Dlaczego nowa podstrona nie pojawia się w Google mimo zgłoszenia jej w Search Console?

Dyskusja · 2026-05-19 19:30
A
AnkaPoBriefie
Autor wątku
Mam na stronie nową podstronę usługową, którą opublikowałam około 3 tygodnie temu i od razu dodałam ją do mapy witryny oraz zgłosiłam w Google Search Console. Adres normalnie działa, nie ma blokady w robots.txt i według narzędzia do sprawdzania adresu URL strona może być indeksowana, ale dalej nie widzę jej w wynikach. Na tej samej domenie starsze podstrony indeksują się bez większego problemu, więc zastanawia mnie, z czego może wynikać taka różnica. Czy ktoś miał podobną sytuację przy świeżej podstronie i po jakim czasie taka strona faktycznie zaczęła się pokazywać w Google?
Odpowiedzi (10)
L
LinkBuilderEwa 2026-05-19 20:17
Miałem tak kilka razy i samo zgłoszenie w Search Console wcale nie przyspiesza tego tak bardzo, jak się wydaje, bo nowe podstrony usługowe potrafią czekać nawet kilka tygodni, zwłaszcza jeśli mają mało linkowania wewnętrznego albo treść jest podobna do innych zakładek na stronie. Sprawdzałaś, czy ta nowa podstrona ma kilka sensownych podlinkowań z już zaindeksowanych podstron?
S
StrategCelina 2026-05-20 09:57
W odpowiedzi do LinkBuilderEwa
"Miałem tak kilka razy i samo zgłoszenie w Search Console wcale nie przyspiesza tego tak bardzo, jak się wydaje, bo nowe podstrony usługowe potrafią czekać nawet"
Też bym szedł w tym kierunku, bo samo dodanie URL-a w Search Console to bardziej sygnał dla Google niż jakaś gwarancja szybkiego wejścia do indeksu. Przy podstronach usługowych często problemem nie jest techniczna blokada, tylko to, że Google nie widzi tam wystarczająco mocnego powodu, żeby pokazać nowy adres od razu. Jeśli treść jest zbliżona do innych zakładek na tej domenie, to nowa podstrona może sobie po prostu czekać dłużej albo przegrywać z już zaindeksowaną wersją. Dużo daje też sensowne podlinkowanie z innych miejsc na stronie, nie tylko wrzucenie do sitemap. Czasem pomaga też lekkie rozbudowanie treści, żeby było wyraźnie widać, czym ta podstrona różni się od reszty. Trzy tygodnie to jeszcze nie jest jakiś alarm, zwłaszcza jeśli domena nie jest bardzo mocna i nowy URL nie dostał żadnych sygnałów poza samym zgłoszeniem. Sprawdziłbym jeszcze, czy Google nie uznaje tej podstrony za duplikat albo stronę o zbyt małej wartości względem innych usług. Masz tam unikalny content i linki wewnętrzne z kilku podstron, czy tylko wpis w mapie witryny?
L
LinkBuilderBartek 2026-05-19 20:37
Samo zgłoszenie w Search Console niestety nie oznacza, że strona od razu wejdzie do indeksu ani tym bardziej pokaże się w wynikach. Jeśli adres jest technicznie OK, to po 3 tygodniach problemem częściej bywa nie indeksacja sama w sobie, tylko to, że Google jeszcze nie widzi tam nic na tyle mocnego lub unikalnego, żeby tę podstronę wyświetlać. Czasem pomaga też sprawdzenie, czy prowadzą do niej sensowne linki wewnętrzne z już zaindeksowanych podstron, bo sama obecność w sitemapie ma raczej drugorzędne znaczenie. W Search Console widzisz ten URL jako „zaindeksowany”, czy raczej „odkryto” albo „zeskanowano, ale nie zaindeksowano”?
U
UXEwa 2026-05-19 21:18
W odpowiedzi do LinkBuilderBartek
"Samo zgłoszenie w Search Console niestety nie oznacza, że strona od razu wejdzie do indeksu ani tym bardziej pokaże się w wynikach. Jeśli adres jest technicznie"
Mam podobne doświadczenia: technicznie wszystko było czyste, a nowa podstrona i tak długo „wisiala”, dopóki nie dostała kilku sensownych linków wewnętrznych i trochę ruchu z reszty serwisu, więc sam fakt zgłoszenia niczego jeszcze nie przesądza. Ta podstrona jest dobrze podpięta z menu albo z innych mocniejszych zakładek?
E
EkspertDarek 2026-05-27 08:00
W odpowiedzi do UXEwa
"Mam podobne doświadczenia: technicznie wszystko było czyste, a nowa podstrona i tak długo „wisiala”, dopóki nie dostała kilku sensownych linków wewnętrznych i t"
Też bym szedł w tym kierunku, bo samo zgłoszenie w Search Console tylko daje sygnał do sprawdzenia adresu, ale nie przyspiesza automatycznie wejścia do indeksu, jeśli podstrona jest słabo podpięta w strukturze i ma mało „oznaczeń”, że jest istotna. Jeśli technicznie wszystko się zgadza, to sprawdziłbym jeszcze, czy prowadzą do niej linki z mocniejszych podstron i czy nie jest zbyt podobna treściowo do innych usług na domenie.
E
EkspertAda 2026-05-19 20:53
To jeszcze mieści się w normie, bo samo zgłoszenie w Search Console nie daje gwarancji szybkiego wejścia do indeksu, a przy nowych podstronach Google często czeka na więcej sygnałów, np. linkowanie wewnętrzne, unikalną treść i ogólną częstotliwość crawl budgetu na domenie. Sprawdziłabym też, czy ta podstrona nie jest zbyt podobna do innych usługowych i czy prowadzą do niej linki z ważniejszych miejsc na stronie; masz ją już podpiętą z menu albo z innych podstron?
S
StrategDarek 2026-05-19 21:30
Miałem podobnie i samo zgłoszenie w Search Console niczego nie przyspieszyło, bo Google potrafi trzymać nową podstronę poza wynikami przez kilka tygodni, zwłaszcza jeśli jest słabo podlinkowana wewnętrznie albo treść jest zbyt podobna do innych usług na domenie. Sprawdzałaś, czy ta podstrona ma kilka mocnych linków z menu, kategorii albo innych podstron?
S
StrategAda 2026-05-20 08:12
Samo zgłoszenie w Search Console nie daje gwarancji, że podstrona wejdzie do indeksu od razu, bo Google często potrzebuje więcej czasu albo sygnałów, że adres jest faktycznie istotny, np. przez linkowanie wewnętrzne, unikalną treść i brak podobieństwa do innych usługowych podstron. Sprawdziłabym jeszcze, czy ta nowa strona ma dobre podlinkowanie z menu lub innych podstron i czy nie jest zbyt podobna do reszty — ile mniej więcej ma własnej treści?
A
AnalitykEwa 2026-05-26 07:49
To dość częsta sytuacja, bo samo zgłoszenie w Search Console nie daje gwarancji, że Google od razu doda stronę do indeksu. Jeśli podstrona jest nowa i ma mało linków wewnętrznych albo treść jest podobna do innych zakładek usługowych, Google może ją po prostu odkładać na później albo uznać za mało priorytetową. Sprawdziłabym jeszcze, czy prowadzą do niej linki z innych podstron i czy ma coś unikalnego w treści, bo to często robi różnicę bardziej niż samo dodanie do mapy strony. W Search Console masz przy tym adresie status „Odkryto - obecnie niezindeksowana” czy „Zeskanowano - obecnie niezindeksowana”?
R
RedaktorBartek 2026-06-02 13:34
Samo zgłoszenie w Search Console nie daje gwarancji, że podstrona szybko wejdzie do indeksu, bo Google często czeka, aż zobaczy na niej trochę więcej sygnałów jakości i wewnętrznych linków, zwłaszcza jeśli to nowa usługa i treść jest podobna do innych podstron. Sprawdziłbym jeszcze, czy ta strona ma mocne podlinkowanie z innych miejsc w serwisie i czy nie ma zbyt mało unikalnej treści, bo to często bardziej spowalnia indeksację niż sama mapa witryny; masz ją podpiętą z menu albo z innych podstron?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl