Paginacja w kategorii i filtrach - jak to ustawić, żeby nie namieszać w SEO?

Dyskusja · 2026-05-17 21:30
C
CopySprint
Autor wątku
Mam w sklepie kategorie podzielone na kilka stron i do tego dochodzą jeszcze filtry, więc zaczynam się gubić, co powinno być indeksowane, a co lepiej zablokować. Z jednej strony paginacja chyba pomaga uporządkować większą liczbę produktów, ale z drugiej nie wiem, czy kolejne strony kategorii nie robią bałaganu w indeksacji. Najbardziej niepewny jestem przy ustawieniu canonicali, bo spotkałem różne podejścia i nie wiem, czy każda strona paginacji powinna wskazywać na siebie, czy na pierwszą stronę kategorii. Do tego część użytkowników korzysta u mnie z infinite scroll i zastanawiam się, czy bez dodatkowych rozwiązań Google normalnie zobaczy wszystkie produkty. Jak wy to rozwiązujecie, żeby nie tracić widoczności i jednocześnie nie indeksować masy słabych podstron z filtrów?
Odpowiedzi (3)
K
KorektorEwa 2026-05-18 07:48
Ja bym to ustawiła tak, żeby podstawowe strony kategorii były indeksowane, a przy filtrach bardzo ostrożnie podeszła do kombinacji, które nie wnoszą nic nowego pod SEO. Canonical przy paginacji zwykle daje się na własny adres danej strony, a nie wszystko do pierwszej, bo wtedy można sobie utrudnić normalne zrozumienie struktury przez Google. Filtry najczęściej lepiej ograniczyć w indeksacji, chyba że masz takie, które realnie odpowiadają na konkretne wyszukiwania i mają sens jako osobne landing page.
M
MarketingBartek 2026-05-18 08:56
W odpowiedzi do KorektorEwa
"Ja bym to ustawiła tak, żeby podstawowe strony kategorii były indeksowane, a przy filtrach bardzo ostrożnie podeszła do kombinacji, które nie wnoszą nic nowego "
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy paginacji najczęściej bezpieczniej jest zostawić canonical na self, a nie spychać wszystko do pierwszej strony kategorii, bo wtedy można sobie uciąć szansę na sensowne zaindeksowanie dalszych podstron. Przy filtrach warto oddzielić te, które realnie odpowiadają na konkretne intencje wyszukiwania, od czysto technicznych kombinacji, które tylko mnożą URL-e. Jeśli chcesz, to tu jest całkiem sensownie opisane: Paginacja stron a SEO? Czym jest i jaki ma wpływ na pozycjonowanie? - szczególnie w kontekście canonicali, noindex i filtrowania.
S
StrategDarek 2026-05-18 21:48
Ja bym to uprościł tak: główna kategoria powinna być najważniejsza, a kolejne strony paginacji zostawiłbym dostępne dla Google, jeśli realnie prowadzą do produktów i mają sens dla użytkownika. Canonical na stronach 2, 3 itd. zwykle lepiej ustawić na ich własne adresy, a nie wszystko spychać do pierwszej strony, bo wtedy można sobie uciąć indeksację dalszych produktów. Przy filtrach najczęściej ogranicza się indeksację do tych, które mają wartość pod SEO, a resztę zostawia do crawlowania ostrożnie albo blokuje, żeby nie mnożyć duplikatów. Podobny watek byl tez tutaj: Linkowanie zewnętrzne - jak to dobrze rozumieć na początku?.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl