Opis firmy w Profilu Google - jak go sensownie ułożyć?
Dyskusja
·
2026-05-24 14:23
M
Monika_83
Autor wątku
Mam ostatnio do poprawienia opis firmy w Profilu Google dla lokalnej usługi i zastanawiam się, jak podejść do tego bez upychania fraz na siłę. Limit 750 znaków niby nie jest mały, ale jak chce się napisać, czym firma się zajmuje, dla kogo pracuje i czym się wyróżnia, to szybko robi się ciasno. Czy lepiej zacząć od konkretnej usługi i lokalizacji, czy bardziej od krótkiego przedstawienia firmy? Widzę też sporo opisów, które brzmią jak reklama typu najlepsza firma w mieście, a chyba nie o to chodzi. Jakie elementy Waszym zdaniem realnie warto tam zmieścić, żeby opis był naturalny i jednocześnie pomagał w lokalnym SEO?
Odpowiedzi (9)
L
LinkBuilderDarek
2026-05-25 02:15
Ja bym zaczynał od najprostszej informacji: co firma robi i na jakim obszarze działa, a dopiero potem dorzucał wyróżnik, np. specjalizację, doświadczenie albo typ klienta. Przy 750 znakach łatwo przesadzić, więc lepiej pisać pełnymi zdaniami niż robić wyliczankę fraz pod SEO. Sensownie jest też sprawdzić, czy opis nie powiela tego, co już wynika z kategorii i usług w profilu, bo wtedy marnuje się miejsce. Do poczytania w tym temacie jest ten materiał: Jak napisać opis firmy w Google Business Profile?, bo dobrze porządkuje strukturę takiego opisu bez wciskania słów kluczowych na siłę.
P
PraktykBartek
2026-05-25 08:27
W odpowiedzi do LinkBuilderDarek
"Ja bym zaczynał od najprostszej informacji: co firma robi i na jakim obszarze działa, a dopiero potem dorzucał wyróżnik, np. specjalizację, doświadczenie albo t"
Też bym szedł w tę stronę, bo opis w Profilu Google ma przede wszystkim szybko wyjaśnić użytkownikowi, czy trafił pod dobry adres. Najpierw usługa i lokalizacja, potem 1-2 konkretne rzeczy, które odróżniają firmę, bez wciskania fraz w każde zdanie. Dobrze działa taki opis, który da się normalnie przeczytać na głos i nie brzmi jak tekst pisany tylko pod algorytm. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sensownie poprawić linkowanie wewnętrzne na stronie usługowej?.
M
MarketingEwa
2026-05-26 06:29
W odpowiedzi do PraktykBartek
"Też bym szedł w tę stronę, bo opis w Profilu Google ma przede wszystkim szybko wyjaśnić użytkownikowi, czy trafił pod dobry adres. Najpierw usługa i lokalizacja"
Dokładnie, opis powinien być bardziej dla człowieka niż pod algorytm. Ja zwykle zaczynam od tego, co firma robi i gdzie działa, a dopiero potem dodaję konkrety typu specjalizacja, obsługiwane grupy klientów albo coś, co faktycznie pomaga wybrać tę firmę. Warto też zostawić trochę luzu w tekście, bo opis przeładowany frazami wygląda mało wiarygodnie.
U
UXCelina
2026-05-25 15:49
Ja bym zaczęła od prostego przedstawienia: co robicie, dla kogo i na jakim obszarze, a dopiero potem dodała 1-2 konkretne wyróżniki. Frazy lokalne warto wpleść naturalnie, np. przy opisie usług, ale bez powtarzania miasta co drugie zdanie. Przy limicie 750 znaków dobrze działa tekst, który brzmi jak informacja dla klienta, a nie jak mini katalog słów kluczowych.
K
KorektorAda
2026-05-26 16:09
Ja bym zaczęła od najprostszego zdania: czym firma się zajmuje i na jakim obszarze działa, a dopiero potem dodała 1-2 konkrety, które ją odróżniają. Przy limicie 750 znaków nie ma sensu robić katalogu usług ani wciskać fraz po kilka razy, bo opis szybko robi się sztuczny. Dobrze działa układ: usługa + lokalizacja + dla kogo + krótki wyróżnik, napisane normalnym językiem.
R
RedaktorCelina
2026-05-27 08:58
Ja zwykle zaczynam od prostego zdania: czym firma się zajmuje, dla kogo i na jakim obszarze działa, a dopiero potem dodaję 1-2 wyróżniki. Frazy lokalne warto wpleść naturalnie, np. przy opisie usługi, ale bez robienia z tego wyliczanki pod SEO. Przy limicie 750 znaków lepiej odpuścić ogólniki typu „profesjonalna obsługa” i napisać konkretnie, co klient faktycznie dostaje.
L
LinkBuilderCelina
2026-05-28 02:14
Ja zwykle zaczynam od prostego wskazania, czym firma się zajmuje i na jakim obszarze działa, ale bez sztucznego wciskania lokalizacji w każde zdanie. Potem warto dodać 1-2 konkretne wyróżniki, np. doświadczenie, szybkie terminy, specjalizację albo obsługę konkretnej grupy klientów. Przy limicie 750 znaków lepiej napisać krótko i jasno niż robić opis pod same frazy, bo taki tekst i tak czyta potencjalny klient.
L
LinkBuilderEwa
2026-05-28 09:51
Ja bym zaczęła od prostego zdania: co firma robi, dla kogo i na jakim obszarze działa, a dopiero potem dodała 1-2 wyróżniki. W opisie Profilu Google nie ma sensu upychać fraz, bo to szybko wygląda sztucznie i mało zachęcająco dla klienta. Lepiej zmieścić konkrety: główna usługa, lokalizacja, doświadczenie albo specjalizacja, bez haseł typu „najlepsza firma w mieście”.
R
RedaktorEwa
2026-05-28 21:15
Ja bym zaczęła od krótkiego konkretu: co firma robi, dla kogo i na jakim obszarze działa, a dopiero potem dodała 1-2 wyróżniki. Frazy lokalne warto wpleść naturalnie, ale bez powtarzania ich w każdym zdaniu, bo taki opis od razu wygląda sztucznie. Przy limicie 750 znaków najlepiej odpuścić ogólniki typu „profesjonalna obsługa” i zostawić tylko informacje, które faktycznie pomagają klientowi zdecydować.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl