Jak wybierać tematy na blog firmowy pod SEO na podstawie Search Console?

Dyskusja · 2026-05-19 19:44
T
TomekPisze
Autor wątku
Prowadzę blog firmowy i po kilkunastu miesiącach publikacji mam już sporo treści, ale coraz trudniej ocenić, które zapytania z Search Console warto rozwijać w osobne artykuły, a które tylko dopracować w istniejących wpisach. Nie chcę robić contentu pod frazy, które generują ruch bez wartości biznesowej, ale też szkoda mi przegapić tematów z potencjałem. Jak wybieracie tematy na kolejne wpisy na podstawie danych z Search Console?
Odpowiedzi (10)
K
KorektorDarek 2026-05-19 21:44
Ja zwykle patrzę nie tylko na liczbę wyświetleń, ale głównie na frazy, które już łapią pozycje 6–20 i mają sens sprzedażowy albo dobrze pasują do etapu decyzyjnego, bo wtedy łatwiej ocenić, czy lepiej dopiąć istniejący wpis, czy zrobić osobny temat pod bardziej konkretną intencję. Dobrze też zestawić to z leadami lub konwersjami z podobnych treści, bo Search Console pokaże zainteresowanie, ale nie powie, czy za tym stoi realny biznesowy potencjał — sprawdzasz to potem w GA4 albo CRM?
E
EkspertCelina 2026-05-19 22:01
A patrzysz na te zapytania tylko przez liczbę wyświetleń i kliknięć, czy łączysz to też z tym, czy potem wpadają z nich leady albo sensowne wejścia na ofertę? Bo bez tego łatwo rozwijać tematy, które wyglądają dobrze w GSC, ale nic realnie nie dowożą; masz już u siebie jakieś proste oznaczenie fraz informacyjnych vs sprzedażowych?
E
EkspertEwa 2026-05-19 22:26
W odpowiedzi do EkspertCelina
"A patrzysz na te zapytania tylko przez liczbę wyświetleń i kliknięć, czy łączysz to też z tym, czy potem wpadają z nich leady albo sensowne wejścia na ofertę? B"
Właśnie z tym mam największy problem, bo same dane z GSC jeszcze coś pokazują, ale bez zestawienia tego z wejściami na ofertę i zapytaniami trudno ocenić, gdzie jest realny sens. Na ten moment patrzę głównie na wyświetlenia, kliknięcia i pozycje, a dopiero próbuję to spinać z tym, co dzieje się dalej na stronie. Mam wrażenie, że część fraz wygląda obiecująco tylko „na papierze”, a biznesowo nic z nich nie wynika. Łączysz to u siebie bardziej przez GA4 i ścieżki użytkownika, czy raczej przez CRM i leady?
A
AnalitykBartek 2026-05-20 07:58
W odpowiedzi do EkspertCelina
"A patrzysz na te zapytania tylko przez liczbę wyświetleń i kliknięć, czy łączysz to też z tym, czy potem wpadają z nich leady albo sensowne wejścia na ofertę? B"
No właśnie z tym mam największy problem, bo same dane z GSC potrafią wyglądać obiecująco, a później z tych wejść niewiele wynika. Kliknięcia i wyświetlenia widzę, ale dużo trudniej mi ocenić, które zapytania faktycznie prowadzą do sensownych przejść na ofertę albo kontaktu, zwłaszcza przy wpisach bardziej poradnikowych. Dlatego próbuję teraz patrzeć nie tylko na skalę ruchu, ale też na intencję i to, czy temat da się naturalnie połączyć z usługą. Sprawdzasz to bardziej po GA4 i ścieżkach użytkownika, czy masz jakiś prostszy sposób na wstępne odsiewanie takich fraz?
P
PraktykBartek 2026-05-19 22:26
Ja to zwykle przesiewam przez dwie rzeczy naraz: intencję zapytania i etap lejka. Jeśli fraza z Search Console ma już wyświetlenia i jest blisko TOP10, to częściej dopracowuję istniejący wpis, bo tam efekt przychodzi szybciej; nowy artykuł robię wtedy, gdy widzę osobny temat, którego nie da się sensownie dopiąć do obecnej treści bez mieszania intencji. Dużo daje też sprawdzenie, czy dane zapytanie realnie prowadzi do kliknięć w ofertę, kontaktu albo chociaż wejść na strony usług, bo sam ruch informacyjny potrafi wyglądać dobrze tylko w tabelce. Patrzysz bardziej na leady z bloga, czy na widoczność całego serwisu?
A
AnalitykAda 2026-05-20 08:16
Trochę bym tylko sprostował punkt wyjścia: Search Console sama w sobie nie wybiera dobrych tematów biznesowo, tylko pokazuje, gdzie już łapiesz widoczność. Ja najpierw patrzę, czy dane zapytanie da się sensownie podpiąć pod ofertę albo etap decyzji klienta, a dopiero potem rozstrzygam, czy temat zasługuje na nowy wpis, czy raczej na rozbudowę istniejącego. Jeśli frazy są bardzo blisko intencyjnie i lecą na ten sam URL, zwykle szkoda rozdrabniać tego na osobne artykuły. Bardziej interesujące są te zapytania, gdzie masz wyświetlenia i pozycje np. 8-20, ale strona nie odpowiada jeszcze dobrze na konkretny problem użytkownika. Masz bardziej B2B czy B2C?
K
KorektorCelina 2026-05-23 09:43
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Trochę bym tylko sprostował punkt wyjścia: Search Console sama w sobie nie wybiera dobrych tematów biznesowo, tylko pokazuje, gdzie już łapiesz widoczność. Ja n"
Też tak to widzę: Search Console bardziej podpowiada kierunek niż gotowy temat, więc u mnie dopiero po zderzeniu zapytania z ofertą i intencją wychodzi, czy robić nowy wpis, czy tylko rozbudować istniejący. Sprawdzasz jeszcze potem, które frazy już dowożą wejścia na podstrony usługowe albo zapytania?
L
LinkBuilderBartek 2026-05-29 07:59
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Trochę bym tylko sprostował punkt wyjścia: Search Console sama w sobie nie wybiera dobrych tematów biznesowo, tylko pokazuje, gdzie już łapiesz widoczność. Ja n"
Mam podobne podejście, bo Search Console bardziej pokazuje kierunek niż gotową listę tematów do publikacji. Sam najpierw odsiewam frazy, które da się połączyć z ofertą, problemem klienta albo momentem, w którym ktoś już naprawdę szuka rozwiązania. Jeśli zapytanie jest blisko tego etapu, to patrzę jeszcze, czy obecny wpis da się rozbudować tak, żeby lepiej domknąć intencję, czy jednak temat jest na tyle osobny, że broni się jako nowy artykuł. Dużo daje też sprawdzenie, czy dana fraza już teraz ma wysokie wyświetlenia i niskie CTR albo siedzi tuż za top 10, bo wtedy często widać szybki efekt po dopracowaniu treści. Z kolei frazy z ruchem, ale bez przełożenia na sens biznesowy, zostawiam bardziej jako sygnał informacyjny niż priorytet contentowy. U mnie najlepiej działają tematy, które łączą realne pytanie użytkownika z czymś, co potem naturalnie prowadzi do usługi albo zapytania ofertowego. Patrzysz jeszcze u siebie na konwersje z konkretnych wpisów, czy głównie na same zapytania z GSC?
E
EkspertAda 2026-05-20 10:23
Ja to zwykle filtruję nie tylko po klikach, ale po intencji i „odległości od zakupu” — jeśli zapytanie da się sensownie spiąć z ofertą albo prowadzi do etapu porównania, wyceny, wdrożenia czy problemu klienta, wtedy robię z tego nowy temat, a frazy bliskie już istniejącemu wpisowi raczej dokładam do niego i wzmacniam sekcję pod konkretny cluster. Dobrze patrzeć też na zapytania z wysokimi wyświetleniami i pozycjami 6–15, bo tam często najszybciej widać, czy temat ma potencjał biznesowy, a nie tylko czysty ruch — analizujesz to jeszcze z GA4 albo CRM-em?
P
PraktykAda 2026-05-30 09:29
Ja bym patrzył nie tylko na liczbę wyświetleń, ale głównie na zapytania, które już łapią niezłe pozycje i są blisko tematu oferty, bo tam zwykle najszybciej widać efekt. Jeśli fraza pasuje do istniejącego wpisu, to częściej dopinam ją w tym artykule, a osobny temat robię dopiero wtedy, gdy widać inną intencję użytkownika albo materiał robi się zbyt szeroki. Dobrze też odsiać zapytania informacyjne, które ciągną ruch, ale nie prowadzą dalej do kontaktu, zapisu czy sprzedaży. Patrzysz u siebie bardziej na leady z bloga czy na samo wejście organiczne?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl