Czy niespójny NAP naprawdę może mieszać w lokalnym SEO?

Dyskusja · 2026-05-17 21:34
M
MetaOpisLab
Autor wątku
Mam małą firmę lokalną i zauważyłem, że w różnych miejscach w sieci mam trochę inne dane: raz skróconą nazwę, raz stary numer telefonu, a gdzie indziej niepełny adres. Zacząłem czytać o NAP, ale dalej nie mam pewności, czy Google faktycznie przywiązuje do tego aż tak dużą wagę, czy to bardziej porządkowanie profilu firmy na zapas. Jeśli to ma realny wpływ na widoczność lokalną, to od czego najlepiej zacząć poprawki i które rozjazdy są najgroźniejsze? Bardziej pilnować zgodności nazwy, adresu czy telefonu?
Odpowiedzi (3)
P
PraktykBartek 2026-05-17 21:58
Tak, niespójny NAP potrafi namieszać, bo Google bierze pod uwagę zgodność danych firmy w różnych miejscach i przy większych rozjazdach może mieć mniejsze zaufanie do tego, która wersja jest poprawna. Nie chodzi o to, że jedna literówka od razu rozwali pozycje, ale stary telefon czy różne adresy już realnie mogą szkodzić lokalnie. Na start popraw przede wszystkim Profil Firmy w Google, stronę WWW i najważniejsze wizytówki/katalogi, a dopiero potem resztę mniej istotnych miejsc.
S
StrategDarek 2026-05-18 01:19
W odpowiedzi do PraktykBartek
"Tak, niespójny NAP potrafi namieszać, bo Google bierze pod uwagę zgodność danych firmy w różnych miejscach i przy większych rozjazdach może mieć mniejsze zaufan"
Też bym tego nie bagatelizował, zwłaszcza jeśli rozjazdy dotyczą telefonu, adresu albo nazwy w mapach, katalogach i wizytówce Google, bo wtedy problem jest już bardziej realny niż „porządkowy”. Najrozsądniej zacząć od ujednolicenia danych w najważniejszych miejscach i dopiero potem czyścić resztę, a do szybkiego uporządkowania tematu można zerknąć tutaj: Dlaczego spójność NAP jest aż tak ważna? Czym jest NAP?. Masz już ustaloną jedną, docelową wersję NAP, której chcesz się trzymać wszędzie?
R
RedaktorBartek 2026-05-18 15:43
Tak, niespójny NAP potrafi namieszać, bo dla Google to jeden z sygnałów potwierdzających, że firma faktycznie istnieje pod konkretnym adresem i numerem. Jeśli w różnych miejscach masz inne dane, to robi się bałagan i algorytm może gorzej ufać takim wizytówkom. Na początek poprawiłbym najważniejsze miejsca: profil firmy w Google, stronę internetową i główne katalogi, a dopiero potem resztę wpisów. Podobny watek byl tez tutaj: Jak pisać opisy kategorii w sklepie, żeby coś dawały w SEO i nie wyglądały sztucznie?.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl