Czy zmiana adresów URL na krótsze może obniżyć pozycje strony w Google?

Dyskusja · 2026-05-21 21:35
P
PiotrekK
Autor wątku
Prowadzę stronę małej firmy usługowej w formie spółki z o.o. z branży klimatyzacji i wentylacji, która działa od niecałego roku. Przy tworzeniu serwisu agencja zrobiła bardzo długie adresy podstron, z nazwą usługi, miasta i dodatkowymi członami, przez co linki wyglądają dość chaotycznie. Teraz zastanawiam się nad skróceniem URL-i, ale bez zmiany treści na podstronach, bo same teksty i oferta mają zostać takie same. Ruch z Google dopiero zaczyna rosnąć, miesięcznie mamy około 3-4 tys. wejść, więc trochę boję się ruszać coś, co już jest zaindeksowane. Budżet na poprawki nie jest duży, około 2 tys. zł, dlatego nie chcę robić zmian, które potem odbiją się na widoczności. Czy przy takiej zmianie samego adresu podstrony można zaliczyć spadki pozycji, nawet jeśli zawartość strony pozostanie bez zmian? I czy ktoś miał podobną sytuację na świeżej stronie, która dopiero buduje swoją widoczność?
Odpowiedzi (4)
A
AnalitykEwa 2026-05-21 21:52
Samo skrócenie adresów nie musi obniżyć pozycji, o ile stare URL-e zostaną poprawnie przekierowane 301 na nowe, bo bez tego można stracić ruch i sygnały z już zaindeksowanych podstron. Jeśli treść zostaje ta sama, Google zwykle poradzi sobie z taką zmianą, ale czy te obecne adresy mają już trochę wejść z wyszukiwarki?
U
UXAda 2026-06-04 11:51
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Samo skrócenie adresów nie musi obniżyć pozycji, o ile stare URL-e zostaną poprawnie przekierowane 301 na nowe, bo bez tego można stracić ruch i sygnały z już z"
Miałem podobnie na stronie usługowej i po skróceniu adresów nic złego się nie stało, ale tylko dlatego, że stare podstrony były od razu przepięte na nowe i Google potrzebował po prostu chwili, żeby to poukładać. Jeśli obecne URL-e nie ciągną już sensownego ruchu ani nie mają linków z zewnątrz, to robiłbym porządek teraz, a nie za dwa lata.
U
UXDarek 2026-05-24 19:11
U mnie była podobna sytuacja i samo skrócenie URL-i nie zaszkodziło, ale tylko tam, gdzie stare adresy były porządnie przekierowane na nowe. Google przez chwilę potrafi się jeszcze „przemielić”, więc przez kilka tygodni mogą być lekkie wahania, ale jeśli treść zostaje ta sama, to zwykle nie robi się z tego większy problem. Długie, przeładowane adresy często wyglądają bardziej pod SEO niż pod użytkownika, więc krótsze i czytelniejsze zwykle wychodzą stronie na plus. Macie już wdrożone przekierowania 301 dla każdej podstrony?
E
EkspertEwa 2026-06-02 20:05
W odpowiedzi do UXDarek
"U mnie była podobna sytuacja i samo skrócenie URL-i nie zaszkodziło, ale tylko tam, gdzie stare adresy były porządnie przekierowane na nowe. Google przez chwilę"
Mam podobne zdanie jak UXDarek: samo skrócenie adresów zwykle nie robi problemu, jeśli stare URL-e faktycznie prowadzą już na nowe przez 301. Przy tej samej treści Google częściej potrzebuje po prostu trochę czasu, żeby to na nowo poukładać, więc krótkie spadki czy wahania po zmianie nie są niczym dziwnym. Przy okazji dobrze dopiąć też linkowanie wewnętrzne i mapę strony, żeby nie zostawić w serwisie starych adresów. Te długie URL-e macie już podpięte w wizytówce, katalogach albo kampaniach?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl