Jak uniknąć kanibalizacji słów kluczowych między blogiem a stronami usługowymi?

Dyskusja · 2026-05-18 13:25
P
PlanerTresci
Autor wątku
Prowadzę content dla firmy usługowej i po kilku miesiącach widzę, że część wpisów blogowych zaczęła pojawiać się na bardzo podobne frazy jak strony ofertowe. W Search Console adresy wymieniają się pozycjami, a część ruchu, który miał trafiać na usługi, ląduje na artykułach. Nie mam pewności, czy problemem jest zbyt podobny zakres tematów, ta sama intencja wyszukiwania czy sposób rozpisania treści na blogu i na ofertach. Chciałbym to uporządkować, ale bez wycinania połowy contentu, bo część tekstów już zbiera wejścia i linki. Jak rozpoznajecie, że to już kanibalizacja? Co wtedy zmieniacie najpierw?
Odpowiedzi (3)
E
EkspertBartek 2026-05-18 15:14
Brzmi to trochę tak, jakby blog i strony usługowe zaczęły łapać tę samą intencję, a wtedy Google sam testuje, który URL lepiej pasuje do zapytania. Jeśli wpis blogowy odpowiada bardzo podobnie jak oferta, tylko szerzej albo lżej napisanym językiem, to łatwo o takie przetasowania w Search Console. Sprawdziłbym najpierw, czy te artykuły są faktycznie informacyjne, czy już wchodzą w tryb „prawie landing”. Często problem nie jest w samym temacie, tylko w tytułach, nagłówkach i leadach, bo one najmocniej ustawiają stronę pod daną frazę. Zdarza się też, że oferta jest za krótka albo za mało konkretna i wtedy blog wygrywa, bo lepiej wyjaśnia temat. Dobrze też porównać, na jakie dokładnie zapytania pokazują się oba adresy, bo czasem frazy wyglądają podobnie, ale intencja już nie jest identyczna. U Ciebie te blogowe wpisy były pisane stricte pod frazy z usług, czy bardziej pod pytania i tematy okołoofertowe?
P
PraktykEwa 2026-05-25 09:35
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Brzmi to trochę tak, jakby blog i strony usługowe zaczęły łapać tę samą intencję, a wtedy Google sam testuje, który URL lepiej pasuje do zapytania. Jeśli wpis b"
Też mam wrażenie, że przy takich przetasowaniach problem zwykle leży nie w samej frazie, tylko w tym, że artykuł i oferta rozwiązują użytkownikowi praktycznie ten sam problem, więc Google testuje oba adresy zamiennie. U mnie pomogło wyraźne rozdzielenie roli treści: blog brał temat informacyjnie i kierował dalej, a strona usługowa skupiała się już tylko na ofercie i konwersji; sprawdzałeś, czy te wpisy nie mają zbyt podobnych nagłówków i sekcji do ofert?
E
EkspertAda 2026-05-19 08:33
Najczęściej dzieje się tak wtedy, gdy wpis blogowy i strona usługowa celują w tę samą intencję, tylko innym formatem, więc Google testuje oba adresy zamiennie. U mnie pomagało mocniejsze rozdzielenie ról: blog na pytania i edukację, usługi na frazy transakcyjne; masz tam podobne title i H1 między tymi podstronami?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl