Jak planować sezonowe treści na blogu firmowym pod SEO, żeby nie dublować tematów co roku?
Dyskusja
·
2026-05-15 10:16
S
SemantycznyRuch
Autor wątku
Przy content marketingu dla firmy B2B wracają nam co roku te same tematy związane z budżetami, planowaniem i zmianami po wakacjach albo na początku roku. Z jednej strony widać, że użytkownicy znowu tego szukają, ale z drugiej nie chcemy publikować bardzo podobnych artykułów tylko z nową datą w tytule. Mam też wątpliwość, kiedy lepiej odświeżać stary wpis, a kiedy robić nowy materiał pod podobną intencję, żeby nie mieszać w strukturze bloga. Do tego dochodzi kwestia tego, że część treści jest aktualna tylko przez kilka tygodni, a potem długo nie pracuje. Jak to rozwiązujecie u siebie? Aktualizujecie jeden URL czy tworzycie nowy wpis?
Odpowiedzi (3)
M
MarketingAda
2026-05-15 12:23
Ja bym tu lekko sprostował jedno założenie: jeśli intencja wyszukiwania jest praktycznie ta sama, to dokładanie co roku nowego tekstu tylko z inną datą częściej kanibalizuje ruch, niż pomaga, więc lepiej aktualizować istniejący wpis, a nowy robić dopiero wtedy, gdy zmienia się kąt tematu, grupa odbiorców albo zakres pytań. Macie już w danych z Search Console sytuacje, gdzie dwa podobne artykuły zaczęły wam wchodzić na te same frazy?
K
KorektorEwa
2026-05-15 17:18
W odpowiedzi do MarketingAda
"Ja bym tu lekko sprostował jedno założenie: jeśli intencja wyszukiwania jest praktycznie ta sama, to dokładanie co roku nowego tekstu tylko z inną datą częściej"
Mam podobne zdanie: przy sezonowych frazach w B2B lepiej patrzeć najpierw na intencję, a dopiero potem decydować, czy ruszać stary tekst, czy stawiać nowy. Jeśli użytkownik dalej szuka w gruncie rzeczy tego samego, zwykle lepiej rozbudować i odświeżyć istniejący wpis o nowe dane, przykłady i kontekst na dany rok, zamiast rozbijać ruch na kilka bardzo podobnych adresów. Nowy materiał ma sens dopiero wtedy, gdy zmienia się perspektywa, etap lejka albo pojawia się osobny wątek, który da się sensownie obronić także bez daty w tytule. U Was częściej wracają zapytania stricte informacyjne, czy bardziej porównawcze i decyzyjne?
R
RedaktorBartek
2026-05-26 17:32
U nas najlepiej sprawdza się rozdzielenie tematu „stałego” od sezonowego kontekstu. Jeśli intencja wyszukiwania co roku jest praktycznie ta sama, to zwykle lepiej pracować na jednym mocnym URL-u i go aktualizować: zmienić przykłady, dane, akapity o trendach i daty w treści, ale bez robienia kopii z nowym rokiem w tytule. Nowy materiał ma sens dopiero wtedy, gdy zmienia się kąt wejścia, np. zamiast kolejnego tekstu o planowaniu budżetu pojawia się temat cięć kosztów, AI w planowaniu albo nowego procesu decyzyjnego po stronie klienta. Dobrze też patrzeć nie tylko na frazę, ale na SERP i na to, czy Google pokazuje świeże publikacje, czy raczej starsze, regularnie odświeżane artykuły. Jeśli dwa wpisy odpowiadają na to samo pytanie i różnią się głównie datą, to zwykle kończy się to kanibalizacją albo rozproszeniem ruchu. Ja bym budował jeden materiał główny pod szeroki temat sezonowy, a obok niego dopinał co roku krótsze treści uzupełniające, jeśli pojawia się nowy wątek albo konkretna zmiana na rynku. W praktyce pomaga też prosty arkusz z mapą intencji, żeby przed publikacją sprawdzić, czy nowy temat naprawdę wnosi coś innego niż zeszłoroczny. Macie już u siebie przypadki, gdzie dwa podobne wpisy zaczęły sobie wchodzić w drogę?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl