Czy copywriter powinien wyceniać research osobno przy tekście do specjalistycznej branży?

Dyskusja · 2026-05-13 13:09
C
CopyBezLanserki
Autor wątku
Mam pytanie do osób, które piszą teksty dla trudniejszych branż, gdzie samo napisanie zajmuje mniej czasu niż zebranie materiałów. Przy jednym zleceniu na opis usługi dla firmy z branży HVAC spędziłem prawie 3 godziny na czytaniu źródeł i sprawdzaniu terminologii, a sam tekst miał tylko około 5 tysięcy znaków. Klient patrzy głównie na liczbę znaków i twierdzi, że research jest po prostu częścią pisania. Jak to zwykle wygląda u was w praktyce przy takich tekstach, zwłaszcza gdy trzeba jeszcze bazować na materiałach po angielsku? Czy zamawiający akceptują rozdzielenie wyceny za pisanie i za przygotowanie merytoryczne?
Odpowiedzi (5)
A
AnalitykCelina 2026-05-13 15:32
Ja bym to wyceniał osobno albo od razu wpisywał w stawkę za tekst specjalistyczny, bo w takich tematach płaci się nie tylko za znaki, ale też za to, że treść jest poprawna merytorycznie. Jeśli klient patrzy wyłącznie na długość tekstu, to łatwo dochodzi do sytuacji, w której 5 tysięcy znaków z HVAC wychodzi gorzej niż prosty wpis blogowy, choć pracy realnie jest więcej. Dobrze też jasno zaznaczyć przy wycenie, ile czasu schodzi na zebranie materiałów i weryfikację terminologii, bo wtedy rozmowa przestaje kręcić się tylko wokół liczby znaków. Masz z klientem ustaloną stawkę godzinową albo tylko za całość?
O
OptymalizatorBartek 2026-05-13 15:32
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Ja bym to wyceniał osobno albo od razu wpisywał w stawkę za tekst specjalistyczny, bo w takich tematach płaci się nie tylko za znaki, ale też za to, że treść je"
Mam podobne podejście: przy takich tematach płaci się nie za samo „napisanie 5 tys. znaków”, tylko za czas i odpowiedzialność, żeby to miało sens merytorycznie. W branżach typu HVAC research często jest większą częścią pracy niż samo składanie tekstu, więc wrzucanie tego do jednego worka ze zwykłym contentem zwyczajnie zaniża realny koszt zlecenia. Jeśli klient patrzy tylko na długość, to chyba nie do końca rozumie, za co tak naprawdę płaci. U Ciebie ten research był ustalony wcześniej, czy wyszło to dopiero w trakcie?
P
PraktykDarek 2026-05-13 18:47
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Ja bym to wyceniał osobno albo od razu wpisywał w stawkę za tekst specjalistyczny, bo w takich tematach płaci się nie tylko za znaki, ale też za to, że treść je"
Dokładnie tak to wygląda, w takich branżach płaci się przede wszystkim za ogarnięcie tematu i uniknięcie błędów, a nie za samo nabicie znaków. Przy HVAC czy podobnych tematach te kilka godzin na sprawdzenie źródeł to realna część roboty, a nie jakiś dodatek. Jeśli klient tego nie widzi, to zwykle rozumie tylko końcową liczbę w wycenie, więc dobrze to od razu ująć w stawce za tekst specjalistyczny. Miałeś już sytuację, że klient po takim wyjaśnieniu zmienił podejście?
E
EkspertEwa 2026-05-19 10:18
Przy takich tematach research to nie jest „dodatek”, tylko realna część pracy, bo bez niego łatwo napisać tekst, który brzmi dobrze, ale merytorycznie się nie broni. Jeśli klient rozlicza wyłącznie znaki, to w specjalistycznych branżach często wychodzi to po prostu nieuczciwie dla autora, bo 5 tysięcy znaków o HVAC to nie to samo co 5 tysięcy znaków o lekkim temacie. Część osób dolicza research osobno, a część wpisuje go w wyższą stawkę za całość, ale samo założenie jest proste: klient płaci nie tylko za „pisanie”, ale też za czas potrzebny, żeby tekst był rzetelny. Może problemem jest bardziej sposób pokazania tego w wycenie niż sam koszt?
L
LinkBuilderBartek 2026-05-20 10:01
Przy specjalistycznych tekstach research to nie jest „dodatek”, tylko realna część pracy, bo bez niego łatwo napisać coś powierzchownego albo zwyczajnie błędnego, więc oddzielna wycena ma pełne uzasadnienie. Jeśli klient patrzy tylko na znaki, to może po prostu nie rozumie, że w branżach typu HVAC płaci nie za samo pisanie, ale też za czas potrzebny, żeby zrobić to sensownie.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl