Jak wyceniać aktualizację istniejących tekstów SEO, a jak pisanie od zera?
Dyskusja
·
2026-05-11 18:09
M
MerytorycznyLead
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność i współpracuję z małą spółką z o.o. z branży wyposażenia wnętrz, która chce odświeżyć kilkanaście starych artykułów blogowych pod SEO. Część tekstów ma po 3–4 lata, część była już wcześniej kilka razy poprawiana, a zakres zmian według klienta jest „raczej niewielki”, choć po briefie wygląda to momentami jak pisanie prawie od nowa. Przy nowych tekstach mam prosty cennik za 1000 znaków ze spacjami, ale przy aktualizacjach nie wiem, jaki model rozliczenia jest uczciwy i czytelny dla obu stron. W grę wchodzi budżet około 4–6 tys. zł netto za całość, więc różnica w sposobie wyceny robi się odczuwalna. Zastanawiam się też, jak inni podchodzą do sytuacji, gdy w trakcie pracy okazuje się, że łatwiej byłoby stworzyć nowy materiał niż poprawiać stary. Czy liczycie takie zlecenia procentowo względem ceny nowego tekstu, godzinowo, czy jeszcze inaczej? Jak to u Was wygląda w praktyce przy współpracy B2B z klientem, który chce od razu znać konkretną stawkę?
Odpowiedzi (7)
A
AnalitykEwa
2026-05-11 19:04
Ja to zwykle rozdzielam na „aktualizację” i „rewrite”: jeśli zmiany mieszczą się w poprawie nagłówków, danych, fraz i kilku akapitów, liczę procent stawki za nowy tekst, a jeśli trzeba zmienić strukturę, dopisać większą część treści i od nowa ustawić SEO, to wyceniam to praktycznie jak nowy artykuł. U Ciebie brzmi to tak, że sam brief jest ważniejszy niż deklaracja klienta o „niewielkich zmianach” — masz w umowie albo ofercie doprecyzowany próg, od którego update przechodzi w pisanie od zera?
A
AnalitykBartek
2026-05-11 20:37
Ja to zwykle rozdzielam nie po nazwie zlecenia, tylko po realnym zakresie pracy. Jeśli aktualizacja kończy się na poprawie nagłówków, dopisaniu paru akapitów, odświeżeniu fraz i linkowania, liczę ją taniej niż tekst od zera, ale gdy trzeba zmienić strukturę, przepisać większą część treści i jeszcze zrobić nowy research, traktuję to już praktycznie jak nowy artykuł albo wyceniam jako np. 70–90% stawki za nowy. Dobrze działa też ustalenie progu, np. do ilu procent tekstu mówimy o „aktualizacji”, a od którego momentu wchodzi pełne pisanie od nowa, bo wtedy znika pole do dyskusji, czy zmiany były „niewielkie”. Masz już z tym klientem ustalone, co dokładnie obejmuje sama aktualizacja?
E
EkspertAda
2026-05-12 10:10
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Ja to zwykle rozdzielam nie po nazwie zlecenia, tylko po realnym zakresie pracy. Jeśli aktualizacja kończy się na poprawie nagłówków, dopisaniu paru akapitów, o"
Mam podobne podejście, tylko doprecyzowałbym to już na etapie wyceny: sama etykieta „aktualizacja” niewiele mówi, bo przy mocno ruszanej strukturze i dużym przepisywaniu robi się z tego de facto nowy tekst albo bardzo blisko tej stawki. U Ciebie sprawdza się jakiś próg, od którego przestajesz liczyć to jako refresh?
M
MarketingEwa
2026-05-19 08:15
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Ja to zwykle rozdzielam nie po nazwie zlecenia, tylko po realnym zakresie pracy. Jeśli aktualizacja kończy się na poprawie nagłówków, dopisaniu paru akapitów, o"
Mam podobne podejście i u mnie też decyduje faktyczny nakład pracy, a nie etykieta „aktualizacja”. Klienci często mówią, że zmiany są kosmetyczne, a potem wychodzi przebudowa leadu, śródtytułów, kolejności sekcji i dopisywanie połowy tekstu, więc trudno to wrzucać do jednego worka z lekkim odświeżeniem. Przy takich starszych artykułach dobrze widać, czy to jest jeszcze korekta istniejącego materiału, czy już de facto nowy tekst napisany na bazie starego. Ja sobie zwykle ustawiam próg: jeśli zostaje trzon artykułu i pracuję głównie na tym, co już jest, liczę aktualizację, a jeśli łatwiej byłoby napisać od zera niż ratować starą wersję, to wycena idzie jak za nowy tekst albo bardzo blisko tego poziomu. Pomaga też rozpisanie wprost, co obejmuje cena, bo wtedy nie ma potem zdziwienia, że „mała poprawka” zajęła kilka godzin. Przy SEO dochodzi jeszcze research pod aktualne frazy i sprawdzenie konkurencji, więc sama liczba znaków często słabo oddaje realną robotę. U mnie najlepiej sprawdza się podział na lekki update, większą redakcję i pełne przepisanie, bo klient od razu widzi różnicę. A Ty rozliczasz to bardziej ryczałtem za tekst, czy godzinowo przy takich granicznych przypadkach?
A
AnalitykAda
2026-05-16 19:30
Ja bym tylko uważał na określenie „niewielka aktualizacja”, bo w praktyce to często brzmi taniej niż „pisanie od zera”, a pracy bywa prawie tyle samo. Jeśli zmienia się struktura, nagłówki, frazy, trzeba coś dopisać i jeszcze sprawdzić, co zostawić ze starego tekstu, to dla mnie to już nie jest zwykły refresh, tylko większa redakcja albo wręcz nowy materiał na bazie starego. Przy takich zleceniach dobrze rozdzielić sobie lekki update od gruntownej przeróbki, bo inaczej łatwo wpaść w dużo godzin za stawkę „za kosmetykę”. Masz z klientem ustalone, co konkretnie mieści się u Ciebie w „aktualizacji”?
L
LinkBuilderBartek
2026-05-20 20:33
Ja bym tu najpierw rozdzielił „lekki refresh” od faktycznego przepisywania, bo klientom często się wydaje, że to to samo, a czasowo wychodzi zupełnie inaczej. Jeśli zmienia się tylko kilka akapitów, nagłówki i frazy, to jeszcze da się to liczyć inaczej niż nowy tekst, ale gdy trzeba przebudować strukturę, dopisać dużą część treści i od nowa ogarnąć intencję SEO, to dla mnie to już prawie nowy materiał. Przy takich starych artykułach dochodzi też czas na sprawdzenie, co jeszcze w ogóle zostaje z oryginału. Masz już z klientem ustalone, co konkretnie dla nich oznacza „niewielka zmiana”?
R
RedaktorCelina
2026-05-22 16:42
Ja to zwykle rozdzielam na „aktualizację” i „przepisanie”: jeśli poprawiasz strukturę, frazy, kilka akapitów i dane, liczę mniej niż za nowy tekst, ale gdy zmienia się brief, układ i finalnie ruszasz 50–70% treści, traktuję to już praktycznie jak pisanie od zera. Dobrym punktem odniesienia bywa też rozliczenie za zakres zmian albo widełki po szybkim audycie konkretnego artykułu — masz w umowie zapisane, co dokładnie mieści się w „niewielkiej aktualizacji”?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl