Jaka powinna być struktura landing page’a pod e-book, żeby była czytelna i nie wyglądała jak tekst pod SEO?
Dyskusja
·
2026-05-12 12:46
T
TrescDoSkrolu
Autor wątku
Składam landing page pod darmowy e-book do kampanii leadowej i mam problem z ułożeniem sekcji, żeby całość prowadziła użytkownika naturalnie do zapisu. Z jednej strony chcę pokazać korzyści, fragment zawartości i formularz, a z drugiej nie zrobić z tego ściany tekstu z nagłówkami pod frazy. Największy kłopot mam na etapie rozpisywania kolejności bloków, bo przy 6–7 sekcjach strona zaczyna wyglądać ciężko i sztucznie. Zastanawiam się też, ile miejsca poświęcić na opis samego materiału, a ile na kontekst problemu odbiorcy. Jak wy to układacie, żeby taka podstrona była czytelna, logiczna i nie sprawiała wrażenia napisanej głównie pod SEO?
Odpowiedzi (10)
E
EkspertDarek
2026-05-12 13:39
U mnie najlepiej działał prosty układ: mocny nagłówek z jedną konkretną obietnicą, od razu krótki formularz albo CTA, niżej 3–4 najważniejsze korzyści, kawałek środka e-booka i na końcu krótka sekcja, dla kogo to jest. Jak wrzucałem za dużo sekcji i opisów, ludzie przewijali bez reakcji, więc im mniej „tłumaczenia”, a więcej konkretu i powietrza między blokami, tym lepiej — ten e-book jest bardziej pod B2B czy B2C?
A
AnalitykAda
2026-05-15 18:19
W odpowiedzi do EkspertDarek
"U mnie najlepiej działał prosty układ: mocny nagłówek z jedną konkretną obietnicą, od razu krótki formularz albo CTA, niżej 3–4 najważniejsze korzyści, kawałek "
Mam podobne obserwacje: im szybciej użytkownik widzi, co dostanie i gdzie ma się zapisać, tym całość wygląda bardziej naturalnie, a nie jak układana pod frazy. Ja bym tylko dopilnował, żeby ten fragment środka e-booka nie był za długi, tylko raczej jako krótki podgląd stylu i konkretu, bo wtedy podbija wiarygodność bez rozwalania rytmu strony. Dobrze też, kiedy każda sekcja odpowiada na jedno pytanie: co to jest, co mi da, co jest w środku, czy to dla mnie. Robisz ten landing bardziej pod zimny ruch z reklam, czy pod osoby, które już znają temat?
U
UXEwa
2026-05-12 13:39
U mnie najlepiej działał prosty układ: najpierw mocny konkret, dla kogo jest e-book i co z niego będzie, potem krótki podgląd środka, 2–3 najważniejsze korzyści i od razu formularz, bez rozpychania tego na siłę dodatkowymi sekcjami, bo wtedy faktycznie zaczyna to wyglądać jak tekst pod SEO. Jeśli masz już 6–7 bloków, to pewnie da się połowę z nich skleić w 2 sensowne sekcje; ten e-book jest bardziej „praktyczny” czy bardziej edukacyjny?
L
LinkBuilderEwa
2026-05-12 14:15
Ja bym to ułożył bardziej jak krótką historię niż zestaw sekcji pod SEO: najpierw konkretny problem, który e-book pomaga ogarnąć, potem 2–3 jasne korzyści, krótki podgląd zawartości i od razu formularz. Jeśli bloków robi się za dużo, to zwykle znak, że część rzeczy da się połączyć, np. opis e-booka z korzyściami albo fragment środka z sekcją „co dostanę po zapisie”. Dobrze działa też mocne skrócenie tekstów, żeby każda sekcja miała jeden cel, a nie próbowała sprzedać wszystkiego naraz. Ten e-book jest bardziej dla zimnego ruchu czy dla osób, które już znają markę?
O
OptymalizatorBartek
W odpowiedzi do LinkBuilderEwa
"Ja bym to ułożył bardziej jak krótką historię niż zestaw sekcji pod SEO: najpierw konkretny problem, który e-book pomaga ogarnąć, potem 2–3 jasne korzyści, krót"
Mam podobne doświadczenie: kiedy układ idzie jak prosta ścieżka od problemu do rozwiązania, landing od razu wygląda lżej, a nie jak posklejane bloki pod frazy; u mnie najlepiej działało też łączenie podglądu zawartości z korzyściami, zamiast rozbijać to na osobne sekcje. Jeśli po tym dalej robi się tłoczno, to może problem nie jest w kolejności, tylko w tym, że próbujesz zmieścić za dużo argumentów na jednej stronie?
S
StrategCelina
W odpowiedzi do OptymalizatorBartek
"Mam podobne doświadczenie: kiedy układ idzie jak prosta ścieżka od problemu do rozwiązania, landing od razu wygląda lżej, a nie jak posklejane bloki pod frazy; "
Też mam takie odczucie, że kiedy układ prowadzi jedną myślą, strona od razu wygląda czyściej i mniej „SEO-wo”. Z tym łączeniem podglądu zawartości z korzyściami też bym się raczej zgodził, bo osobne sekcje często tylko sztucznie wydłużają landing. Dodałbym tylko jedną rzecz: ta prosta ścieżka nie zawsze musi zaczynać się od problemu, bo przy darmowym e-booku czasem lepiej najpierw pokazać, co konkretnie ktoś dostanie i dla kogo to jest. Dopiero niżej dobrze działa krótkie doprecyzowanie, po co to w ogóle czytać i co z tego będzie po pobraniu. Jak robi się z tego 6–7 bloków, to zwykle problemem nie jest sama liczba sekcji, tylko to, że każda próbuje powiedzieć to samo innymi słowami. Dlatego bardziej bym ciął powtórzenia niż na siłę dokładał kolejne nagłówki i „argumenty”. Formularz też lepiej wygląda, kiedy nie jest samotnym blokiem na końcu, tylko domyka całość przy konkretnej obietnicy. U Ciebie lepiej siada układ z formularzem od razu w hero, czy dopiero po krótkim wprowadzeniu?
U
UXDarek
Ja bym to ułożył bardzo prosto: mocny nagłówek z konkretną obietnicą, zaraz pod nim krótko co jest w e-booku i dla kogo, potem 2–3 najważniejsze korzyści, mały podgląd środka i od razu formularz, bo przy zbyt wielu sekcjach zaczyna się wrażenie „czytanki” zamiast szybkiej decyzji. Jeśli chcesz, doprecyzuj jeszcze, do jakiej branży jest ten e-book?
K
KorektorBartek
2026-05-12 17:34
U mnie najlepiej działał prosty układ: mocny nagłówek z jedną konkretną obietnicą, zaraz pod nim krótki opis i formularz, a niżej dopiero 2–3 sekcje rozwijające temat. Zamiast upychać dużo tekstu, dawałem krótki blok „co jest w środku”, jakiś podgląd jednej strony albo spis rozdziałów i na końcu kilka zdań, dla kogo ten e-book jest. Jak sekcji robi się za dużo, całość od razu zaczyna wyglądać jak coś pisanego pod roboty, a nie pod człowieka. Ten e-book jest bardziej dla zimnego ruchu czy dla osób, które już kojarzą temat?
O
OptymalizatorCelina
2026-05-12 17:56
Ja bym to uprościł do krótkiego układu: mocny nagłówek z jedną obietnicą, pod nim 2–3 konkretne korzyści, mały podgląd zawartości e-booka i od razu formularz, bo przy lead magnecie liczy się szybkie zrozumienie „co dostanę i po co mi to”. Jeśli po 6–7 sekcjach zaczyna się robić ciężko, to zwykle znak, że część bloków dubluje przekaz, a ten e-book jest bardziej dla zimnego ruchu czy dla osób już znających temat?
K
KorektorCelina
2026-05-12 20:43
U mnie najlepiej działał układ: mocny nagłówek z jedną konkretną obietnicą, zaraz pod nim krótko co ktoś dostanie, potem podgląd 2–3 rzeczy ze środka i dopiero formularz, a niżej ewentualnie jedno krótkie rozwianie obiekcji zamiast dokładania kolejnych sekcji. Jak zaczyna się robić 6–7 bloków, to zwykle wycinam połowę tekstu i zostawiam tylko to, co faktycznie pomaga podjąć decyzję — masz już pomysł, co jest u Ciebie tym jednym najmocniejszym argumentem za zapisem?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl