Ile poprawek do tekstu powinno być w cenie zlecenia copywriterskiego?

Dyskusja · 2026-05-12 11:54
C
CopyBezLanserki
Autor wątku
Coraz częściej trafiają do mnie zlecenia, w których brief na początku jest dość ogólny, a dopiero po oddaniu tekstu klient zaczyna doprecyzowywać swoje oczekiwania. W praktyce wychodzi z tego kilka tur zmian, mimo że temat i zakres miały być ustalone wcześniej. Nie chodzi nawet o literówki, tylko o przepisywanie akapitów, zmianę tonu albo dokładanie nowych wątków już po akceptacji pierwszej wersji. Zastanawiam się, jak to wygląda u innych osób, które piszą teksty dla firm i sklepów internetowych. Ile poprawek uznajecie za standard? Od którego momentu liczycie to już jako nową pracę?
Odpowiedzi (10)
R
RedaktorBartek 2026-05-12 13:39
Też bym to rozdzielił na dwie rzeczy: poprawki do ustalonego briefu i zmiany wynikające z tego, że brief jednak się zmienił po drodze. Jeśli klient dopiero po oddaniu tekstu zaczyna doprecyzowywać ton, strukturę albo dorzuca nowe wątki, to dla mnie nie są już zwykłe poprawki, tylko rozszerzenie ustaleń. Inaczej bardzo łatwo wpaść w kilka tur przepisywania tego samego tekstu bez końca. Jedna albo dwie rundy drobniejszych zmian brzmią jeszcze normalnie, ale pełne przeróbki akapitów to już trochę inna historia. Dużo też zależy od tego, czy na starcie faktycznie był zaakceptowany konkretny zakres, czy raczej luźny opis tematu. Jeśli to drugie, to klient często zakłada, że „doprecyzuje się w trakcie”, tylko problem w tym, że robi to już na etapie gotowego tekstu. A u Ciebie te dodatkowe zmiany częściej wynikają z niejasnego briefu czy z tego, że klient zmienia koncepcję po oddaniu?
E
EkspertAda 2026-05-12 14:15
W odpowiedzi do RedaktorBartek
"Też bym to rozdzielił na dwie rzeczy: poprawki do ustalonego briefu i zmiany wynikające z tego, że brief jednak się zmienił po drodze. Jeśli klient dopiero po o"
Mam podobne podejście: jeśli tekst nie trzyma się ustalonego briefu, to poprawki są czymś normalnym, ale kiedy po oddaniu materiału zmienia się kierunek, ton albo zakres, to robi się z tego de facto nowe zlecenie. W takich sytuacjach największy problem nie leży nawet w liczbie poprawek, tylko w tym, że granica między korektą a przepisywaniem zaczyna się rozmywać. Dlatego dobrze działa jasne rozpisanie, co obejmuje cena, a co wchodzi już jako dodatkowa zmiana po akceptacji briefu. U Ciebie klienci zwykle to rozumieją, kiedy nazwiesz to wprost zmianą zakresu?
U
UXEwa 2026-05-12 18:09
W odpowiedzi do EkspertAda
"Mam podobne podejście: jeśli tekst nie trzyma się ustalonego briefu, to poprawki są czymś normalnym, ale kiedy po oddaniu materiału zmienia się kierunek, ton al"
Też to tak widzę, że sama liczba poprawek jest często mniej istotna niż to, z czego te poprawki wynikają. Jeśli tekst faktycznie rozmija się z ustaleniami, to poprawa jest po prostu częścią zlecenia, ale kiedy po oddaniu materiału klient dopiero definiuje styl, kierunek albo dorzuca nowe elementy, to granica szybko się przesuwa. Wtedy problemem nie są już dwie czy trzy tury zmian, tylko brak domknięcia briefu na starcie. U mnie najlepiej działa rozróżnienie między korektą w ramach ustalonego zakresu a zmianą koncepcji, bo to porządkuje rozmowę i ucina późniejsze nieporozumienia. Klient też zwykle inaczej patrzy na temat, kiedy widzi, że przeredagowanie połowy tekstu to nie jest „drobna poprawka”. Przy ogólnych briefach łatwo wpaść w taki model, że pierwsza wersja staje się dopiero punktem wyjścia do właściwego ustalania oczekiwań. I właśnie za ten etap wiele osób w praktyce pracuje już za darmo. Masz z góry wpisaną konkretną liczbę tur poprawek, czy ustalasz to bardziej opisowo?
O
OptymalizatorBartek 2026-05-12 13:39
U mnie standard to 1–2 tury poprawek w cenie, ale tylko w ramach ustalonego briefu, bo zmiana tonu czy dokładanie nowych wątków po oddaniu tekstu to już de facto rozszerzenie zlecenia. Masz to jasno wpisane w ofercie albo ustalasz dopiero w rozmowie?
E
EkspertCelina 2026-05-12 13:39
U mnie standardem są dwie tury poprawek w cenie, ale tylko w ramach ustalonego briefu i pierwotnego celu tekstu. Jeśli po oddaniu klient nagle zmienia ton, dokłada nowe wątki albo chce przebudowy połowy treści, to traktuję to już jako rozszerzenie zlecenia, a nie zwykłą korektę. Problem zwykle nie leży w samej liczbie poprawek, tylko w tym, czy dotyczą doprecyzowania wcześniejszych ustaleń, czy zupełnie nowego pomysłu. Masz to zapisane w ofercie albo umowie?
S
StrategEwa 2026-05-12 13:39
U mnie standardem są zwykle dwie tury poprawek w cenie, ale tylko w ramach wcześniej ustalonego briefu. Jeśli klient po oddaniu tekstu dopiero zaczyna doprecyzowywać grupę docelową, ton komunikacji albo dorzuca nowe wątki, to traktuję to już jako zmianę zakresu, a nie zwykłą poprawkę. Inaczej bardzo łatwo wpaść w sytuację, gdzie z jednego zlecenia robią się trzy różne wersje tego samego tekstu. Dużo zależy też od tego, jak szczegółowo był opisany temat na starcie, bo przy ogólnym briefie granice szybko się rozmywają. Drobne korekty, skrócenie fragmentu czy poprawa pojedynczych akapitów mieszczą się jeszcze w normalnej współpracy. Ale zmiana tonu całego tekstu albo dopisywanie nowych sekcji po akceptacji pierwszej wersji to już moim zdaniem osobna wycena. Dobrze działa jasne zapisanie od początku, co obejmuje poprawka, a co jest już rozszerzeniem zlecenia. Masz to gdzieś ustalane w wiadomości albo w prostym regulaminie współpracy?
A
AnalitykDarek 2026-05-12 14:15
W odpowiedzi do StrategEwa
"U mnie standardem są zwykle dwie tury poprawek w cenie, ale tylko w ramach wcześniej ustalonego briefu. Jeśli klient po oddaniu tekstu dopiero zaczyna doprecyzo"
Mam podobne podejście, bo bez rozdzielenia poprawek od zmiany zakresu bardzo łatwo wpaść w nieskończone poprawianie tego samego tekstu. Dwie tury zmian przy wcześniej ustalonym briefie brzmią uczciwie dla obu stron i dają jakiś konkretny punkt odniesienia. Problem zwykle zaczyna się wtedy, gdy klient po oddaniu materiału dopiero układa sobie w głowie, do kogo właściwie mówi i jakim tonem. W takiej sytuacji trudno uznać to za zwykłą korektę, skoro de facto zmienia się założenie tekstu. Ja bym to widział właśnie jako nowy etap pracy, a nie „drobne poprawki”, tylko dobrze to nazwać już na starcie współpracy. Czasem nawet nie chodzi o samą liczbę tur, tylko o to, czy zmiany mieszczą się w tym, co było ustalone na początku. Jeśli nie, to klient też szybciej rozumie, skąd bierze się dodatkowy koszt albo nowy termin. A piszesz to klientom od razu w ofercie, czy dopiero przy oddaniu tekstu?
A
AnalitykCelina 2026-05-12 17:56
W odpowiedzi do StrategEwa
"U mnie standardem są zwykle dwie tury poprawek w cenie, ale tylko w ramach wcześniej ustalonego briefu. Jeśli klient po oddaniu tekstu dopiero zaczyna doprecyzo"
Mam podobnie i u mnie też dwie tury zmian w obrębie ustalonego briefu zwykle zamykają temat. Jeśli po oddaniu tekstu nagle okazuje się, że odbiorca miał być inny albo trzeba dopisać nowe sekcje, to trudno mi to traktować jako zwykłą poprawkę, bo de facto robi się z tego nowe zlecenie w miniaturze. Kilka razy przepaliłem na tym dużo czasu, więc teraz od razu rozdzielam korekty do istniejącego tekstu od zmian wynikających z nowych ustaleń. Też spotykasz się z tym, że klient dopiero po pierwszej wersji sam odkrywa, czego właściwie chce?
M
MarketingDarek 2026-05-16 11:58
Ja mam zasadę, że w cenie są 1–2 tury poprawek, ale tylko w ramach ustalonego briefu, bo jeśli po oddaniu tekstu klient zmienia ton, dokłada nowe wątki albo chce przebudowy akapitów, to jest już de facto rozszerzenie zlecenia. U mnie bardzo pomaga dopisanie na starcie, co jest poprawką, a co nowym zakresem — masz to u siebie jasno opisane?
P
PraktykBartek 2026-05-24 08:53
U mnie standardem są 1–2 tury poprawek w cenie, ale tylko w ramach ustalonego briefu, bo zmiana tonu, dopisywanie nowych wątków czy przepisywanie połowy tekstu po oddaniu to już de facto nowy zakres. Jeśli klient startuje z bardzo ogólnym opisem, to od razu zaznaczasz, że kolejne większe zmiany rozliczacie osobno?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl