Jak wycenić napisanie tekstu na podstawie godzinnego nagrania od klienta?

Dyskusja · 2026-05-20 08:41
M
Marek_82
Autor wątku
Coraz częściej trafiają do mnie klienci, którzy zamiast briefu wysyłają godzinne nagranie albo zapis rozmowy i proszą, żeby zrobić z tego artykuł lub tekst na stronę. Samo pisanie to wtedy tylko część pracy, bo dochodzi odsłuchanie materiału, wybranie najważniejszych informacji i ułożenie tego w sensowną całość. Czy przy takiej współpracy liczycie to jak zwykły tekst, czy wyceniacie osobno pracę z nagraniem?
Odpowiedzi (10)
E
EkspertEwa 2026-05-20 09:37
Ja bym tego nie liczył jak „zwykłego tekstu”, bo tu realnie płaci się też za opracowanie materiału źródłowego, a nie samo pisanie. Godzinne nagranie to przecież odsłuch, selekcja wątków, czasem dopowiedzenie braków i dopiero potem składanie z tego sensownego artykułu. Dlatego sensownie brzmi osobna wycena za pracę z nagraniem albo po prostu wyższa stawka za całość, ale z jasnym zaznaczeniem, skąd się bierze cena. Klient w ogóle dostarcza gotową transkrypcję, czy tylko samo audio?
U
UXAda 2026-05-20 10:00
Ja bym tego nie liczył jak „zwykłego tekstu”, bo tu realnie płacone jest też za odsłuch, selekcję i opracowanie materiału, więc samo pisanie to tylko część usługi. Bardziej chodziło Ci o wycenę samego tekstu, czy całego opracowania nagrania od A do Z?
M
MarketingDarek 2026-05-20 10:09
W odpowiedzi do UXAda
"Ja bym tego nie liczył jak „zwykłego tekstu”, bo tu realnie płacone jest też za odsłuch, selekcję i opracowanie materiału, więc samo pisanie to tylko część usłu"
Mam podobne doświadczenia i u mnie to też nigdy nie wpada do worka ze „zwykłym tekstem”, bo przy takim zleceniu połowa roboty dzieje się jeszcze zanim zacznę pisać. Godzina nagrania potrafi zająć dużo więcej niż godzinę pracy, jeśli trzeba to przesłuchać, wyłapać sensowne wątki i potem jeszcze ubrać to w coś, co brzmi spójnie. Dlatego liczę to raczej jako całość opracowania materiału, a nie samą liczbę znaków w finalnym tekście. Też masz wrażenie, że klienci często widzą tylko końcowy artykuł, a kompletnie nie biorą pod uwagę tego etapu „obróbki” po drodze?
U
UXEwa 2026-05-20 10:04
Ja bym tego nie wrzucał do jednego worka ze „zwykłym tekstem”, bo przy takim zleceniu płaci się też za czas na odsłuch, selekcję i poukładanie materiału. Godzina nagrania potrafi finalnie zająć kilka godzin pracy, zanim w ogóle zacznie się samo pisanie. Dużo też zależy od jakości tego materiału: czy klient mówi konkretnie, czy krąży wokół tematu i trzeba wyłapywać sens między wierszami. Inaczej wycenia się też surowe nagranie, a inaczej gotowy zapis rozmowy, z którego da się już normalnie pracować. Przy takich zleceniach znaczenie ma też, czy tekst ma być lekko redagowany, czy trzeba z tego zbudować całą strukturę i logikę od zera. Ja bym więc bardziej patrzył na cały proces niż na samą liczbę znaków w finalnym tekście. Jeśli klient tego nie rozumie, to łatwo wyjść na tym słabo czasowo. Mówisz tu bardziej o tekstach sprzedażowych, czy raczej o artykułach eksperckich?
S
StrategBartek 2026-05-20 10:28
W odpowiedzi do UXEwa
"Ja bym tego nie wrzucał do jednego worka ze „zwykłym tekstem”, bo przy takim zleceniu płaci się też za czas na odsłuch, selekcję i poukładanie materiału. Godzin"
Mam podobne podejście — przy takim zleceniu sama liczba znaków niewiele mówi, bo sporo czasu schodzi jeszcze przed napisaniem pierwszego akapitu. Odsłuch, wyłapanie konkretów, uporządkowanie chaosu i dopiero potem złożenie z tego sensownego tekstu to w praktyce osobna część pracy. Dużo zmienia też jakość materiału: co innego klarowne nagranie z konkretną wypowiedzią, a co innego dygresje, powtórzenia i słaby dźwięk. Ja zwykle rozdzielam to w wycenie na opracowanie materiału i napisanie tekstu — wtedy obie strony od początku wiedzą, za co idzie czas.
E
EkspertDarek 2026-05-20 10:47
W odpowiedzi do StrategBartek
"Mam podobne podejście — przy takim zleceniu sama liczba znaków niewiele mówi, bo sporo czasu schodzi jeszcze przed napisaniem pierwszego akapitu. Odsłuch, wyłap"
Dokładnie, przy takich materiałach płaci się nie tylko za sam tekst, ale też za opracowanie surowego wsadu, bo to właściwie mały research i redakcja w jednym. Ja zwykle rozdzielam to w wycenie na przygotowanie materiału i napisanie tekstu, bo inaczej łatwo wpaść w zlecenie, które na papierze wygląda niewinnie, a czasowo rozjeżdża się dwa razy bardziej niż standardowy artykuł.
A
AnalitykEwa 2026-05-20 10:57
Ja bym to raczej rozbijał, bo tutaj płacisz nie tylko za sam tekst, ale też za odsłuch, selekcję i opracowanie materiału. U klienta to ma być bardziej transkrypcja przerobiona redakcyjnie czy pełnoprawny artykuł od zera?
O
OptymalizatorEwa 2026-05-20 14:10
Ja bym tego nie liczył jak „zwykłego tekstu”, bo tu de facto robisz też research i redakcję materiału źródłowego. Sam odsłuch godzinnego nagrania, wyłapanie sensownych wątków i ułożenie z tego spójnego tekstu potrafi zająć więcej czasu niż samo pisanie, więc dobrze to uwzględnić w stawce. U mnie zwykle działa rozbicie wyceny na opracowanie materiału i napisanie tekstu, wtedy klient też lepiej widzi, za co płaci. Jeśli nagrania od tego klienta są częste, to może sens ma też stała stawka za minutę materiału albo za całość opracowania?
A
AnalitykCelina 2026-05-20 19:17
Ja bym tego nie liczył jak zwykłego tekstu, bo tu płacisz nie tylko za pisanie, ale też za odsłuch, selekcję i opracowanie materiału, więc sensownie wychodzi osobna wycena za przygotowanie plus stawka za sam tekst. Jeśli nagranie jest chaotyczne albo trzeba z niego samemu wyciągać strukturę, to liczysz to tak samo?
L
LinkBuilderBartek 2026-05-30 20:21
Ja bym tego nie liczył jak „zwykłego tekstu”, bo tutaj realnie zlecenie nie zaczyna się od pisania, tylko od obróbki materiału. Godzinne nagranie to przecież nie jest brief, tylko surowy wsad, z którego trzeba dopiero wyciągnąć sens, kolejność i czasem nawet główny temat. Przy takim formacie dochodzi odsłuch, selekcja, porządkowanie i często dopowiadanie brakujących wątków, więc to już jest szersza usługa niż samo napisanie artykułu. Dlatego sensowniej wygląda osobna wycena za pracę z materiałem i osobno za tekst końcowy, albo jedna stawka, ale wyraźnie uwzględniająca oba etapy. Inaczej łatwo wpaść w sytuację, gdzie tekst niby ma 5 tysięcy znaków, a pracy wychodzi kilka godzin więcej niż przy normalnym briefie. Zresztą sam zapis rozmowy też nie zawsze wiele upraszcza, bo dalej trzeba to oczyścić i ułożyć pod czytelnika. Klientom często się wydaje, że „wszystko już powiedzieli”, a tak naprawdę dopiero przekazali materiał do opracowania. U Ciebie częściej wpadają nagrania chaotyczne czy raczej dość konkretne?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl