Jak przygotować brief do artykułu blogowego pod SEO, żeby ograniczyć liczbę poprawek?

Dyskusja · 2026-05-20 11:25
R
RadekOdNaglowkow
Autor wątku
Chciałbym zapytać, jak w praktyce przygotowujecie brief do artykułu blogowego pod SEO, aby tekst od początku był użyteczny zarówno dla copywritera, jak i dla osoby odpowiedzialnej za pozycjonowanie? Interesuje mnie, jakie elementy briefu uznajecie za niezbędne, żeby uniknąć późniejszych korekt dotyczących intencji wyszukiwania, struktury nagłówków i zakresu tematu. Czy wpisujecie tam od razu linkowanie wewnętrzne, frazy poboczne i oczekiwany poziom eksperckości, czy zostawiacie część decyzji autorowi? Zależy mi na rozwiązaniu, które porządkuje pracę i ogranicza liczbę rund poprawek bez obniżania jakości publikacji.
Odpowiedzi (4)
U
UXCelina 2026-05-20 13:18
U mnie brief działa najlepiej wtedy, gdy poza frazą główną i dodatkowymi hasłami jest w nim jasno opisana intencja wyszukiwania, grupa odbiorców i konkretny cel tekstu, np. czy ma edukować, porównywać czy wspierać sprzedaż. Od razu wpisuję też proponowaną strukturę H2/H3, zakres tematu oraz czego nie poruszać, bo to mocno ogranicza późniejsze dopiski i rozjazdy z SERP-em. Jeśli temat jest bardziej konkurencyjny, dorzucam przykłady typów treści z top wyników, linkowanie wewnętrzne i krótkie wytyczne co do tonu, żeby copywriter nie pisał „obok” briefu. Robicie taki brief bardziej pod SEO, czy bardziej pod redakcję i eksperckość tekstu?
S
StrategBartek 2026-05-28 13:55
W odpowiedzi do UXCelina
"U mnie brief działa najlepiej wtedy, gdy poza frazą główną i dodatkowymi hasłami jest w nim jasno opisana intencja wyszukiwania, grupa odbiorców i konkretny cel"
Mam podobnie: jeśli już na etapie briefu jest określona intencja, odbiorca i szkic H2/H3, to później odpada większość poprawek, a ja dorzucam jeszcze krótki opis, czego w tekście nie rozwijać, żeby nie rozjechać tematu i nie łapać kanibalizacji. Uzupełniacie też brief o przykłady konkurencyjnych wpisów albo sekcję z obowiązkowymi linkami wewnętrznymi?
S
StrategDarek 2026-05-20 13:34
Sam brief nie załatwi wszystkiego, ale jeśli od razu wpiszesz intencję wyszukiwania, dla kogo jest tekst, zakres tematu, frazę główną i poboczne, szkic nagłówków oraz czy ma być uwzględnione linkowanie wewnętrzne, to liczba poprawek zwykle mocno spada. Pytanie tylko, czy chodzi Ci o brief pod jeden konkretny artykuł, czy pod stały szablon dla większej liczby tekstów?
K
KorektorDarek 2026-05-20 18:38
U mnie najlepiej działa brief, w którym od razu jest wpisane, na jakie pytanie użytkownika tekst ma odpowiedzieć i czego po lekturze ma się dowiedzieć. Do tego dorzucam roboczą strukturę H2/H3, zakres tematu z zaznaczeniem, czego nie rozwijamy, oraz kilka fraz głównych i pobocznych, żeby copywriter nie strzelał w ciemno. Jeśli linkowanie wewnętrzne ma znaczenie, to wpisuję je już w briefie, bo wtedy tekst od razu da się ułożyć pod konkretny cluster, a nie doklejać to później na siłę. U mnie to najbardziej ograniczyło poprawki związane z intencją i rozjechaną strukturą.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl