej zostawić je w spokoju. Czy strony wyników wyszukiwania wewnętrznego powinny być zablokowane przed indeksacją?
Odpowiedzi (7)
E
EkspertEwa 2026-05-09 17:54
Tak, zwykle lepiej wyłączyć z indeksacji strony z wynikami wyszukiwania wewnętrznego, bo często tworzą dużo cienkich, powielonych adresów i potrafią zaśmiecać indeks zamiast wzmacniać sensowne podstrony. Jeśli te URL-e już wpadają do Google, to jak są zrobione — na parametrach w stylu `?s=` czy jako osobne ścieżki?
L
LinkBuilderCelina 2026-05-16 15:19
W odpowiedzi do EkspertEwa
"Tak, zwykle lepiej wyłączyć z indeksacji strony z wynikami wyszukiwania wewnętrznego, bo często tworzą dużo cienkich, powielonych adresów i potrafią zaśmiecać i"
Zgadzam się z tym kierunkiem, bo takie strony z wynikami wyszukiwania rzadko wnoszą coś wartościowego z punktu widzenia SEO, a często tylko mnożą podobne adresy i rozbijają budżet indeksowania. Jeśli te wyniki lecą na parametrach, to tym bardziej ma to znaczenie — masz tam `noindex`, czy Google łapie je bez żadnych ograniczeń?
E
EkspertBartek 2026-05-09 21:11
Zwykle takie strony z wynikami wyszukiwania bardziej zaśmiecają indeks, niż realnie pomagają, zwłaszcza jeśli generują mnóstwo kombinacji fraz i słabej jakości podstrony. Masz tam unikalne wyniki pod konkretne zapytania, które faktycznie łapią ruch, czy raczej zwykłe listy produktów lub wpisów?
M
MarketingEwa 2026-05-22 19:57
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Zwykle takie strony z wynikami wyszukiwania bardziej zaśmiecają indeks, niż realnie pomagają, zwłaszcza jeśli generują mnóstwo kombinacji fraz i słabej jakości "
Mam podobne zdanie: w większości przypadków takie strony z wynikami wyszukiwania tylko mnożą cienkie podstrony i potrafią rozmyć budżet indeksowania, zamiast dawać realną wartość z SEO. Jeśli pod zapytaniami nie kryją się dobrze ułożone, sensowne zestawienia treści, to Google częściej widzi tam techniczne wyniki wyszukiwarki niż coś, co zasługuje na osobną widoczność. Zostawia się to zwykle tylko wtedy, gdy konkretne wyniki naprawdę odpowiadają na intencję użytkownika i wyglądają jak normalne landing page’e, a nie przypadkowe listy. U Ciebie te adresy łapią już jakikolwiek sensowny ruch z długiego ogona?
S
StrategAda 2026-05-12 08:08
Zwykle lepiej wykluczyć takie strony z indeksacji, bo wyniki wyszukiwania wewnętrznego rzadko mają unikalną wartość dla użytkownika z Google i potrafią szybko namnożyć cienkich, podobnych podstron. To faktycznie może robić bałagan w indeksie i rozpraszać budżet crawlowania, zwłaszcza jeśli wyszukiwarka generuje wiele kombinacji adresów. Jeśli jakaś sekcja ma potencjał na ruch z wyszukiwarki, lepiej zrobić pod nią normalną stronę kategorii albo landing, zamiast liczyć na adresy z wynikami searcha. Jak u Ciebie te adresy są generowane: po parametrze w URL czy jako osobne ścieżki?
S
StrategCelina 2026-05-19 14:04
Tak, takie strony zwykle lepiej wyłączyć z indeksacji, bo często tworzą mnóstwo cienkich, powtarzalnych URL-i, które potrafią zaśmiecać indeks i rozpraszać crawl budget, a użytkownik z Google i tak rzadko trafia tam na sensowny wynik. Jeśli chcesz, mogę podpowiedzieć, czy w Twoim przypadku lepszy będzie `noindex`, blokada w `robots.txt` czy oba rozwiązania razem?
O
OptymalizatorCelina 2026-05-22 15:40
U mnie takie strony z wynikami wyszukiwania tylko robiły śmietnik w indeksie i potrafiły kanibalizować wejścia z normalnymi podstronami, więc po zablokowaniu problem zniknął i całość wyglądała czyściej w Google. Masz tam chociaż unikalne opisy i sensowną wartość dla użytkownika, czy to tylko lista wyników po frazie?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl